Eveniment
Joi, 17 octombrie: Consultații gratuite pentru depistarea cancerului de sân, la Ambulatoriul din Alba Iulia
Luna de conștientizare cu privire la cancerul de sân, celebrată în fiecare an în luna octombrie, aduce în atenție cancerul mamar, patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc. Cu această ocazie, autoritățile din Alba derulează campania de promovare a sănătății cu tema „Importanța depistării precoce a cancerului de sân”.
Astfel, Direcția de Sănătate Publică Alba, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia organizează luni, 14 octombrie și joi, 17 octombrie, două evenimente în cadrul campaniei de informare și conștientizare:
- luni, 14 octombrie, ora 10:00 – punct informativ cu distribuire de pliante – la Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Județean
- joi, 17 octombrie, între orele 08:00 – 12:00 – consultație senologică gratuită și fără bilet de trimitere, pentru depistarea precoce a cancerului de sân (efectuată de către medicul specialist Țibea Cristian) – la cabinetul de obstetrică-ginecologie, Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Județean
Octombrie 2024 – luna de conștientizare cu privire la cancerul sân
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în rândul femeilor în vârsta între 50 şi 69 de ani. Conform statisticilor, aproximativ 11,43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa, apar la femei cu vârsta sub 44 de ani; 54% apar la vârsta de 45-69 de ani, iar restul cazurilor la femeile peste această vârstă.
Riscul de apariție a bolii este reprezentat de: gen (simplul fapt de a fi femeie), înaintarea în vârstă, obezitate, consum de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiații, vârsta la care a debutat menstruația și vârsta la prima sarcină, consumul de tutun și terapia hormonală postmenopauză. Incidența cancerului crește cu vârsta, odată cu creșterea riscurilor pentru anumite tipuri de cancer, la care se adaugă mecanismele de reparare celulară care tind să fie mai puțin eficiente pe măsură ce o persoană îmbătrânește.
Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese anual. Cele mai frecvente cancere sunt cancerele de sân, plămân, colon, rect și prostată.
În România, în 2022, potrivit ECIS – European Cancer Information System, s-au înregistrat:
- 12.685 cazuri noi de cancer de sân
- 3.877 decese prin cancer de sân
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă screeningul organizat populațional, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 de ani, pentru că, în acest interval de vârstă, incidența este cea mai mare.
Campania încurajează femeile cu vârste peste 40 de ani, să discute cu medicii despre factorii de risc proprii faţă de cancerul mamar.
Aproximativ 1/3 din decesele prin cancer sunt cauzate de consumul de tutun, indicele de masă corporală ridicat, consumul de alcool, consumul scăzut de fructe și legume și lipsa de activitate fizică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News