Connect with us
Advertisement

Eveniment

Indemnizația pentru creșterea copilului, fără plafonul de 8.500 de lei. Propunerea, avizată în Comisia de muncă

mama si copilul

Publicat

Revenirea la media de 85% din venituri pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului, fără plafonul maxim de 8.500 lei a fost avizată în Comisia de muncă. Proiectul va intra la vot final în ianuarie 2020.

Printre amendamentele admise de comisie în 10 decembrie se află cel care prevedea eliminarea limitării indemnizației la 8.500 lei. Totodată, s-a revenit, printr-un alt amendament, la prevederea că indemnizația nu va putea fi mai mică decât 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată:

Citește și Concediul de creștere a copilului va fi recunoscut ca vechime în muncă: Ministrul Familiei, anunț pentru mamele cu mai mulți copii

”Considerăm că este necesară corelarea față de salariul minim brut pe țară și nu față de ISR. ISR este menținut de actuala guvernare la valoarea din anul 2010, respectiv 500 lei și nu a existat un an în care să se dea HG pentru majorarea acestuia. Astfel este necesară încurajarea creșterii natalității și considerăm că forma propusă este de natură a încuraja femeile de carieră pentru a avea cel puțin un copil”, au motivat membrii comisiei, care au dat raport favorabil proiectului.

Modificările propuse la OUG 111/2010 și Legea 132/2011:

” Indemnizaţia lunară (…) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată”.

”Nivelul indemnizaţiei lunare (…) se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere”.

Nivelul maxim nu va mai exista, așadar, iar nivelul minim va fi calculat ca medie de 85% din salariul minim brut pe economie, și nu în raport cu ISR – indicele social de referință, așa cum este stabilit acum. Valorea ISR nu este actualizată aproape niciodată anual, acum fiind de doar 500 de lei de aproape 10 ani.

sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement