Connect with us
Advertisement

Actualitate

Inițiativă legislativă pentru interzicerea firmelor cu acționari ascunși, depusă de un deputat de Alba. Roman: ”nu vor mai putea participa la licitații”

roman

Publicat

florin roman test sinceritate Deputatul de Alba, Florin Roman, a anunțat o inițiativă legislativă prin care proprietarii anonimi ai firmelor cu acțiuni la purtător vor fi obligați să își transforme aceste acțiuni, în termen de 30 de zile, în acțiuni la vedere. Este vorba despre modificarea legii societăților comerciale prin care se vor interzice pe teritoriul României acest tip de firme.

Acest proiect, a spus Roman, va fi completat de un altul care privește  organizarea licitațiilor publice. Mai concret este vorba despre interdicția pentru firmele cu acționari ascunși, de a participa la achiziții publice. ”În momentul atribuirii contractului, dacă nu cunoști acționarii, este imposibil să stabilești dacă nu există un conflict de interese între cel care dă contractul și cel care primește banii. Adică așa cum se întâmpla la Teleorman, unde Liviu Dragnea, președinte de consiliu județean, aloca bani pentru Teldrum, al cărui acționar este” a spus Roman.

Societățile comerciale care se bazează pe sistemul acțiunilor la purtător ascund identitatea proprietarilor ”de facto” ai unei societăți comerciale. Subiectul a stârnit controverse în lumea economică, după ce o anchetă jurnalistică l-a indicat pe Liviu Dragnea drept proprietar ascuns al ”Teldrum”, o companie care a realizat contracte pe sume fabuloase cu Consiliul Județean Teleorman, unde președinte era chiar Dragnea.

Cum funcționează sistemul

”Întotdeauna în societățile democrate există sistemul de companii anonime și în Franța și în alte state și la noi aceste companii anonime s-au realizat prin acțiuni la purtător. Acțiunile la purtător sunt același tip de acțiuni, numai că sunt sub formă scriptică și caracteristica lor e că se transmit prin simplă tradițiune, adică din mână-n mână. Dacă eu am acțiunile în mână azi, atunci eu sunt proprietar. Dacă ți le dau ție peste 10 secunde, tu ești proprietar. Dacă ți le dă ție iar în mână, tu ești proprietar. Numai că există un singur moment al anului, foarte important și anume momentul adunării generale, când la momentul adunării generale trebuie să se prezinte proprietarul cu acțiunile lui, de regulă cu un sac de acțiuni. Trebuie verificate toate acțiunile și atunci apare în acte numele proprietarului din momentul respectiv. Cel care le-a cărat cu el. Deci cineva poate fi timp de 364 de zile pe an proprietar și doar timp de o zi să le predea altcuiva, care să se prezinte la AGA cu ele, ca proprietar, iar apoi să le reprimească din nou. Iar acel proprietar care se prezintă cu ele la ședința AGA, el e cel care decide în ziua respectivă la Adunarea Generală cum se dau dividendele și bineînțeles banii ajung teoretic la el. Asta e particularitatea. Ce se întâmplă în timpul anului, asta e cu totul altă poveste” a declarat sub protecția anonimatului un fost ministru pentru jurnalistul Daniel Befu de la romaniacurata.ro.

Sebastian Bodu: nu trebuie interzise!

Același site îl citează pe Sebastian Bodu, fostul șef al ANAF, care nu are nimic împotriva acestui tip de acțiuni. ”E discuție lungă si destul de tehnică. Am scris în tratatul meu de drept societar de chestiile astea. Ele există de când lumea si pământul si vor exista, deoarece sunt reglementate inclusiv de dreptul european. Interzicerea lor ar duce la infringement. Si, oricum, ar fi inutilă pentru cei care își ascund averile. Doar i-am afecta pe cei corecți. Ideea acestui tip de societăți este de a nu se sti identitatea… De exemplu, sunt fonduri de investiții care nu au voie să investească în anumite domenii de activitate. Și atunci o fac, dar prin acțiuni la purtător. Sau sunt state care interzic cetățenilor și companiilor lor să investească în alte state. Ori invers, state care interzic investiții din alte state. Și atunci se apelează la acțiuni la purtător. Sunt legislații unde transferul acțiunilor nominative este greoi. Și atunci vrei să eviți. Sau vrei să eviti impozitul pe tranzacție. Să eviți legal plata impozitelor nu e evaziune. Chiar și a te pune la adăpost de creditori nu e per se ilegal” a spus acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Contribuabil

    sâmbătă, 09.09.2017 at 21:11

    Și AGA-manii care i-au indemnizații grele cu ajutorul lui Tase ce fac ??? Renunța la ele ? Tocmai TU te-ai găsit să vorbești ??? Lasă pe unul neprihănit și cinstit că dă mai bine .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement