Actualitate
Cupru Min: Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a emis autorizaţie de mediu pentru exploatarea de la Roşia Poieni
Compania Cupru Min SA din Abrud a primit autorizaţia de mediu pentru exploatarea metalelor neferoase de la Roşia Poieni. Decizia aparţine Agenţiei de Protecţia Mediului Alba şi a fost dată în 23 iulie. Astfel, se permite continuarea funcţionării exploatării miniere din Apuseni şi Ministerul Economiei poate regândi strategia pentru privatizare.
Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat, pe 22 mai, la Alba Iulia, că „ambiţia” sa este să repună pe picioare compania minieră Cupru Min Abrud şi că doreşte ca de anul viitor să o listeze la bursă şi să vândă 15 % din acţiuni, iar banii să fie investiţi în tehnologizarea societăţii.
Cupru Min Abrud este titularul licenţei de exploatare a cuprului din zăcământul de la Roşia Poieni, estimat la 900 de milioane de tone, reprezentând 60% din rezerva de cupru României. A trecut până acum prin două proceduri eşuate de privatizare.
Citeşte şi Privatizarea eşuată de la Cupru Min: Canadienii de la Roman Copper Corp, la un pas să primească garanţia de 1,4 milioane dolari de la Ministerul Economiei
Compania de stat din Abrud a avut în 2013 un profit de 7,9 milioane de lei şi o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de lei, cu 491 de angajaţi.
Vezi integral Decizia APM Alba autorizatie de mediu Cupru Min
Emiterea autorizaţiei integrate de mediu şi stabilirea condiţiilor de funcţionare era necesară pentru a se preveni poluarea asupra mediului în special prin aplicarea celor mai bune tehnici disponibile şi, dacă acest lucru nu este posibil, să se reducă orice impact asupra mediului; stabilirea condiţiilor pentru monitorizarea/supravegherea amplasamentului iazului Valea Şesei astfel încât să se prevină orice poluare semnificativă şi orice incident sau accident, chiar dacă instalaţia în ansamblu nu funcţionează, potrivit Ministerului Mediului.
Cupru Min SA Abrud este titular de licenţă pentru exploatarea minereului cuprifer din perimetrul Roşia Poieni, judeţul Alba şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei. Activitatea principală este extracţia şi prepararea minereurilor cuprifere din zăcământul Roşia Poieni, cu valorificarea concentratului cupros. Se desfăşoară în două mari subunităţi, Cariera Roşia Poieni şi Uzina de Preparare Dealul Piciorului.
Compania dispune de trei iazuri de decantare: Valea Ştefancei I (nefuncţional, cu regim de iaz în aşteptare, fără depunere de steril), Valea Ştefancei II (utilizat doar în cazurile de avarie a iazului de steril cu baraj Valea Şesei) şi Valea Şesei (de utilizare curentă).
Potrivit Ministerului Mediului, Cupru Min SA s-a aflat sub incidenţa OG 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, cu modificările ulterioare, prin care au fost transpuse în legislaţia românească prevederile Directivei 2008/1 al Comisiei Europene (prevenirea şi controlul integrat al poluării – IPPC), la categoria depozite de deşeuri care primesc mai mult de 10 tone deşeuri pe zi sau cu capacitate totală mai mare de 25.000 tone deşeuri, cu excepţia depozitelor inerte.
În prezent, Directiva IPPC a fost înlocuită cu Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale, transpusă în legislaţia naţională prin Legea 278/2013. Mai trebuie respectate şi prevederile Directivei 2006/21/CE, respective ale HG 856/2008 privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive.
Din punct de vedere al mediului, desfăşurarea unei astfel de activităţi se poate realiza numai în condiţiile în care instalaţia deţine autorizaţie integrată de mediu (AIM), cu respectarea prevederilor Legii 278/2013 privind emisiile industriale coroborate cu cele ale legislaţiei din domeniul protecţiei mediului şi recomandările documentelor de referinţă pentru cele mai bune tehnici disponibile.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News