Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Judeţul Alba va avea o nouă stemă: Vezi forma finală a acesteia, aprobată de Consiliul Judeţean


Publicat

Consiliul Judeţean Alba a aprobat în şedinţa de joi proiectul de revizuire a stemei judeţului Alba. Noua stemă va conţine ca elemente heraldice o coroană de oţel şi un legionar roman din argint având capul spre dreapta şi ţinând în mână un scut negru.

Cele două variante privind revizuirea stemei judeţului s-au aflat în dezbatere pe site-ul CJ Alba până în 4 martie, iar în urma consultării populaţiei s-a decis ca stema să conţină următoarele simboluri: stema are forma unui scut tăiat prin trasarea unei linii orizontale la mijlocul său care împarte scutul în două câmpuri: în primul câmp de sus, pe fond de aur cu hermina neagră se află o coroană de oțel, iar în câmpul celălalt, pe fond roșu, se află un legionar roman din argint, stând în picioare, privit din faţă.

Coroana plasată pe hermină semnifică în primul rând, încoronarea de la 15 octombrie 1922 a regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Coroana de oţel, făurită la dorinţa Regelui Carol I, din oţelul unui tun capturat de ostaşii români la Plevna, reprezintă simbolul cuceririi independenţei de stat a României, premisă determinantă a Marii Uniri. Legionarul roman, care apare şi pe prima stemă a judeţului Alba din perioada interbelică, simbolizează procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apulum, oraş în care Legiune a a XIII-a Gemina şi-a avut reşedinţa timp de 165 de ani, dar şi celelalte oraşe de pe teritoriul roman al judeţului Alba: Alburnus Maior (Roşia Montană), Ampelum (Zlatna), Salinae (Ocna Mureş), Brucla (Aiud), Alburnus Minor (Abrud), la naşterea poporului român şi a limbii române.

Noua stema a județului a fost aprobată de Consiliul județean Alba cu o singură împotrivire, cea a consilierului PSD Dorin Sandea. Acesta a opinat că, în cotextul regionalizării, o modificare a stemei poate însemna o dovadă de dezechilibru și că nu este de acord cu excluderea tricolorului de pe noua stemă:

„Dacă cele trei culori ne deranjează dacă sunt împreună, indiferent de orsine și dacă nu au nimic de-a face cu steagul așa cum este el, eu nu consider un motiv de schimbare pentru încălcarea unor prevederi legale. Din moment ce e consideră utilizarea culorilor, repet, în lege nu se spune utilizarea tricolorului, se spune utilizarea culorilor tricolorului.

Problema este din punctul meu de vedere absurdă. Suntem cu toții de acord că indroducerea pe stativ a regiunilor nu trebuie să afecteze, cel puțin într-o primă etapă, structurile administrative – comunele, orașele, municipiile, județele – și să adăugăm o structură regională pe structurile existente și funcționale. Nu consider momentul potrivit să punem în discuție stema județului, când ne dorim stabilitate la județ, când vrem să devenim centru de regiune” a explicat Sandea în ședința de CJ.

Liberalii explică de ce a fost nevoie de revizuirea stemei

Prezenți în conferința de presă a PNL, președintele comisiei de modificare a stemelor din cadrul CJ Alba, Florin Roman și consilierul județean Simion Crețu au explicat de ce a fost nevoie de o revizuire a stemei opinând că demersul social-democraților de a se opune de la revizuire este pur politic. Cei doi au arătat că, o nouă lege din 2003 privind metodologia de elaborare și revizuire a stemelor introduce obligativitatea unităților-administrativ teritoriale de a revizui aceste steme. Mai mult, aceeași lege, interzice folosirea culorilor tricolorului și a altor însemne precum denumiri sau ani pe steme.

Autoritățile din Alba nu au făcut decât să se conformeze noilor prevederi legislative alăturându-se celor alte 60 de unități administrativ-teritoriale din județ, din 78, care și-au revizuit deja stemele. Simion Crețu a arătat că, social-democrații au avut opțiunea de a veni cu alte propuneri de stemă dar că nu au făcut-o oficial limitându-se să lanseze afirmații în presă. Mai mult, acesta  arătat că, proiectul de hotărâre prin care s-a decis revizuirea stemei județului și noua formă a acesteia poate fi oricând revocat, dacă cetățenii sau consilierii vor veni cu alte propuneri, lăsând astfel deschisă calea dialogului cu colegii de alianță.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Pingback: Preşedintele PSD Alba, 6 consilieri judeţeni şi 10 primari vor să revoce decizia CJ Alba de revizuire a stemei: “Locuitorii nu au fost consultaţi despre acest proiect” | Alba24

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Publicitate

  ACTUALITATE

  Transport agabaritic în perioada 21-23 septembrie. Ce traseu va urma în județul Alba. Detalii de la CNAIR

  Publicat

  Un transport de mari dimensiuni va tranzita țara de la vama Nădlac la Vama Veche, iar traseul acestuia include și județul Alba. Este programat pentru intervalul 21-23 septembrie.

  Potrivit CNAIR, traseul este următorul:

  NĂDLAC II PTF – A1 – A11 – DN7 – CENTURA ARAD – DN7 – A1 – CENTURA SIBIU – DN1 – CENTURA BRAȘOV – DN1A – CENTURA PLOIEȘTI – DN1B – DN1D – URZICENI – DN2A – SLOBOZIA – DN2A – A4 – DN39 – VAMA VECHE PTF

  Vehiculul transportă o confecție metalică.

  Lățimea maximă a vehiculului este 5,25 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

  Etapele de desfășurare ale transportului sunt stabilite de poliția rutieră, care asigură însoțirea vehiculului cu depășiri. Transportul nu se va desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

  Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Șituatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR.

  Alt transport agabaritic este în perioada 21-25 septembrie, pe ruta Sibiu – Giurgiu, pe traseul:

  Sibiu – A1 – Veștem – DN1 – Centura Brașov – DN1A – Ploiești – DN1B – DN1 – A3 – DN Centura București – Intersecție A2 – Centura București – DN Centura București – DN 6 – Ghimpați – DN 5 B – Giurgiu – DN5 – Giurgiu PTF

  Vehiculul transportă echipament industrial.

  Lățimea maximă a vehiculului este 2,90 m, viteză de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic.

  sursă: cnadnr.ro

   

  Citeste mai mult
  Publicitate

  ADMINISTRATIE

  Achiziție „anti-inundații” în Cetatea Alba Carolina. Cum vrea Primăria să rezolve problema canalizării care refulează în șanțuri

  Publicat

  Primăria Alba Iulia vrea să rezolve problema inundațiilor apărute în șanțurile Cetății Alba Carolina după ploile torențiale. Administrația locală cumpără un tocător pentru stația de pompare, stație care se înfundă cu șervețele umede și cârpe în perioadele cu ploi abundente, iar ca urmare rețeaua de canalizare refulează în zonele joase din șanțuri, în special pe Latura de Vest. 

  Primăria Alba Iulia a lansat luni, 21 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui grătar tocător pentru Stația SPAU Nord de pompare a apelor uzate menajere și a apelor pluviale din zona Cetății Alba Carolina. Valoarea totală estimată este de 184.800 de lei, fără TVA.

  Potrivit caietului de sarcini, Apa CTTA Alba SA, în calitate de operator al rețelei de canalizare din municipiul Alba Iulia, a sesizat faptul că, în mod frecvent și îndeosebi în perioadele cu ploi abundente, grătarele amplasate în fața celor două stații de pompare SPAU Nord și SPAU Sud din zona Cetății Alba Carolina se înfundă cu șervețele umede și cârpe, iar apa din rețeaua de canalizare inundă zonele joase din șanțurile cetății, indicând ca soluție montarea unor grătare tocătoare care să fie amplasate în fața celor două stații de pompare.

  Ca urmare a inspecției efectuate la locațiile menționate de către reprezentanții Primăriei împreună cu reprezentanții Apa CTTA Alba SA, s-au făcut constatări cu privire la posibilitățile tehnice de montaj și exploatare a unui grătar tocător în stația de pompare SPAU Nord.

  Caracteristici tehnice grătar tocător

  Tip: grătar tocător pentru stație de pompare ape menajere

  Utilizare: Pentru substanțe brute și pentru solide în suspensie lichidă

  Diametru nominal rețea canalizare: DN=400 mm

  Debit minim: Qmin=600 mc/h

  Motor: motor cu reductor, 4…6 kw

  Montaj: pe perete

  Mediu de lucru: umed, inclusiv în submersie

  Alte specificații: demontare facilă pentru intervenții și întreținere, rezistență crescută la funcționare uscată, etanșare, protecție anticorozivă

  Alte echipamente: Grătarul tocător va fi livrat cu toate echipamentele și modulele necesare montajului, punerii în funcțiune și exploatării (kit de montaj pe perete, kit acord electric, modul de comandă, soft, etc.)

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  VREMEA până în 4 octombrie în Transilvania și la munte. Când revin ploile și scad temperaturile. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

  Publicat

  Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. În Transilvania, va ploua, pe arii extinse, după 25 septembrie.

  În Transilvania, până în 25 septembrie, media regională a valorilor maxime va fi de 24-26 de grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Ulterior se va răci, chiar accentuat în perioada 28 – 30 septembrie, când media temperaturilor maxime va fi de 17-18 grade.

  Pentru primele zile ale lunii octombrie sunt estimate maxime ușor mai ridicate, în medie de 20-21 de grade.

  Nopțile vor fi răcoroase la începutul intervalului, cu o medie regională a temperaturilor minime de 7-8 grade, dar cu valori mult mai scăzute în depresiuni, însă până spre finalul săptămânii se va ajunge la o medie de 12-14 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt prognozate medii ale temperaturilor minime de 6-8 grade.

  În intervalul 25 – 28 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, iar probabilitatea pentru cantități de apă mai însemnate va fi ridicată.

  La munte, în perioada 21-26 septembrie valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, cu maxime la nivelul zonei între 16 și 18 grade și minime tot mai ridicate, ce se vor apropia de 10 grade.

  Vremea se va răci după acest interval, iar pentru finalul lunii sunt prognozate maxime, în medie de 10 grade și minime de 2-4 grade.

  În primele zile ale lunii octombrie se întrevede un proces de încălzire, ce va însemna o creștere a valorilor maxime spre 14 grade și minime în medie de 4-6 grade.

  După 23 septembrie se vor semnala ploi, pe arii mai extinse în perioada 26 – 29 septembrie când și cantitățile de apă vor fi local însemnate cantitativ.

  sursă: meteoromania.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EDUCAȚIE

  ZILE LIBERE plătite, pentru părinți, când cursurile sunt suspendate sau limitate în școli. Proiect adoptat de Senat

  Publicat

  Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect iniţiat de Guvern care prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie antepreşcolară ca urmare a răspândirii coronavirusului.

  Proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 îi vizează şi pe părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav neşcolarizat ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

  Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de lege, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

  Proiectul stipulează acordarea de zile libere pentru părinţii care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscrişi la unităţi de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

  „Acordarea zilelor libere plătite se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, în condiţii de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe toată perioadă stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021”, prevede proiectul.

  Dreptul la zile libere se acordă şi părinţilor care au copii cu handicap neşcolarizaţi sau au în întreţinere adulţi cu handicap, numai dacă aceştia beneficiază de servicii de zi a căror activitate este limitată sau suspendată ca urmare a efectelor răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, conform expunerii de motive.

  Zilele libere se acordă la cererea părintelui care îndeplineşte cumulativ condiţiile menţionate, solicitare care va fi depusă la angajator. Cererea este însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, de copia certificatului de naştere al copilului sau de cea a documentului care atestă calitatea prevăzută de lege, precum şi de copia certificatului de încadrare în grad de tip de handicap, în cazul copilului sau adultului cu handicap.

  Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de act normativ.

  sursă: Agerpres

  Citeste mai mult
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate