Economie
În următorii doi ani, avem scadenţe semnificative la plata unor datorii externe. Acestea ar putea crea presiune asupra rezervelor de valută

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, citat de Mediafax, în aceste condiţii, fără o mai bună absorbţie a fondurilor UE sau reforme care să atragă investiţiile străine, rezervele valutare ar putea scădea rapid.
„În 2013 – 2014 România va avea vârfuri de plată a datoriei externe. Dacă cumulăm şi dobânzile de plată, Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României va trebui plătească în următorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externă şi alte datorii în valută. Dacă nu reuşim să atragem noi finanţări din pieţele private externe şi nu absorbim mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, rezerva internaţională a BNR ar putea scădea foarte rapid. Credibilitatea externă este crucială pentru a asigura accesul la pieţele externe private”, a spus Dumitru.
Ministerul Finanţelor are de rambursat, în 2013, şi 1,8 miliarde euro bonduri în valută atrase de pe piaţa internă, iar în 2014 urmează alte scadenţe, de aproximativ un miliard de euro.
Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, susţine în schimb că există opţiunea de a încheia un nou acord cu FMI în condiţii mult mai relaxate, de tipul „precautionary credit line”.
Sursa: Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News