Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ÎPS Andrei, despre viitorul arhiepiscop de Alba Iulia: „Este prea devreme să facem pronosticuri”

Publicat

Alba Iulia va avea un nou arhiepiscop după Sărbătorile Pascale. Până atunci, Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ îşi va îndeplini atribuţiunile de locţiitor, în paralel cu cele de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, rol în care a fost ales săptămâna trecută. În calitate de mitropolit, ÎPS Andrei speră că va avea o colaborare bună cu cel care-i va lua locul în Eparhia de Alba şi Mureş.

Experienţa pastorală, punctul de greutate în alegerea mitropolitului

Arhiepiscopul Alba Iuliei, ÎPS Andrei Andreicuţ, consideră că membrii Sinodului au ţinut cont de experienţa pastorală, în alegerea noului mtropolit.

„Mă gândesc că sinodalii noştri au luat în seamă experienta pastorală pe care o am. Adică sunt episcop de 21 de ani şi am încercat în timpul acesta să fac misiunea Domnului Hristos cu o oarecare râvnă. Eu cred că lucrul acesta a contat în opţiunea părinţilor sinodali, când au făcut alegerile, a precizat ÎPS Andrei.

Despre viitorul arhiepiscop de Alba Iulia: „Este prea devreme să facem pronosticuri

Ca perspectivă de viitor pentru Eparhia de Alba şi Mureş, înaltul prelat doreşte ca urmaşul său să fie un arhiepiscop plăcut, care să fie ancorat în toate activităţile misionare, sociale şi de învăţământ pe care le-a început în cele două judeţe. Acesta a precizat că este prea devreme să se facă previziuni despre cine ar putea să vină în locul său. „Este prea devreme să facem pronosticuri. Eu mi-aş dori ca cel care va veni să continue activitatea mea, să aibă grijă de eparhie, să aibă grijă de facultate, de seminar, de postul de radio, de asistenţă socială, de toate, a spus ÎPS Andrei.

Totuşi, cunoscându-se istoria, se ştie că ardelenii sunt destul de îndârjiţi când vine vorba de alegerea conducătorilor şi preferă, în general, să fie oameni de-ai locului, care cunosc mai bine situaţiile delicate, atât interconfesionale, cât şi cele naţionale, etnice şi culturale. Pentru că regulile canonice sunt destul de riguroase, paleta cu potenţiali candidaţi pentru Arhiepiscopia de Alba Iulia nu va fi foarte mare. Vor exista cel mult zece potenţial candidaţi din toată ţara, dintre care vor putea fi aleşi maxim patru. Regulile de alegere sunt la fel ca şi cele pentru mitropolit:  două propuneri vor veni din partea Sinodului Mitropolitan, o propunere de la Adunarea Eparhială şi o propunere de la Sinodul BOR. Avem motive să credem că Sinodul BOR va îndeplini şi de această dată, ca şi în cazul alegerii de mitropolit, dorinţele locale.

Trei dintre potenţialii candidaţi eligibili din Ardeal ar fi Vasile Someşanul – Episcop Vicar la Cluj, Irineu  Bistriţeanu – Episcop Vicar  tot la Cluj şi Ioan – al Covasnei şi Harghitei.

„Voi fi foarte atent la tânăra generaţie”

La Cluj, ÎPS Andrei vrea să se implice pe plan social şi misionar, cu precădere către tânăra generaţie: „În primul rând, mă va interesa viaţa duhovnicească a Eparhiei, apoi, cât se va putea, mă voi implica pe tărâm social, aşa cum am făcut-o şi aici, la Alba Iulia. Iar, în al treilea rând, dacă n-aş putea chiar în primul rând, voi fi foarte atent la tânăra generaţie, pentru că tinerii sunt nădejdea, şi a bisericii, şi a ţării în viitor.”

Noua construcţie a Seminarului Teologic va fi continuată de viitorul arhiepiscop

Construcţia noii clădiri a Seminarului Teologic „Mitropolitul Simion Ştefan”, care va include un colegiu, preşcolar, gimnazial şi liceu va fi continuată de viitorul arhiepiscop. De altfel, din punct de vedere financiar, nu există probleme; Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba va primi de la Banca Mondială, pe etape, fonduri nerambursabile pentru ridicarea construcţiei.

Deşi în prezent se află la stadiul de temelie, ÎPS Andrei spune că proiectul va fi dus la îndeplinire. „Sprijinim ideea. Acest campus şcolar trebuie dus neapărat la bun sfârşit. Are importanţa lui. Este o biserică în mijloc, care cred că va purta hramul Sfântului Simion Ştefan. S-au făcut demersurile să fie canonizat Mitropolitul Simion Ştefan şi aşa se numeşte şi seminarul teologic, de fapt tot complexul acesta şcolar care se va ridica acolo va merge înainte”.

Misiunea ÎPS Andrei la Alba nu se va sfârşi odată cu instalarea în scaunul de mitropolit. Acesta va fi în continuare profesor la Facultatea  de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi speră că va avea o colaborare bună cu viitorul arhiepiscop de Alba Iulia. Întrebat dacă, în calitate de mitropolit, va mai avea o influenţă asupra Arhiepiscopiei de Alba Iulia, acesta a răspuns afirmativ: „Sigur că da. Deşi activitatea la faţa locului o face episcopul sau arhiepiscopul titular, mitropolitul coordonează problemele de ordin general dintr-un anume teritoriu, dintr-o anume provincie.”

Afirmativ a fost şi răspunsul la întrebarea privind viitorul arhiepiscop de Alba Iulia, dacă acesta va trebui să aibă o bună colaborare şi cu autorităţile locale. „Absolut, pentru multe realizări de natură spirituală, este nevoie de o bază materială şi, mai mult, Biserica nu poate fi indiferentă cu ceea ce se petrece pe tărâm social. Ce se întâmplă cu creştinii noştri. Nu ne este indiferent ce viaţă duc şi atunci este absolut necesară colaborarea cu administraţia locală, aşa cum am conceput-o şi eu până acum, a fost o relaţie bună şi cu prefectul şi cu preşedintele de Consiliu judeţean şi cu primarii, primarul din Alba Iulia sau cu primarii din celelalte muncipii sau primarii din toată arhiepiscopia. De fapt, şi cu prefectul din Mureş, şi cu organele conducătoare ale problemelor publice de acolo”, a mai declarat ÎPS Andrei Andreicuţ.

Depre posibilitatea ca Arhiepiscopia de Alba Iulia să fie alipită de Mitropolia Adrealului, ÎPS Andrei crede că sunt premature orice afirmaţii de genul acesta: „Nu ştiu exact ce va fi, dar, deocamdată, ceea ce a hotărât Sfântul Sinod mai demult, de a înfiinţa Mitropolia de la Cluj prevede ca, de două ori pe an, sinoadele celor două mitropolii să se adune laolaltă pentru problememe legate în general de misiunea pastorală în Transilvania, iar eu cred că lucrul acesta suplineşte şi o eventuală rearondare teritorială”.

Gânduri pentru credincioşii Arhiepiscopiei de Alba Iulia

Despre credincioşii de la Alba, ÎPS Andrei a spus că: „Îmi rămân în suflet. De fapt, sunt cu inima împărţită în două; 25 de ani cât am păstorit aici, vă închipuiţi că s-au creat nişte legături profunde cu creştinii, cu clerul din această Arhiepiscopie. În multe locuri, îi cunosc nu numai pe preoţi, ci şi pe cântăreţi şi pe ctitori şi atunci vă daţi seama că mă despart cu greu de dânşii”.

Vă prezentăm un interesant interviu realizat in data de 21.03.2011 de Realitatea TV, staţiile Cluj şi Alba cu IPS Andrei Andreicuţ:

[media id=243 width=320 height=240]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. eu

    luni, 21.03.2011 at 21:40

    RUGATI-VA FRATILOR VIN VREMURI GRELE PENTRU ARHIEPISCOPIA DE ALBA IULIA SA NE RUGAM DOMNULUI

  2. Me

    marți, 22.03.2011 at 12:24

    Pentru Gina Stanciu- se spune si se scrie prognostic ( de la prognoza) nicidecum pronostic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax