Connect with us
Publicitate

Eveniment

Legea privind personalul care supraveghează peste 100.000 de persoane sancționate penal, finalizată de Ministerul justiției

condamnat, arestat

Publicat

Ministerul Justiției a anunțat că proiectul de Lege privind statutul personalului de probațiune a fost finalizat și propus spre avizare Consiliului Economic și Social.

Proiectul de act normativ a fost elaborat de Ministerul Justiției și dezbătut cu organizațiile sindicale și asociațiile profesionale de la nivelul sistemului de probațiune.

Conform unui comunicat al Ministerului Justiției, proiectul este necesar și ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 252/2013 privind organizarea și funcționarea sistemului de probațiune, care extinde atribuțiile și responsabilitățile ce revin acestuia, dar și lărgirea sferei de situații în care este necesară intervenția consilierilor de probațiune, atât pe parcursul procesului penal, cât și în etapa de executare a hotărârilor judecătorești.

„Actul normativ, care reglementează primul statut al personalului de probațiune, este un obiectiv din Programul de Guvernare 2021-2024 și este prevăzut în Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României”, transmite Ministerul Justiției.

Ce rol au serviciile de probațiune

Potrivit comunicatului, serviciile de probațiune pun în executare măsurile și sancțiunile penale neprivative de libertate: amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, liberarea condiționată în cazul adulților și toate cele patru măsuri educative neprivative de libertate în cazul minorilor – stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârșit de săptămână, asistarea zilnică.

Peste 100.000 de persoane sancționate penal supravegheată prin sistemul de probațiune

În anul 2021, sistemul de probațiune a gestionat supravegherea a peste 100.000 de persoane sancționate penal. 75% dintre aceste persoane au avut impusă obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității, iar 60% obligația de a participa la un program de reintegrare socială. 67.016 de persoane se aflau în continuare în evidențe la 31.12.2021, iar 36.883 au ieșit din evidențele sistemului de probațiune, în anul 2021.

„Raportat la elementul de buget, suma alocată unei persoane aflate în evidența sistemului de probațiune, pentru executarea unei măsuri sau sancțiuni neprivative de libertate, a fost, în anul 2021, de 258,16 euro/ an, măsurile și sancțiunile comunitare pe care sistemul de probațiune le gestionează presupunând un cost mult mai redus comparativ cu sancțiunile pe care sistemul penitenciar le administrează”, mai arată Ministerul Justiției.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate