Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

În următorii doi ani, avem scadenţe semnificative la plata unor datorii externe. Acestea ar putea crea presiune asupra rezervelor de valută

Publicat

Următorii doi ani reprezintă vârfuri de plăţi din datoriile externe pentru BNR şi Ministerul Finanţelor. BNR va avea de rambursat la FMI 7,6 miliarde de euro, fără dobânzi, respectiv aproximativ 4 miliarde de euro în 2013 şi 3,7 miliarde de euro în 2014. La rândul său, Ministerul Finanţelor are de efectuat plăţi de câte un miliard de euro în fiecare din următorii doi ani.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, citat de Mediafax, în aceste condiţii, fără o mai bună absorbţie a fondurilor UE sau reforme care să atragă investiţiile străine, rezervele valutare ar putea scădea rapid.

„În 2013 – 2014 România va avea vârfuri de plată a datoriei externe. Dacă cumulăm şi dobânzile de plată, Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României va trebui plătească în următorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externă şi alte datorii în valută. Dacă nu reuşim să atragem noi finanţări din pieţele private externe şi nu absorbim mai mulţi bani din fondurile europene nerambursabile, rezerva internaţională a BNR ar putea scădea foarte rapid. Credibilitatea externă este crucială pentru a asigura accesul la pieţele externe private”, a spus Dumitru.

Ministerul Finanţelor are de rambursat, în 2013, şi 1,8 miliarde euro bonduri în valută atrase de pe piaţa internă, iar în 2014 urmează alte scadenţe, de aproximativ un miliard de euro.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, susţine în schimb că există opţiunea de a încheia un nou acord cu FMI în condiţii mult mai relaxate, de tipul „precautionary credit line”.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax