Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ioan Dîrzu (PSD), despre „taxa de solidaritate”: Nu sunt bani în plus, nu sunt costuri suplimentare

ioan darzu

Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, a declarat marți, în plenul Camerei Deputaților, că în aceste săptămâni s-au spus multe neadevăruri despre așa-numita ”taxă de solidaritate”. „Dintr-o politică guvernamentală care se dorește a fi una a echității sociale și a solidarității – valori fundamentale ale social-democrației progresiste – a devenit o temă rostogolită în mod mincinos de către opoziția politică neoliberală și antibunăstare”, a explicat Dîrzu.

„Când vorbim despre taxa de solidaritate, vorbim despre aceeași bani pe care îi plătește și în prezent angajatorul. Nu sunt bani în plus, nu e o nouă taxă, nu sunt costuri suplimentare, nici pentru salariat, nici pentru angajator. Nu scad salariile. Mai mult, ”taxa de solidaritate” nu are nicio legătură cu „Contribuția de solidaritate” (aplicată pe veniturile mai mari de un anumit prag) despre care s-a vorbit la începutul actualului guvern și la care s-a renunțat.

Astăzi, totalul contribuțiilor în contul angajatorului este de 22,75% și însumează:

  • Contribuția pentru pensie – CAS – 15,8 %
  • Contribuția pentru asigurările de sănătate – CASS – 5,2 %
  • Contribuția pentru fondul de șomaj – CFS Fond – 0,5 %
  • Contribuția pentru concedii și indemnizații – CCI – 0,85 %
  • Fondul de garantare pentru creanțe salariale – FGPCS – 0,25 %
  • Fondul de risc si accidente – AMBP – 0,15 %

Din totalul contribuțiilor angajatorului, de 22,75%, se vor transfera în dreptul salariatului 20 de puncte procentuale. Diferența de 2,75 puncte rămasă la angajator se reduce la 2 puncte procentuale, sub numele convențional de „Taxă de solidaritate”. Deci sarcina angajatorului scade, nu crește.

E normal ca o astfel de obligație să fie a angajatorului, care să reflecte răspunderea sa față de salariat și condițiile de muncă. În acest procent total de 2% se va include plata pentru șomaj, concedii medicale, asigurarea creanțelor salariale, accidentele de muncă. Toate aceste sunt servicii publice sociale pe care statul, prin Constituție, și le asumă în fața cetățenilor.

Scade de asemenea sarcina procentuală a contribuțiilor sociale: de la 39,25 în prezent (adică 22,75% la angajator + 16,5% la salariat) la 37% (2% la angajator + 35% la salariat). Practic toate contribuțiile pentru pensie și sănătate sunt, așa cum e firesc, în contul și numele salariatului, pentru că nu firma merge la doctor și nu firma iese la pensie, ci omul – angajatul.

Acest procent de 2% rămas la angajator se aplică la întregul fond salarial; pentru anul 2018 Ministerul Finanțelor e estimat că va aduce 3,3 miliarde de lei venit la buget. Scade de asemenea impozitul pe venitul din salariu, de la 16% la 10%.

Prin urmare, nimeni nu va pierde nimic la salariu, iar angajatorii nu vor avea costuri mai mari pentru angajați. Cresc doar contribuțiile plătite în numele salariaților. Indiferent de manipulările neoliberale și antibunăstare, PSD nu se dezice de identitatea sa social-democrată și progresistă. Vom lua în continuare toate măsurile necesare instaurării unui stat al bunăstării, un stat în care redistribuirea să se facă după nevoi, un stat care-i protejează pe cei dezavantajați și care asigură servicii publice complexe și de calitate pentru cetățeni”, a transmis Ioan Dîrzu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. fane de la sifoane

    marți, 24.10.2017 at 12:00

    mai nesimtitule, dupa ce ca furati cu nesimtire banii munciti de noi, acuma vreti sa ne faceti solidari cu putorile si scursurile pe care ii shpaguiti voi sa va voteze? Nu va e rusine!?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate