Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Legea pensiilor a fost aprobată de Parlament. Ce modificări au fost făcute la Camera Deputaților

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Legea pensiilor a fost adoptată, luni, 20 noiembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Proiectul a fost adoptat cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 15 abțineri.

Timp de trei zile, proiectul va putea fi contestat la Curtea Constituțională. Apoi va merge la promulgare.

Majorare pensii 2024: exemple de calcul pe noua lege a pensiilor. Simulări în funcție de stagiu și punctaj

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului legii pensiilor, că prin acest act normativ se doreşte să se aducă „echitate românilor”, menţionând că este bazat pe doi piloni: contributivitatea şi munca.

Amendamente la Comisia de Muncă

Proiectul legii pensiilor a primit, luni, raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Dacă, după recalculare, anumite pensii scad, să rămână la nivelul actual.:

  • „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

vârsta de pensionare a minerilor: se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.

vârsta de pensionare a minerilor se reduce cu:

  •  20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran
  • 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață.

Senatul a adoptat săptămâna trecută proiectul care aparţine Guvernului şi care prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Deeclarații din dezbaterile la Camera Deputaților

Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, luni, în plen, că principiile de la care a plecat proiectul de lege privind pensiile sunt echitate, solidaritate şi respectarea muncii.

„Principiile de la care a plecat această lege, şi anume echitate şi solidaritate şi respectarea muncii, sunt pe deplin respectate”, a spus fostul ministru al Muncii, la dezbaterea proiectului elaborat de Guvern.

El a adăugat că acest act normativ a fost dezbătut timp de patru ani şi jumătate.

”Această lege vine din esenţa Legii 127, o lege dezbătută timp de doi ani şi ceva. Eu, personal, le mulţumesc colegilor de la minister cu care am lucrat la această lege şi s-a dezbătut, după ce s-a dezbătut timp de doi ani jumătate, încă doi ani de zile împreună cu Banca Mondială şi Comisia Europeană. Să spui că o lege care s-a dezbătut timp de patru ani jumătate nu s-a dezbătut e puţin forţat”, a menţionat Budăi.

UDMR Proiectul trebuie modificat

Deputatul UDMR Eva Csep a declarat că acest proiect trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, menţionând că nu au fost acceptate amendamentele UDMR în acest sens.

Ea a adăugat că, deşi formula nouă de calcul introdusă prin această lege şi punctele în plus pe care le vor primi oamenii pentru stabilizarea şi stabilitatea pe locul de muncă sunt binevenite, totuşi proiectul trebuie modificat.

„Trebuie să ne facem griji şi în continuare, pentru că, prin amendamentele noastre, am propus un mod de calcul diferenţiat pentru femeile care au născut copii în România, pentru aceste perioade asimilate cu 0,25 de puncte, pentru anii, lunile petrecute acasă cu creşterea copilului.

Este bătaie de joc faţă de femeile din România care nasc copii, care îşi asumă să crească o familie cu 0,25 de puncte plătite. Credem că acestea trebuie modificate. (…)

Pe de altă parte, trebuie să purtăm şi grija bătrânilor cu pensii foarte mici. În total, în România, sub 1.500.000 de persoane au pensie sub 1.500 lei”, a mai spus deputatul UDMR, potrivit Agerpres.

Deputatul neafiliat Violeta Alexandru: Haos într-o chestiune care trebuia explicată

„În ultimele săptămâni s-a simţit un haos într-o chestiune care trebuia explicată cu subiect şi predicat. Explicată încă o dată, de şapte ori, nu cu o fostă preşedintă de la Casa de Pensii, nu cu cine este preşedinte în Casa de Pensii.

Trebuia explicat de factorul decizional ori de câte ori era nevoie. O serie de oameni care au fost în grupe nu mai sunt.

Nevăzătorii se întreabă… Mă caută pe mine, vă caută pe trei sferturi dintre dumneavoastră, aveţi, n-aveţi treabă cu subiectul, vă caută disperaţi, ceea ce vă arată ceva.

Unul dintre cele mai importante subiecte de reformă, anunţat de atâţia ani şi care urma să fie dezbătut şi care trebuia să fie un subiect de claritate pentru toţi pensionarii, a ajuns să genereze un haos şi o teamă”, a spus Violeta Alexandru.

Ea a reproşat coaliţiei de guvernământ că nu a clarificat problema sursei bugetare şi că nu a explicat populaţiei consecinţele unor prevederi ale proiectului.

USR: Legea va crea haos bugetar

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, luni, în plenul Camerei, că proiectul legii pensiilor este „o minciună cap – coadă”, susţinând că acesta va crea „haos bugetar”.

„Această nouă lege este o minciună cap – coadă pentru că asta v-aţi obişnuit să faceţi, să minţiţi pensionarii pe care îi vedeţi strict ca o masă de manevră în scop electoral”, a spus Seidler, menţionând că a primit mesaje de la o mulţime de pensionari nemulţumiţi.

El a arătat că este o minciună faptul că sunt bani pentru aplicarea acestei legi.

În actualizare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 20.11.2023 at 20:20

    95% din cei prezenţi habar nu au ce au votat, în afară de titlu.

  2. n

    miercuri, 22.11.2023 at 01:29

    Am inteles ca perioada efectuarii stagiului militar obligatoriu nu mai este socotita ca si vechime in munca.O porcarie.Nimeni nu a plecat din campul muncii de bunavoie atunci cand a primit ordinul de incorporare.1 an si 4 luni din viata pierduti degeaba.Daca la facultate te-ai dus ca ai vrut tu altfel a stat situatia in cazul armatei obligatorii.Deci inca o data chestia asta este o mare porcarie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax