Connect with us
Advertisement

Eveniment

În ce țări mai pot merge românii FĂRĂ test COVID-19. Lista actualizată a statelor care impun restricții de călătorie

Publicat

Vremea încă este bună pentru vacanţe şi plimbări pentru cei care mai vor o ultimă ieșire cu soare și eventual plajă, înainte ca toamna să pună stăpânire pe toată Europa. Biletele de avion pot avea preţuri tentante, dar la destinaţie, e posibil să rămâneţi blocaţi în hotel.

Multe ţări sunt în alertă, iar accesul turiştilor români e restricţionat în cea mai mare parte a Europei din cauza numărului mare de infectări.

De miercuri, Germania a actualizat lista „zonelor de risc“ în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, în prezent Bucureștiul si 12 județe din România se află pe listă, ultimul județ inclus fiind Covasna.

Pe lângă Covasna și Capitala, pe listă se mai află Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea, anunță Ministerul de Externe.

Unde putem merge fără test SARS-COV2.

Mai multe țări europene și-au deschis granițele în totalitate și românii sunt bineveniți. În FRANȚA, SPANIA, CROAȚIA, SUEDIA sau BULGARIA puteți merge fără să prezentați vreun test SARS-COV2 sau alte documente.

Atenție, însă! Consultaţi periodic site-ul Ministerului Afacerilor Externe , secţiunea Condiţii de Călătorie.  Regulile se pot schimba de la o zi la alta.

Dacă vreți să ajungeți în Spania, de exemplu, la Madrid, de luni, 37 de zone au mai multe interdicții. Locuitorii vor avea voie să iasă din case doar pentru cumpărături esențiale, să meargă la serviciu sau la doctor.

Barurile și restaurantele se închid la ora 22:00. Așadar, evitați aceste zone dacă ajungeți în Madrid.

Persoanele care intră pe teritoriul Spaniei nu sunt obligate să intre în carantină, dar trebuie să completeze:

  • UN CHESTIONAR PRIVIND STAREA DE SĂNĂTATE (dacă prezintă simptome COVID-19, dacă a fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19 sau dacă a fost internat în spital în ultimele 14 zile) la intrarea pe cale aeriană în Spania:
  • Începând cu data de 1 iulie 2020, înaintea efectuării deplasării, este obligatoriu ca toate persoanele (indiferent de naționalitate sau vârstă) care călătoresc în Regatul Spaniei pe cale aeriană, să completeze și să semneze un formular. Acest formular este disponibil pe website-ul https://spth.gob.es/ sau utilizând aplicația gratuită SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH). În perioada 1 -31 iulie 2020, formularul putea fi completat pe suport de hârtie la bordul aeronavei înainte de aterizarea în Spania. Începând cu 1 august 2020, formularul va fi disponibil NUMAI online la link-ul menționat anterior.
  • Acest formular trebuie completat de fiecare dintre pasageri, aceștia fiind responsabili pentru a se asigura că informațiile furnizate sunt adevărate și corecte. În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.
  • Ulterior semnării formularului (ATENȚIE! întrebările privind starea de sănătate vor putea fi completate cu maxim 2 zile înaintea datei deplasării), se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (pe suport hârtie sau digital) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, pe lângă primirea unui e-mail, care poate fi imprimat.
  • Pentru mai multe informații privind procedura care trebuie urmată în cazul unei călătorii de cale aeriană în Regatul Spaniei în această perioadă, acestea sunt disponibile la link-ul https://spth.gob.es/faq.

FIȘĂ PRIVIND DOMICILIUL/ REȘEDINȚA/ HOTELUL la care poate fi găsit în Spania precum și un număr de telefon.

La sosirea pe aeroport se controlează temperatura tuturor pasagerilor. Cei care au o temperatură mai mare de 37,5º C vor fi îndrumați către o echipă medicală din aeroport care va decide dacă persoana în cauză este suspectă de COVID-19 și dacă este nevoie să i se facă un test molecular tip PCR.

Măsuri în vigoare, IMPUSE DE AUTORITĂȚILE REGIONALE DIN SPANIA  

Pentru informații specifice regiunii în care vă veți deplasa, recomandăm consultarea paginilor web/ rețelele de socializare ale Consulatelor din circumscripțiile de interes, precum și paginile autorităților regionale spaniole.

GALICIA

Urmare a creșterii cazurilor de COVID-19, Departamentul de Sănătate din cadrul Guvernului din Galicia a emis un Ordin la data de 27 iulie 2020[1], care prevede că toți turiștii care provin din peste 100 de țări (inclusiv România) și 5 Comunități Autonome spaniole – Aragón, Catalonia, Navarra, País Vasco și Madrid- sunt obligați să-și comunice sosirea în Galicia, în termen de 24 de ore. Comunicarea se poate face online la următoarea adresă de internet: https://coronavirus.sergas.gal/viaxeiros sau apelând numărul de telefon: 881 00 20 21.

Lista cu țările și Comunitățile Autonome spaniole la care se face referire în ordinul menționat se actualizează la fiecare 15 zile și poate fi accesată la următoarea adresă de internet: https://www.sergas.es/A-nosa-organizacion/Benvida-viaxeirxs

REGIUNEA MURCIA

Ca urmare a creșterii alarmante a numărului de contaminări cu coronavirus în Municipiul Totana și a apariției unui nou focar de infectare, Guvernul Regional Murcia a decis la 23 iulie 2020 reîntoarcerea Municipiului Totana la faza I. 

Reîntoarcerea la faza I presupune luarea unei serii de măsuri restrictive, cum ar fi:

  • interzicerii intrării și ieșirii din municipiu, persoanele vor putea ieși din municipiu doar pentru a merge la serviciu și în cazuri justificate;
  • au fost închise centrele pentru sprijinul persoanelor în vârstă și au fost restrânse vizitele la căminele de bătrâni;
  • au fost închise 2 unități sanitare, urmând ca acestea să-și concentreze activitatea pe diagnosticarea pacienților suspecți de Covid-19 și primire urgențe;
  • a fost suspendată activitatea, în interior a restaurantelor, barurilor, cantinelor, discotecilor, precum și a altor locuri de distracție, acestea putându-și desfășura activitatea doar pe terase sau alte spații aflate în aer liber;
  • gradul de ocupare  în orice unitate nu poate depăși 50% din capacitate.

ASTURIAS, CANTABRIA, NAVARRA, LA RIOJA și ȚARA BASCILOR

Măsuri adoptate:

  • Utilizarea permanentă a măștilor sanitare de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, inclusiv pe drumurile publice sau spațiile exterioare; utilizarea măștilor devine obligatorie cu ocazia plimbărilor în zonele de plaje și piscineprecum și în baruri și restaurante, cu excepția momentului consumului de băuturi sau alimente.
  • Se elimină restricțiile cu privire la capacitatea restaurantele, barurilor și societăților gastronomice, cu condiția de grupare la mese la un maxim de 10 persoane și respectarea unei distanțe între mese de 1,5 m; se permite organizarea de celebrări/evenimente în grupuri de maxim 25 de persoane, cu menținerea distanțării sociale;
  • Se interzic toate activitățile în zonele pentru tineret și localurile cu caracteristici similare;
  • Persoanele care prezintă simptome de infectare cu COVID-19 trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să anunțe imediat autoritățile sanitare spaniole;
  • Tipul de mască folosit este cel fără supapă de exhalare, cu excepția utilizărilor profesionale pentru care măștile cu supape sunt recomandate.

CATALONIA și INSULELE BALEARE

Recomandările, precum și restricțiile sunt valabile în următoarele  zone:

  • Zona metropolitană a orașului Barcelona – Provincia Barcelona
  • Zona (comarca) La Noguera – provincia  Lerida
  • Zona (comarca) El Segrià – provincia Lerida
  • Figueres y Vilafant – provincia Girona

În categoria măsurilor obligatorii intră:

  • utilizarea măștilor de protecție de către populație (începând cu vârsta de 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de menținerea distanței sociale;
  • interzicerea reuniunilor cu mai mult de 10 persoane, atât în mediul privat, cât și în cel public, cu excepția activităților de serviciu sau a transportului în comun;
  • suspendarea organizării activităților culturale, spectacolelor publice, recreative, discotecilor, etc.;
  • limitarea numărului de persoane din interiorul restaurantelor și barurilor la 50% din capacitatea maximă a localului, cu menținerea a 2 metri de distanță între mesele aflate în exterior (terase);
  • limitarea numărului de persoane în spațiile comune ale hotelurilor și a spațiilor de cazare turistice la 50% din capacitatea maximă a zonelor comune;
  • limitarea numărului de persoane din magazine la 50% din capacitatea maximă a localului.

În continuare se recomandă evitarea deplasărilor în afara domiciliului, cu următoarele excepții:

  • în interes de serviciu, pentru deplasări la medic sau pentru a oferi îngrijire persoanelor dependente;
  • la entități financiare, pentru cumpărături de alimente sau alte produse de primă necesitate, cumpărături pe bază de programare prealabilă;
  • pentru solicitarea de documente sau îndeplinirea procedurilor administrative care nu pot fi amânate sau pentru a participa la examene sau teste oficiale;
  • alte situații de forță majoră.

Începând cu 31 iulie, în Insulele Baleare au fost impuse următoarele măsuri obligatorii:

  • utilizarea măștii de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul privat și în comun, precum și în spațiile publice deschise atunci când nu se poate respecta distanța socială de 1,5 metri.
  • Ca normă generală se limitează numărul de persoane din interiorul spațiilor publice (ex.magazine, piețe, restaurante, baruri, etc.) la 75% din capacitatea maximă a localului, cu grupuri de maxim 30 de persoane în aer liber și 15 în interior.

CASTILLA-LA MANCHA

  • Începând cu 22 iulie 2020, Guvernul Regional impune măsura obligativității de a purta mască de protecție pe întreg teritoriul comunității autonome în toate locurile publice, atât în aer liber, cât și în spațiile închise destinate publicului. Abaterea nejustificată de la această măsură se sancționează cu suma de 100 euro. Minorii cu vârsta de până la 6 ani sunt exceptați de la această regulă.
  • Folosirea vizierelor de protecție nu scutesc cetățenii de la obligativitatea purtării măștii.
  • Măsura nu se aplică persoanelor care practică sport, atât individual cât și colectiv, în caz de forță majoră sau dacă natura locului de muncă o impune, în baruri, restaurante și la terase pe parcursul consumului de alimente sau băuturi, precum și la piscine pe durata scăldatului. De asemenea, persoanele cu probleme respiratorii sau dizabilități, pentru care nu se recomandă purtarea măștii de protecție nu vor fi obligate să aplice această măsură, indiferent dacă se află sau nu în posesia unui certificat medical care să ateste afecțiunea. În lipsa unui astfel de document, cetățeanul în cauză poate prezenta o declarație pe propria răspundere.

EXTREMADURA 

Utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1.5 metri între cetățeni.

Se recomandă folosirea măștii în spațiile închise sau deschise private când există reuniuni de persoane care nu fac parte din aceeași familie și nu locuiesc împreună, chiar dacă se poate garanta distanța de securitate de 1.5 metri.

Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă  în cazul în care se practica activități acvatice sau se rămâne într-un loc fix cu respectarea distanței de siguranță de 1.5 metri; pe parcursul activităților profesionale desfășurate în aer liber care implică un efort fizic intens respectând distanța de securitate de 1.5 metri; în natură și în afara centrelor urbane pentru practicarea de activități de formă individuală.

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată în conformitate cu normativa aplicabilă în materie de sănătate publică.

MELILLA

Utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1.5 metri între cetățeni.

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu o amendă de 100 de euro.

COMUNITATEA VALENCIANĂ

Au fost adoptate o serie de măsuri preventive:

  • utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) devine obligatorie atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise (cu unele mici excepții). Masca de protecție devine obligatorie și atunci când persoanele se află la restaurante, terase, baruri, cu excepția momentelor în care acestea consumă alimente sau băuturi.
  • Utilizarea măștii nu va fi obligatorie în următoarele cazuri: la plajă sau piscină; în aer liber (în natură), în afara centrelor urbane, condiția fiind ca afluxul de oameni să permită menținerea distanței interpersonale de 1,5 metri; în timpul practicării de activității fizice sau a oricărei alte activități cu care utilizarea măștii este incompatibilă; activități de petrecere a timpului liber de către copii și tineret, doar dacă aceste activități au loc în prezența unor membri de familie sau a altor persoane cu care minorii locuiesc; pentru persoanele care suferă de boli respiratorii sau alte dificultăți de acest tip, ale căror simptome pot fi agravate de utilizarea măștii.

În ceea ce privește capacitatea de ocupare a localurilor de servire (terase, restaurante, baruri, cluburi), în cazul teraselor aflate în aer liber, capacitatea de ocupare va fi de până la 100%, cu condiția să se asigure menținerea distanței fizice corespunzătoare de 1,5 metri între mese sau, după caz, grupuri de mese (ocuparea maximă va fi de 20 de persoane la o masă sau grupuri de mese). În spațiile închise, capacitatea de ocupare a localurilor se menține la 30% din capacitatea totală. În plus, dacă aceste spații au și terase exterioare, capacitatea va fi de până la 75% din total, cu condiția să poată fi asigurată distanța impusă de lege.

ARAGON

Guvernul Regional din Aragon a adoptat noi măsuri cu caracter preventiv, aplicate pe întreg teritoriul comunității autonome, pentru a controla transmiterea comunitară a bolii, în special în spațiile de agrement:

  • Limitarea programului localurilor de agrement nocturn, care vor închide înainte de ora 1:00;
  • Evitarea formării grupurilor mai mari de 10 persoane în spațiile publice și private;
  • Interzicerea petrecerilor cu consum de băuturi alcoolice în zonele publice;
  • Interdicția întrunirii diverselor tipuri de colectivități.

Zaragoza și provinciile Bajo Cinca, Bajo Aragon-Caspe, Central și Monegros au revenit la „faza a 2-a rigidă”.

Purtarea măștilor sanitare de protecție de către populație a devenit obligatorie în Aragon, atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise, iar din 16 iulie 2020 se recomandă rezidenților din Zaragoza să evite toate deplasările care nu sunt strict necesare.

ANDALUZIA

Începând cu data de 15 iulie 2020 utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) a devenit obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței de securitate de 1,5 metri între cetățeni.

 Masca de protecție este obligatorie în următoarele cazuri: în restaurante, terase, baruri, cu excepția momentelor în care se consumă alimente sau băuturi; pentru plimbările pe plajă; în mijloacele de transport în comun (tren, autobuz, avion, barcă) cât și în mașină în cazul în care persoanele care se află în autoturism nu fac parte din aceeași familie.

Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă sau piscină în cazul în care se practica activități acvatice sau se rămâne într-un loc fix cu respectarea distanței de siguranţă 1.5 metri; în timpul practicării de activității fizice individuale în aer liber pentru care utilizarea măștii este incompatibilă; în mașină dacă șoferul și pasagerii fac parte din aceeași familie; pentru persoanele care suferă de boli respiratorii sau alte boli, ale căror simptome pot fi agravate de utilizarea măștii; pentru persoanele cu dizabilități care nu pot folosi masca singuri.

Persoanele care sunt considerate ca fiind suspecte de Covid-19 și persoanele care au intrat în contact cu acestea vor trebui să respecte condițiile de carantină indicate de către autoritățile sanitare, neputând să părăsească domiciliul sau locul unde își desfășoară perioada de carantină fără o autorizație din partea serviciului sanitar, pentru motive temeinic justificate.

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu o amendă de 100 de euro.

Sunt și țări care permit accesul românilor, însă în anumite condiții. AUSTRIA, GERMANIA, SERBIA, GRECIA și DANEMARCA cer documente. În primul rând, un test SARS COV2 negativ, nu mai vechi de 48 sau 72 de ore, în funcție de țară.

Germania a inclus mai multe județe din România în zona roșie. Cetățenii care vin din aceste județe trebuie să stea în izolare 14 zile. Dacă au însă un test SARS-COV2 negativ, atunci nu se mai aplică regula.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

  • Autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la 16 septembrie 2020.

Ca urmare a acestei actualizări, județele Neamț și Caraș-Severin au fost introduse în categoria de risc, în timp ce județele Argeș și Dâmbovița au fost retrase de pe listă.

Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 11 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea.

Județele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeș (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmbovița (la 16.09), Galați (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomița (la 20.08), Mehedinți (la 20.08), Neamț (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiș (la 20.08) și Vrancea (la 09.09).

Recomandări de călătorie

Multe țări au luat însă măsuri drastice, iar românii sunt obligați să stea în izolare. 10 sau 14 zile. Nu vă luați biletul de avion până nu vedeți condițiile. E posibil să nu intrați, chiar dacă respectați cerințele.

Ungaria, de exemplu, nu permite șederea cetățenilor străini, indiferent dacă vin din spațiul UE sau din alt loc. Finlanda, Republica Moldova și Ucraina au luat aceleași măsuri.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

Măsuri aplicabile începând cu data de 1 septembrie 2020, ora 00.00

Astfel, începând cu data de 1 septembrie 2020, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:

  • pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;
  • pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau de regii autonome;
  • dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverinţe medicale;
  • pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt printr-o adeverinţă;
  • de asemenea, se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;
  • pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
  • pentru îngrijirea rudelor, conform Articolului V din Codul Civil din Ungaria;
  • pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
  • pentru alte motive justificate.

Dacă vă gândiți la puțin soare, plajă și mâncare bună, doar Turcia este mai permisivă. Nu aveți nevoie de teste sau alte documente. Sunt controale atât la graniță, cât și în aeroporturi, iar dacă e cineva cu simptome specifice COVID va fi testat gratuit.

În Israel nu puteți face plaja și nici nu puteți vizita Orașul Sfânt. Granițele sunt închise temporar pentru străini. Aceeași situație și în Tailanda. Țara din Asia de Sud-Est permite doar accesul avionelor care îi repatriază pe cetățenii tailandezi.

Ar mai fi o variantă să mergeți în Maldive. Sunt peste 30 de grade, vreme perfectă de plajă. Dar ca să intrați în țara din Oceanul Indian, trebuie să prezentați un test SARS-COV 2 nu mai vechi de 72 de ore și să completați online o declarație de sănătate.

Aveți grijă și la restricțiile impuse de autoritățile din țara noastră. La sosirea în România, este posibil să stați în carantină. De exemplu, dacă vă întoarceți din unele regiuni din Spania trebuie să vă autoizolați 14 zile.

În Austria gazdele fac tot posibilul pentru a se asigura că ai parte de o vacanță fără griji; cu toate acestea, în aceste perioade fără precedent, nu există garanții 100% scrie austria.info.

Dacă începi să nu te simți bine în timp ce ești în vacanță în Austria și dezvolți simptome tipice pentru COVID, ca de exemplu tuse seacă, oboseală extremă sau temperatură, trebuie să suni la linia verde 1450.

Dacă îți dorești să te testezi, există 40 de centre în Austria unde poți face acest lucru. Teste costă în jur de 120 de Euro

Carantina de 10 zile este obligatorie pentru persoanele care vin în Austria din zonele de risc (până la obținerea unui test PCR negativ) și în urma unei solicitări oficiale.

Pe perioada carantinei, poți rămâne în camera în care te-ai cazat. În cazul în care camera nu este potrivită sau nu este destul de mare, atunci autoritățile locale îți vor oferi o alternativă. Guvernul austriac contribuie cu 50 de Euro de persoană pe noapte în cazul carantinei într-o cameră corespunzătoare.

Informaţii actualizate COVID-19

Ghiduri călătorie pentru turiști ( Click pe țară)

            Grecia

            Bulgaria

            Croația

            Turcia

Statele din Europa care, în context COVID-19, impun restricții  pentru cetățenii care vin din România sunt (click pe țară):

Austria  
Bosnia Herțegovina  
Cipru  
Danemarca  
Federația Rusă  
Germania  
Irlanda  
Italia  
Principatul Liechtenstein  
Muntenegru  
Regatul Țărilor de Jos  
Republica Moldova  
Slovacia  
Ucraina  
Belgia
Cehia
Confederaţia Elveţiană
Estonia
Finlanda
Grecia
Islanda
Letonia
Lituania
Norvegia
Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Serbia
Slovenia
Ungaria

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement