Eveniment
Încoronarea regelui Ferdinand, la Alba Iulia: Evenimente organizate de autorități, de centenar. Ce s-a întâmplat acum 100 de ani
Centenarul Încoronării de la Alba Iulia se va desfăşura, în perioada 13-16 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru al României, Nicolae Ciucă, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba și Arhiepiscopia Ortodoxa Alba Iulia.
În cele 4 zile ale evenimenetului, locuitorii judeţului Alba și turiştii aflați în oraș sunt aşteptaţi să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, dar şi spectaculoase reconstituiri istorice.
15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia
Ziua de 15 octombrie 1922, va rămâne permanent în memoria românilor drept ziua în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari.
Era o zi de duminică, o zi ploioasă de toamnă, o zi de care o lume întreagă îşi aminteşte şi care a umplut paginile de istorie a României: pentru prima dată în istorie, românii aveau un Rege al României Mari.
Încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria va rămâne pentru totdeauna în inima albaiulienilor care, pe lângă mândria de a găzdui un asemenea eveniment, s-au ales cu unul dintre cele mai deosebite şi cunoscute lăcaşe de cult din ţară şi anume Catedrala Încoronării.
Încoronarea pregătită încă de la sfârșitul Primului Război Mondial
Momentul care a rămas în istoria unei întregi țări a început să fie pregătit încă de la sfârşitul primului război mondial din timpul guvernării lui Alexandru Averescu.
În anul 1920, era deja creată o comisie a încoronării, condusă de generalul Coandă şi din care făceau parte mari personalităţi alte momentului precum George Enescu, comisie care a ţinut în această formulă până la abdicarea lui Avrămescu în 1921.
Noul guvern condus de liberalul Ionel Brătianu a luat sub aripa sa organizarea evenimentului şi a fost constituită o nouă comisie, al cărei preşedinte a fost Anghel Saligny, cunoscut pentru construirea podului feroviar Carol I de la Cernavodă, dar din care făceau parte şi foşti membri ai comisiei.
Încoronarea regelui Ferdinand: Primii regi ai României Mari
Încet, istoria începea să se rescrie, iar România urma să aibă un nou rege şi o nouă regină. Aşa cum era de aşteptat, atât slujba sfinţirii coroanelor, cât şi încoronarea au fost emoţionante.
Regele a primit coroana de la preşedintele senatului şi şi-a aşezat-o singur pe cap. Regina, îngenuncheată, îşi aştepta coroana din aur. Regele Ferdinand i-a pus coroana pe cap, a ridicat-o de jos şi a sărutat-o pe frunte.
După festivitatea de încoronare, cei doi regi, alături de încă aproximativ 400 de invitaţi s-au îndreptat spre Sala Unirii unde se servea dineul oficial.
O altă parte din invitaţi şi presa au luat dineul la teatrul de atunci, actuala Casă de Cultură a Studenţilor.
Încoronarea regelui Ferdinand: Paradă militară cu 50.000 de soldați
După terminarea dineului, familia regală a ieşit în partea de vest a Cetăţii, unde a avut loc o impresionată paradă militară la care au participat 50.000 de soldaţi.
Onorul a fost dat de rege şi regină, fiecare călărind în faţa regimentelor proprii.
Regele a fost însoţit de regimentul I Vânătorii Regelui Ferdinand, iar regina a fost însoţită de regimentul Roşiori Regina Maria. La sfârşitul paradei, familia regală şi invitaţii au părăsit Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 01.09.2022 at 15:46
Tipic românesc. Se înlocuieşte o comisie cu alta pentru a ne putea bate cu pumnul în piept, uite ce mare scofală am făcut noi.