Connect with us
Advertisement

Eveniment

La Aeroportul ”Avram Iancu” a fost inaugraut un nou terminal de plecări. Investiție de peste 365 de milioane de lei

Publicat

La Cluj a fost inaugurat noul terminal de plecări, de pe Aeroportul ”Avram Iancu”. Evenimentul a avut loc miercuri, 5 iunie 2024, în prezența premierului Ciolacu. 

De asemenea, la inaugurare au participat și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, prim-ministrul Marcel Ciolacu dar și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

David Ciceo a precizat că aeroportul clujean a depășit anul trecut pragul de 3 milioane de pasageri, planul fiind atingerea a 7 milioane de pasageri în următorii 7 ani.

”Vrem să construim și un terminal Cargo”, a spus Ciceo, citat de cluj24.ro.

Ce a spus Nicolae Ciucă despre terminal

”Este un model de obiectiv care s-a realizat în urma colaborării foarte bune a autorităților locale, între președinte CJ Cluj, Alin Tișe și primarul Emil Boc, între autoritățile locale și cele centrale. Este o armonizare foarte bună între implementarea fondurilor europene și cele proprii.

Când avem un scop politic să asigurăm stabilitate în țară, nu contează culoarea politică, important e să facem ce avem de făcut pentru oameni”, a precizat Ciucă.

Declarația premierului Ciolacu

”Extinderea terminalului reprezintă mai mult decât adăugarea de noi porți și facilități suplimentare pentru pasageri, este cel mai clar semnal că economia se dezvoltă solid, simbolizează deschiderea către noi oportunități economice și consolidarea poziției județului Cluj ca un hub de transport regional.

Zona va atrage un flux mai mare de turiști, călători de afaceri, mai multe companii aeriene vor fi încurajate să adauge destinații și zboruri directe. Asta va face Clujul mult mai accesibil pentru întreaga lume.

Proiectul este o investiție strategică în infrastructură care va atrage noi investitii. Va fi un imbold pentru alte companii să își stabilească în Cluj sediile regionale sau să-și extindă operațiunile.

Extinderea terminalului înseamnă un motor de creștere economică”, a spus Ciolacu.

Acesta a precizat că este un proiect realizat din fonduri europene, fiind bazat pe o colaborare între un ministru social democrat al Transporturilor și o administrație locală liberală.

Date despre Terminal

Lucrările la terminal au fost realizate de UTI Construction and Facility Management, alături de asociații Bog’Art și ACI Cluj, dar și lucrările de balizaj aferente platformei de parcare a aeronavelor.

”Printre soluțiile implementate de UTI CFM, un rol important îl au cele care asigură eficiența energetică. Astfel, menționăm sistemul de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice, menit să asigure o parte din consumul energetic al aerogării. Tot în vederea economisirii energiei, au fost instalate pompe de căldură și panouri pentru producerea apei calde menajere.

Sistemele TVCI instalate pe Aeroportul Cluj-Napoca au capabilități de face recognition și analiză video avansată

Terminalul și zonele adiacente ale Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca sunt supravegheate cu camere video de înaltă rezoluție și sunt integrate cu o soluție de ultimă generație de recunoaștere facială bazată pe algoritmi de Inteligență Artificială.

Această tehnologie inovatoare permite creșterea gradului de securitate prin identificarea rapidă a persoanelor căutate și asigură suportul decizional necesar în situații operaționale caracteristice unei aerogări.

Se adaugă soluția de analiză video bazată pe Inteligență Artificială, care asigură prelucrarea automată a imaginilor video și detecția evenimentelor de interes cum ar fi: bagaje abandonate, staționări sau accesarea unor zone interzise, incidente.

Investiție de 365 de milioane de lei

Extinderea terminalului de plecări al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” s-a realizat printr-o investiție de 365 milioane de lei. Suma asigurată de Uniunea Europeană și de la bugetul de stat se ridică la aproximativ 150 de milioane de lei.

Terminalul a fost extins cu 7.200 de metri pătrați, fiind adaptat pentru traficul din Spațiul Schengen și Non-Schengen. Au fost realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și una pentru zboruri interne.

Totodată, noul terminal are pe acoperiș sistem de panouri fotovoltaice.

Extinderea terminalului contribuie la creșterea capacității de procesare a pasagerilor și a bagajelor. De asemenea, va conduce la reducerea timpului de efectuare a check-in-ului, a controlului de securitate și a celui de frontieră.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement