Connect with us
Advertisement

Actualitate

În ce condiţii pot fi incluşi anii de studii superioare, în stagiul de cotizare pentru pensii. Ce se întâmplă dacă studenţii lucrează în timpul facultăţii

Publicat

studenti Perioada în care o persoană urmează studii universitare poate fi inclusă în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei, însă, pentru ca această regulă să se aplice, trebuie îndeplinite anumite condiţii. În funcţie de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate în considerare doar la obţinerea anumitor categorii de pensie.

Anumite perioade necontributive sunt incluse în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei, conform legislaţiei în vigoare, iar printre acestea se numără ţi cele în care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenţă şi/sau de doctorat.

Categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenţă sunt:

pensia pentru limita de vârstă;

pensia de invaliditate;

pensia de urmaş.

Persoanele care au urmat studii de licenţă la mai multe instituţii de învăţământ superior pot să beneficieze de asimilarea unei singure perioade.

„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”, prevede Legea nr. 263/2010.

Cu toate acestea, dacă o persoană a făcut şi studii de licenţă, şi studii de doctorat, ambele perioade pot fi asimilate stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei. „Persoanele care au efectuat atât studii universitare de licenţă, cât şi studii universitare de doctorat beneficiază de asimilarea, ca stagii de cotizare, a ambelor perioade de studii”, spune un consilier juridic.

Includerea anilor de studii universitare în stagiul de cotizare depinde şi de îndeplinirea anumitor condiţii impuse de lege.

Astfel, pentru studiile de licenţă, condiţiile sunt ca asiguratul să le fi urmat la zi, să le fi absolvit cu diplomă de licenţă şi, în perioada respectivă, să nu fi obţinut venituri pentru care se datorează plata contribuţiei de asigurări sociale.

Referitor la studiile de doctorat, singura condiţie ce trebuie îndeplinită este ca asiguratul să nu realizeze venituri pentru care trebuie plătite contribuţii de asigurări sociale.

Anii de studii superioare nu sunt incluşi în stagiul de cotizare dacă studenţii au lucrat în timpul facultăţii.

Asiguraţii beneficiază de asimilarea anilor de studii universitare numai dacă nu realizează venituri pentru care este obligatorie plata contribuţiei de asigurări sociale.

Potrivit Legii nr. 263/2010, persoanele care sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii sunt:

I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, polţtiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil;

II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăresti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile legii pensiilor, cu cele ale persoanelor prevăzute la primul punct;

III. persoanele care beneficiază de indemnizaţia de şomaj;

IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de patru ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;

V. cadrele militare trecute în rezervă, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ale căror raporturi de serviciu au încetat, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii.

Aşadar, dacă o persoană s-a aflat într-una dintre aceste situaţii pe durata studiilor universitare, perioada respectivă nu poate fi inclusă în stagiul de cotizare pentru pensie.

În prezent, perioada studiilor de masterat nu este valorificată, în prezent, la calcularea stagiului de cotizare pentru obţinerea vreunei pensii.

sursa: avocatnet

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement