Educație
IȘJ Alba: Cum vor funcționa școlile și liceele din județ, în perioada 20-25 septembrie. 7 elevi și 4 angajați, depistați pozitiv
Inspectoratul Școlar Județean Alba monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel județean, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice.
Prin urmare, în săptămâna 20-25 septembrie 2021 , în conformitate cu datele transmise de unitățile de învățământ, toate cele 465 de unități de învățământ vor funcționa în scenariul 1.
Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.
Reamintim că, potrivit ordinului comun al ministrului educației și al ministrului sănătății nr. 5.196/1756/03.09.2021, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv: numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
La nivelul județului Alba, 7 elevi au fost testați pozitiv, cursurile cu prezență fizică fiind suspendate, conform art.6 din ordinul precizat, în 7 clase din unitățile de învățământ: Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj, Liceul Teoretic „David Prodan” Cugir, Liceul Teologic Greco-Catolic „Sf. Vasile cel Mare” Blaj și Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia.
În rândul angajaților din sistemul de învățământ din județul Alba 4 persoane au fost testate pozitiv.
Potrivit reprezentanților IȘJ Alba, data de referință pentru aceste informații este 17 septembrie 2021, ora 13.00.
Scenariile de funcționare
Scenariul 1 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:
Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Scenariul 2 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:
a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.
Ce se întâmplă la apariția unui caz de Covid într-o clasă
Regulile în cazul apariției unui caz de COVID-19 într-o clasă sunt diferite în învățământul preșcolar și primar față de cel gimnazial și liceal.
La apariția unei îmbolnăviri, elevii din clasele a VII-a și a VIII-a și cei din liceu pot continua cursurile la școală doar dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală.
În cazul copiilor din preșcolar și a celor de până la clasa a VI-a, cursurile trec în online pentru 14 zile, dar se poate veni la școală din ziua 8, în urma testării antigen, cu test COVID negativ.
Testarea se organizează în școală.
În cazul în care părinții refuză testarea copiilor în ziua 8, acei copii continuă corsurile online până în ziua 14.
În cazul copiilor din clasele a VII-a, a VIII-a și a celor de liceu, la apariția unui caz de COVID într-o clasă pot continua cursurile la școală elevii vaccinați anti-COVID și cei trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.
Elevii nevaccinați vor trece în online, cu posibilitatea testării în ziua 8.
La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP.
DSP, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ.
Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență/al municipiului București, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News