Connect with us
Advertisement

Actualitate

În cât timp îţi restituie ANAF banii din regularizări, dacă ai plătit statului mai mult decât era necesar

anaf

Publicat

Contribuabilii care au plătit statului mai mulți bani decât era necesar, pentru care nu exista obligația de declarare, pot să primească înapoi sumele respective. Acestea fiind zise, iată care sunt etapele ce trebuie să fie parcurse pentru recuperarea sumelor de bani.

La ora actuală, orice sumă plătită sau încasată de către organele fiscale fără a fi datorată trebuie să fie restituită contribuabilului/plătitorului.

Concret, regula generală în materie de restituiri de sume, cu excepția taxei pe valoarea adăugată, plătite nedatorat la buget de către contribuabil este reprezentantă de articolul 168 din Codul de procedură fiscală. Potrivit acestui act normativ, prevederile sunt valabile și în cazul sumelor de restituit ca urmare a aplicării scutirii indirecte sau a altor scutiri de acest gen.

De regulă, restituirea sumelor plătite sau încasate în plus se realizează la cererea contribuabilului, nefiind automată. Exista însă și anumite excepții, în care sumele plătite în plus se restituie din oficiu de către organele fiscale.

Mai precis, singurele sume de bani pe care contribuabilul le poate obține din oficiu, fără depunerea unei cereri în prealabil, sunt:

  • cele de restituit, reprezentând diferențe de impozite rezultate din regularizarea anuală a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, care se restituie în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere;
  • cele încasate prin poprire, în plus față de creanțele fiscale pentru care s-a înființat poprirea, care se restituie în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data încasării.

Totodată, potrivit Codului de procedură fiscală valabil de la 1 ianuarie, diferențele de impozit pe venit și/sau contribuții sociale mai mici de 10 lei nu se restituie, ci rămân în evidența fiscală, urmând să fie compensate cu datorii viitoare sau restituite atunci când suma cumulată a acestora depășește limita menționată, mai scrie avocatnet.ro.

Cu toate acestea, la solicitarea contribuabilului/plătitorului, se restutuie în numerar și diferențele mai mici de 10 lei, însă numai la solicitarea persoanelor în cauză.

Actul normativ citat mai stabilește că, în cazul în care după decesul persoanei fizice sau încetarea persoanei juridice se stabilesc sume de restituit sau de rambursat prin hotărâri judecătorești definitive, aceste sume se restituie sau se rambursează numai dacă există succesori ori alți titulari care au dobândit drepturile de rambursare sau de restituire în condițiile legii.

sursa: realitatea.net, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement