Connect with us
Publicitate

Actualitate

Infecțiile virale de toamnă: Factori de risc, prevenție și cele mai simple și ieftine metode de tratament

Publicat

racealaToamna, virozele sunt vedetele sezonului și dacă ne iau pe nepregătite, în unele cazuri se pot transforma în redutabile infecții bacteriene ale căilor respiratorii. Un procent de aproximativ 85% din infecțiile căilor respiratorii sunt însa cauzate de viruși, motiv pentru care tratamentul cu antibiotice este eronat, în plus scade imunitatea. În sezonul rece corpul nostru trebuie să faca față mai multor solicitări pentru a se putea adapta cât mai bine la mediul înconjurător. iar aici intervine rolul imunității.

Factori precum stresul cronic, lipsa de odihnă, eforturile fizice exagerate, alimentația deficitară, precum și agenții patogeni care ne înconjoară duc la formarea unor puncte slabe în sistemul imunitar, permițând instalarea bolilor. Cei mai expuși sunt copiii, în special cei care intră în colectivitate (școli, grădinițe, creșe), gravidele și bătrânii, care au metabolismul mai lent și implicit funcția de detoxifiere naturală atenuată, potrivit medicului specialist ORL, Emilia Florescu.

În scop preventiv trebuie evitat pe cât posibil factorii de risc menționați și imunomodularea făcută din timp. Copii care intră în colectivitate, vârstnicii, bolnavii cronici, cei cu imunitatea deficitară, personalul medical care se expune zilnic riscului infecțios, ar trebui vaccinați pentru a evita expunerea la virusurile gripale care ne dau „târcoale” în sezonul rece, precum și la alte tulpini virale de temut. Totodată, vaccinul nu poate acoperi întreaga gamă de virusuri existente și nu reprezintă o necesitate pentru categoriile fără factori de risc la expunerea virală. Există însă categorii la care vaccinul este contraindicat, respectiv la copiii sub șase luni, alergicii la proteina din ou, cei aflați în puseu acut de infecție.

Cum să ținem virusurile deoparte? 

În primul rând trebuie acordată atenție igienei. Spălatul des pe maini, ce ar trebui învățat în cei șapte ani de acasă, ar trebui să rămână regula de aur pentru toată lumea, indiferent de vârstă. De asemenea, trebuie evitată, în special după ieșirile în public, prin mijloacele de transport în comun, atingerea feței cu mâinile, în special zona buzelor, nasului și a ochilor. Particulele virale cu care ați venit în contact prin manipularea diverselor obiecte la care toata lumea are acces, pot găsi astfel portițe de intrare în corpul vostru prin mucoase. Spălați-vă pe maini de îndată ce ați ajuns acasă și abia apoi savurați în liniște masa. Clanțele sunt rezervoare de microbi, iar spațiile neaerisite în care stau ore întregi grupuri de persoane sunt factori de risc când vorbim despre infecțiile virale. Evitați, pe cât posibil, persoanele care sunt bolnave. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcați să nu stați față în față când vorbiți cu persoanele respective, deoarece particule extrem de fine, sub forma de aerosoli se descarcă din organismul bolnav în aer, iar aceste derivate virale își vor găsi o nouă gazdă în scurt timp: corpul vostru.

Dacă totuși ați răcit, dar sunteți la debutul infecției virale, folosiți șervetele de unică folosință. Un vas cu apă fierbinte, în care se dizolvă în prealabil un pumn de sare și în care vă scufundați preț de câteva minute picioarele poate face minuni, la fel și frecționarea pielii cu uleiuri mentolate. Bineînteles, se recomandă să se bea cât mai multe ceaiuri, care trebuie să fie caldute (nu fierbinți) – de tei, de cimbrișor, de ghimbir, de lămâie – hidratarea este importantă la astfel de afecțiuni. O mare încărcătura microbiană va fi dusă către stomac, unde sucul gastric, extrem de acid, va anihila agenții patogeni.

Ce mâncăm când suntem bolnavi?

– alimente cu un conținut ridicat de vitamina C, aceasta declanșând o reacție la nivel celular de stimulare a scutului natural antiviral (reprezentat de interferoni): măceșe, merișoare, coacăze negre, papaya, grapefruit, citrice, kiwi, guava, căpșuni, fructele de pădure, mango, ardei gras, roșii, varză de Bruxelles, broccoli, conopidă, verdețuri, ierburile aromatice (cimbru, pătrunjel).

– produse cu proprietăți antivirale, antiinflamatorii sau imunomodulatorii: usturoi, ceapă, ulei de nucă de cocos, rădăcină de păpădie, echinacea, soc, ghimbir, miere, propolis, supă de pui (are proprietăți antiinflamatorii).

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate