Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Începe procesul de corupţie al fostei şefe APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih. Instanţa a dat „undă verde” rechizitoriului DNA

Publicat

mihaela dehelean, DNA Procesul în care fosta şefă a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaela Dehelean-Mih, este acuzată de fapte de corupţie, alături de alţi doi inculpaţi, va începe la Tribunalul Alba. Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv, miercuri, contestaţia făcută de inculpaţi privind decizia din 21 aprilie, în camera preliminară de la Tribunal, prin care judecătorul a stabilit că rechizitoriul DNA îndeplineşte condiţiile legale şi de procedură.

Astfel, etapa de cameră preliminară a fost încheiată şi va începe procesul la instanţa de fond, Tribunalul Alba.

Reamintim că Mihaela Dehelean-Mih a fost trimisă în judecată de DNA, în martie 2015, pentru fapte de corupţie. În dosar mai sunt inculpaţi Gheorghe Iordache, fost director la Cupru Min SA Abrud şi Sergiu Ioan Nicolae Mihuţ, reprezentantul Unitate de Suport pentru Integrare SRL Cluj Napoca. Cauza are legătură cu avizele de mediu pentru Cupru Min.

Potrivit DNA, acuzaţiile sunt de instigare la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu şi luare de mită pentru Mihaela Dehelean-Mih, de abuz în serviciu şi dare de mită pentru Gheorghe Iordache, fost director general al SC Cupru Min SA, respectiv de complicitate la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, pentru Sergiu Ioan Nicolae Mihuţ, administrator de firmă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
”În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizației integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.
În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuții în a efectua consultanță, iar funcția deținută impunea o atitudine imparțială și obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae.
În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcționarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizație integrată de mediu, ci doar o autorizație simplă.
Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar și, ca urmare, plata prețului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.
Remedierea acestei situații s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul inițial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.
La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât și folos pentru societatea co-contractantă.
În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.
De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia percheziției autorizate și efectuate la domiciliul inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta”.
Reamintim că şefa APM Alba a fost audiată cinci ore, pe 1 octombrie, de procurorii DNA, în urma unor percheziţii la sediul Agenţiei şi la domiciliul directorului APM.

Atunci, a declarat că audierile au avut legătură cu autorizaţia de mediu eliberată de APM Alba pentru societatea Cupru Min SA Abrud. A spus că nu poate preciza calitatea în care a fost audiată de DNA.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: PERCHEZIȚII la Agenția de Protecție a Mediului Alba, într-un dosar de corupție. Mihaela Dehelean, audiată 5 ORE de procurorii DNA

„Se fac niște verificări în legătură cu autorizația de la Cuprumin. Am semnat-o acum o săptămână și consider că s-a făcut în conformitate cu legea. Se fac cercetări în dosarul Cuprumin. Cei de la DNA au ridicat proiectul privind Cuprumin, toată procedura de reglementare, toate etapele din 2011 de când au depus cererea și până în prezent, când a fost semnată autorizația. Urmează să fie audiați cei care au lucrat la acest dosar, specialiștii. Nu suspectează, vor să facă cercetări dacă totul s-a făcut corect. Nu au reclamații. Vor să cerceteze acest dosar de la Cuprumin”, a declarat atunci Dehelean-Mih.

Compania Cupru Min SA din Abrud a primit de la APM Alba autorizaţia de mediu pentru exploatarea metalelor neferoase de la Roşia Poieni în 23 iulie 2014.

Citeşte şi Cupru Min: Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a emis autorizaţie de mediu pentru exploatarea de la Roşia Poieni

DNA a anunţat atunci că efectua cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2013-2014, a unor infracțiuni de corupţie şi conexe.

Mihaela Mih-Dehelean, fost vicepreşedinte al PSD Alba, a preluat conducerea Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Alba în august 2012. Din 1 aprilie 2015, după ce a fost trimisă în judecată, şi-a pierdut funcţia de la APM, dar şi calitatea de membru PSD. Schimbarea de la conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului nu a fost făcută publică prin vreun anunţ oficial, însă pe site-ul instituţiei apare ca având atribuţii de director executiv Iosif Pienar. Potrivit altor documentaţii de pe site, acesta a preluat atribuţiile de la 1 aprilie.

Citeşte şi Mihaela Dehelean Mih NU mai este MEMBRU PSD. Dosarul penal a făcut-o să renunţe şi la conducerea APM Alba şi la partid

Gheorghe Iordache, fostul șef al Min Bucovina SA din Vatra Dornei, a preluat conducerea Cupru Min SA Abrud în luna mai 2013, până în ianuarie 2014.

Sergiu Mihuț este un abonat al contractelor cu statul. A intrat în atenția opiniei publice după ce firma acestuia a făcut o evaluare de mediu în urma căruia, în pădurea Făget de lângă Cluj Napoca, urma să se construiască un cartier de blocuri, lucrarea fiind contestată deoarece includea și o arie protejată din proiectul Natura 2000.  În august 2013Consiliul Județean Mehedinți, condus de șeful rețelei de corupție din zona respectivă, baronul PSD Adrian Duicu  a cumpărat de 108.000 de euro servicii de consultanță de la compania Unitatea de Suport pentru Integrare SRL – firma lui Mihuț. Contractul a fost estimat inițial la peste 175 de mii de euro si a fost acordat în urma unei licitații publice la care au participat trei companii. Compania a mai câștigat licitații publice. Numele ei apare si în documentația depusă de Gabriel Resources pentru exploatarea de la Roșia Montană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax