Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inventar al problemelor sociale din Alba: Copiii, vârstnicii, persoanele cu handicap şi romii sunt categoriile cele mai vulnerabile


Publicat

După un inventar efectuat de Comisia Judeţeană de Incluziune Socială Alba, din informaţiile transmise de cinci primării din mediul urban, a reieşit că vârstnicii, copiii, persoanele cu handicap şi cele de etnie romă sunt categoriile de populaţie cele mai vulnerabile din punct de vedere social. Instituţia Prefectului Judeţului Alba va convoca o întâlnire cu mai mulţi primari din judeţ, în vederea unui schimb de idei şi a găsirii de soluţii pentru problemele sociale ale judeţului.

În 7 noiembrie, Comisia Judeţeană de Incluziune Socială Alba s-a întrunit la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, a inventariat problemele sociale cu care se confruntă primăriile din judeţ. Dezbaterile au avut loc pe marginea problematicii sociale specifice mediului urban, în condiţiile în care Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba a solicitat informaţii celor 11 primării de municipii şi oraşe. Deşi, primăriile Alba Iulia, Blaj, Baia de Arieş, Cîmpeni, Abrud nu au transmis date, pe marginea informaţiilor puse la dispoziţie de primăriile Aiud, Cugir, Sebeş, Zlatna, Ocna Mureş şi Teiuş, comisia judeţeană a avut posibilitatea să facă o analiză complexă pe această temă.

Conform datelor comunicate de către cinci dintre primăriile din mediul urban, la nivelul judeţului Alba, s-a constatat că persoanele cele mai vulnerabile din punct de vedere social sunt copiii, vârstnicii, persoanele cu handicap şi cele de etnie romă. Din cauza instabilităţii socio-economice din ultima perioadă, comunităţile resimt dezechilibre economice puternice care generează manifestarea acută a problemelor sociale, între care se remarcă abandonul şcolar şi familial, creşterea gradului de sărăcie, îmbătrânirea populaţiei şi creşterea ratei dependenţei de stat, creşterea mobilităţii sociale dinspre urban spre rural, migrarea tinerilor către marile oraşe din jur şi migrarea forţei de muncă către alte ţări.

Autorităţile locale din Aiud, Cugir, Sebeş, Zlatna, Ocna Mureş şi Teiuş au clasificat problemele principale ale persoanelor expuse vulnerabilităţii din punct de vedere social.

Astfel, s-a constatat că, în rândul copiilor, în special al acelora de etnie romă, există un nivel destul de ridicat al analfabetismului, lipseşte educaţia igienico–sanitară, protecţia socială adecvată, rezultatele la învăţătură sunt slabe si există şi multe cazuri de abandon familial şi şcolar.

Viaţa persoanelor vârstnice este afectată de veniturile insuficiente, imposibilitatea de a-şi asigura o alimentaţie corespunzătoare, incapacitatea de a procura medicamentele şi materialele necesare, iar în cazul bolnavilor cronici şi a celor dependenţi de medicamente situaţia este, în cele mai multe cazuri, tragică.

Persoanele cu handicap se confruntă cu inexistenţa formelor de instruire, de educare şi îngrijire finanţate de stat, retribuirea slabă a asistentului personal al persoanei cu handicap, iar copiii cu handicap sever motor nedeplasabili nu sunt şcolarizaţi la domiciliu.

Persoanele de etnie romă nu au venituri, locuiesc în condiţii precare şi au un număr mare de copii, în rândul cărora abandonul şcolar este ridicat.

Preşedintele Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială, subprefectul Cornel Murg, a precizat că „deşi nu toate primăriile au transmis datele cerute referitor la problematica socială, datorită informaţiilor furnizate de cele 5 primării de municipii şi oraşe din judeţ, comisia a reuşit să-şi facă o imagine asupra problemelor de natură socială cu care se confruntă autorităţile locale.”

Comisia Judeţeană privind Incluziunea Socială Alba va reevalua, la începutul lunii ianuarie, spectrul problematicii sociale la nivelul judeţului. „Intenţia noastră este să invităm toate primăriile la discuţii, pentru că, din ceea ce am putut observa din situaţiile care ne-au fost puse la dispoziţie, problemele sociale sunt similare. Nu este rolul nostru, al comisiei sau al Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, să stabilim priorităţi la bugetele locale, fiecare autoritate locală are propriile planuri şi viziuni, dar mă gândesc că evenimentele de divertisment sunt mai puţin importante decât protecţia socială, pe care cele 5 localităţi de la care am primit informaţii se vede că o pun într-un plan principal. De la întâlnirea cu primarii, pe care o prognozăm pentru începutul lunii ianuarie, avem aşteptări în sensul împărtăşirii de idei şi soluţii pentru rezolvarea unor probleme care apasă, din punct de vedere social, toate comunităţile locale. Le mulţumesc celor care se apleacă asupra rezolvării problemelor speciale pe care le au aceste persoane, vulnerabile din punct de vedere social”, a mai adăugat subprefectul Cornel Murg.

„A fost prima şedinţă a acestei comisii la care am participat, în calitate de prefect al judeţului Alba. Intenţionez să susţin şi să dezvolt activităţile pe care le desfăşoară Instituţia Prefectului prin intermediul comisiilor pentru incluziune socială şi pentru dialog social, respectiv al Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Cred că unul dintre rolurile cele mai importante pe care trebuie să şi le asume Instituţia Prefectului este şi cel al coagulării nu doar a problemelor sociale, ci şi a posibilelor soluţii pentru rezolvarea sau măcar diminuarea lor. Sunt convins că putem face asta prin asigurarea unui cadru în care autorităţile locale să comunice între ele, să-şi împărtăşească experienţe, sub tutela Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba şi, totodată, putem interveni la Guvernul României pentru identificarea unor soluţii la problemele ce depăşesc posibilităţile locale, inclusiv prin propuneri de modificări legislative”, a declarat prefectul Flaviu-Mircea Cozuc.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DECIZIE CNSU: Persoanele care au avut Covid nu trebuie să mai stea în carantină când intră în țară. Alte excepții

Publicat

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri, 4 decembrie 2020.

Este vorba despre noi prevederi referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU:

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, în sistem online pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Adrian SIMION (USR PLUS): Nu pot ei fura, cât putem noi vota! Mergi la vot și decide-ți singur viitorul! (P)

Publicat

Dragi prieteni,

Ziua de 6 decembrie este ziua în care putem face o alegere care să ne influențeze viitorul. Putem alege să mergem la vot sau putem alege să nu mergem, privind pasivi cum România continuă să fie guvernată dezastruos.

Eu voi merge sigur la vot, pentru că așa am făcut mereu (chiar și atunci când mi-am anulat votul).

Știu că este o situație dificilă pentru toată lumea. Dar cred cu tărie că suntem cetățeni responsabili și, în pofida tuturor dificultăților din această perioadă, avem puterea să mergem mai departe și să depășim greutățile vremurilor pe care le trăim.

Vă îndemn cu toată prietenia să mergeți la vot. Și dați acest mesaj rudelor, prietenilor, cunoscuților voștri. Mergeți la vot și susțineți. Mergeți la vot și sancționați. Mergeți la vot și arătați că politicienii tradiționali, hoți și corupți, nu vă reprezintă. Orice opțiune ați avea, mergeți la vot! Este un drept constituțional pentru care în decembrie 1989, oameni ca noi au murit pe baricadele Revoluției. Este un drept fundamental pentru care, în 10 august, sute de mii de români au ieșit în stradă împotriva unui partid nedemocratic. Este un drept, dar și o obligație pentru toți cei care iubesc din tot sufletul România.

NU pot ei fura, cât putem noi vota! Dacă nu votăm, să nu cumva să avem impresia că politicienii tradiționali se vor opri din a-și vota pensii speciale sau din a ataca justiția și statul de drept. Vor continua să fure „noaptea ca hoții”, să susțină penali în funcții publice, sau să-și promoveze „pilele” în posturi bine plătite, chiar dacă nu au competențele și pregătirea necesară. Vor continua să își bată joc de noi prin servicii de sănătate de proastă calitate, sau își vor bate joc de viitorul copiilor noștri îngrădindu-le dreptul la educație de calitate, în școli bine dotate.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști. Sper că în toată această perioadă, eu și colegii mei din USR PLUS v-am demonstrat că suntem o alternativă reală care poate asigura un viitor României.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba în Senatul României. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Adrian SIMION, SENATorul TUTUROR

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate