Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inspecţia Muncii verifică sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise. Reguli de respectat în perioada de caniculă şi amenzi

Publicat

canicula apa Inspecţia Muncii face verificări prin intermediul inspectoratelor teritoriale de muncă, în locaţiile unde se lucreaza în spaţii deschise şi în condiţii de efort fizic. Prin aceste controale se urmăreşte respectarea măsurilor ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

“Ne concentrăm atenția pe sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eșalona ziua de lucru pe două perioade.

Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, trebuie să stabiliească de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii aleși ai salariaților alte măsuri cum ar fi: reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru”, a spus  Dantes Nicoale Bratu, inspector general de stat.

Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru mentinerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaților cu contraindicații pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primal ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sancționează cu amendă de la 1.500 – 2.500 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax