Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Licitație pentru reabilitarea termică a clădirilor Spitalului Județean din Alba Iulia. Investiție de peste 3,2 milioane de euro


Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va fi reabilitat energetic printr-o investiție în valoare de peste 3,2 milioane de euro, licitația pentru execuția lucrărilor urmând să fie lansată în această lună.

Proiectul urmărește diminuarea cu cel puțin 75% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară cu cel puțin 40% față de consumul actual și implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a județului Alba, pusă în funcțiune în anul 1973 în baza Decretului nr. 296/1973, asigurând asistența medicală de specialitate pentru peste 65.000 de locuitori din municipiul Alba Iulia, respectiv pentru peste 335.000 de locuitori ai județului, îndeplinind totodată funcția de spital de urgență.

De la punerea în funcțiune, în anul 1973, clădirile spitalului au beneficiat de lucrări de mentenanță curentă, însă datorită vechimii și exploatării, corelat cu normativele tehnice existente la momentul edificării, net inferioare cadrului tehnic actual, clădirile se află într-o categorie energetică inferioară E, înregistrând atât pierderi energetice cât și risc în exploatație.

Dat fiind noile tehnologii existente în domeniul construcțiilor și instalațiilor, precum și dezvoltarea tot mai accentuată a principiului dezvoltării durabile, se impun executarea de lucrări și instalații în vederea aducerii clădirilor într-o clasă energetică superioară prin îmbunătățirea eficienței energetice.

Obiectivele proiectului vizează diminuarea cu cel puțin 75% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară cu cel puțin 40% față de consumul actual, implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile și adaptarea infrastructurii pentru nevoile persoanelor cu dizabilități.

Proiectul presupune optimizarea sistemului de încălzire și producție apă caldă de consum prin utilizarea de cazane pe combustibil gazos pentru producerea agentului termic, respectiv panouri solare pentru producție apă caldă de consum, împreună cu componenta de siguranță în exploatare pentru instalația de abur de medie presiune, coloane electrice ce deservesc corpurile A, B, C, D și E, instalația de ventilare a blocului alimentar, a rețelelor de distribuție agent termic, apă caldă, abur/condens din incintă, cât și modernizarea stației de pompare echipată cu pompe de incendiu și hidrofor.

Pentru partea de construcții, varianta este de anvelopare termică (zona vitrată și zona opacă pentru fațade și planșee) pentru corpurile A, B, C, D, E, Policlinică și pentru Medicina Legală, realizare acoperiș peste corpul A + B, realizare structură metalică pentru susținere panouri solare.

În vederea îndeplinirii scopului urmărit și anume creșterea eficienței energetice a clădirii existente, Spitalul Județean de Urgență dorește executarea lucrărilor de reabilitare termică, care presupun o intervenție asupra anvelopei construcțiilor pentru Spital, Policlinică, Medicină Legală, Centrala Termică, Bucătărie și Spălătorie, lucrări care au un rol determinant în asigurarea confortului în special a pacienților și implicit și a personalului medical prin creșterea capacității de termoizolare respectiv economisirea resurselor energetice prin eliminarea pierderilor de căldură prin pereții exteriori.

Din punct de vedere al caracteristicilor materialelor termoizolante utilizate pentru reabilitarea termică a pereților, placarea cu plăci minerale termoizolatoare rigide (multipor) respectă cerințele tehnice specificate în auditul energetic.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin POR este de 15.350.482,84 lei, din care valoare eligibilă 14.082.056,11 lei.

Detalii tehnice privind izolarea termică a anvelopei

Soluția tehnică pentru reabilitarea termică a fațadelor presupune aplicarea de plăci minerale termoizolatoare rigide (multipor). Plăcile minerale termoizolatoare rigide (multipor) sunt fabricate printr-un proces ecologic cu consum redus de energie, folosind ca materii prime: var, nisip, ciment și vapori de apă sub presiune. Acestea asigură o izolare termică ridicată, incombustibilitate, fiind nedeformabile în timp.

Soluția tehnică pentru reabilitarea termică a soclului de fațadă presupune aplicarea de plăci din polistiren extrudat de minim 5 cm grosime și pe o adâncime de minim 50 cm sub cota trotuarului.

Proiectul presupune și înlocuirea tâmplăriei exterioare cu profil cu 5 camere, geam termoizolant termopan tip Low-E 4-16-4, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante pentru aerisirea controlată a spațiilor și evitarea condensului.

Acoperișul pentru corp A + B va avea structura de rezistență sub forma de cadre din profile laminate metalice de tip HEA și IPE, respectiv stâlpi și grinzi pe care se vor monta pane metalice din profile metalice cu pereți subțiri , de Z sau C, pentru susținere și fixare a panourilor metalice termoizolante.

Structura metalică pentru susținerea panourilor solare (copertina) se va realiza sub formă de cadre din profile laminate metalice de tip HEA și IPE, respectiv stâlpi și grinzi pe care se vor monta grinzi secundare (pane din profile metalice cu pereți subțiri) de susținere și fixare a suporților panourilor solare.

Pentru Centrala Termică se va realiza izolarea termică a fațadelor prin placare cu plăci minerale termoizolatoare rigide (multipor) de 15 cm grosime, izolarea planșeului terasă cu vată minerală de 25 cm și plăci din fibre de lemn de 7 mm, izolarea plăcii pe sol cu polistiren extrudat de 5 cm grosime, înlocuirea tâmplăriei vechi cu tâmplărie eficientă energetic low-e și izolarea soclului cu polistiren extrudat de minim 5 cm grosime.

Reabilitarea energetică a clădirilor sau ansamblurilor de clădiri are o componentă de modernizare a sistemelor de încălzire astfel încât prin reabilitarea termică să scadă consumurile energetice produse prin combustibili fosili, reducerea producerii noxelor, deci utilizarea unor echipamente cu randamente superioare în arderea combustibilor fosili, cât și automatizarea funcționării acestor echipamente astfel încât curba de consum să se suprapună în funcționare peste curba temperaturilor externe, utilizarea unor sisteme bazate pe energie neconvențională (energie verde) și nu în ultimul rând dotarea cu echipamente ce prezintă stabilitate și siguranță în exploatare, chiar și în cazul temperaturilor extreme.

Contractul de finanțare a fost semnat în data de 30 mai 2018. Până în prezent au fost prestate serviciile de proiectare și a fost obținută autorizația de construire. În luna septembrie 2019 se va demara procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor de construcții și instalații.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Șeful Poliției Locale Alba Iulia va fi demis, după scandalul în care a fost găsit cu alcoolemie la volan. Ce spune Gabriel Pleșa

Publicat

sediu politia locala

Șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu va fi demis în cursul zilei de astăzi, joi, 13 mai, a declarat pentru alba24.ro primarul Gabriel Pleșa.

Interimatul va fi asigura de șeful de serviciu, Ioan Voda.

Daniel Ilcu a fost găsit inconștient cu mașina instituției, cu o alcoolemie uriașă, în urmă cu câteva luni.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost deschis la momentul respectiv un dosar penal in rem.

Tot atunci, primarul Gabriel Pleșa a declarat că în cazul respectiv a fost deschisă o anchetă disciplinară și că vor urma mai multe măsuri.

Contactat de Alba24, Gabriel Pleșa a declarat că lucrurile ”nu mai puteau continua așa”.

Acesta a explicat că șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu, a fost invitat de dimineață pentru o discuție la viceprimarul Emil Popescu, dar nu a venit. Nu a fost de găsit nici la sediul instituție, spune Gabriel Pleșa.

”Exista o disoluție pe care o resimțeam la nivelul Poliției Locale, oamenii nu mai știau de ce ordine să asculte… Am hotărât demiterea, chiar dacă riscăm un proces, pentru comportament neadecvat.

Regret că este așa o dramă în viața domnului Ilcu, dar nu pot să compromit Poliția Locală, nu pot să am un șef acolo, suspectat de fapte penale, repet, suspectat… Îi doresc să iasă cu bine dinaceastă situație, nu este o plăcere pentru mine dar nu se mai putea așa” a declarat primarul.

Potrivit lui Pleșa, Gabriel Ilcu a avut un concediu medical de 90 de zile, timp în care a fost nevoie să îi fie folosit biroul, motiv pentru care s-a înlocuit iala.

La întoarcere, Ilcu spart ușa biroului cu piciorul. Primarul spune că urma să i se dea o cheie, dar nu a avut răbdare.

Gabriel Pleșa a mai spus că în perioada următoare, va urma oricum o restructurare la nivelul Poliției Locale, care va fi tranformată în serviciu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Zile libere plătite pentru cei care se vaccinează: Proiectul de lege a trecut în comisia pentru Muncă de la Senat

Publicat

Proiectul care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost adoptat miercuri în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Proiectul „O zi liberă pentru vaccinare”, care a fost inițiat de deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, a fost votat adoptat în unanimitate în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Propunerea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia de Sănătate și Comisia de Buget.

Urmează votul în Senat și dezbaterea din Camera Deputaților.

Proiectul prevede acordarea unei zile libere plătite, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării și a rapelului, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat;

În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență.

„De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului”, a anunțat deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba, București și alte 14 județe la traficanții de țigări. Suspecții vindeau tutun pe rețelele de socializare

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 32 de percheziții, în Alba, în alte 14 județe (Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor) și în București, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deținut în mod ilicit tutun de fumat.

9  mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în județele Prahova, Ilfov și București, ar fi desfăşurat activităţi de  prelucrare și comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunțurilor postate pe rețelele de socializare.

Persoanele bănuite, în perioada menționată, ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului de fumat.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor județene de poliție Prahova, Ilfov, Argeș, Ialomița, Alba, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor.

La activitate, au participat și polițiști ai serviciilor pentru acțiuni speciale din Prahova și Ialomița.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă, respectiv: înscrisuri, echipamente electronice și telefoane mobile, precum și 18,2 kg. de tutun mărunțit.

Prejudiciul estimat produs bugetului general consolidat prin faptele ce fac obiectul cauzei penale este de 110.000 de lei.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia în perioada Stării de Urgență. Expoziție a fotografului Cosmin Szekely la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Strada Muzeului, va găzdui vineri, 14 mai 2021, de ora 17:00, vernisajul expoziției „Alba Iulia în perioada Stării de Urgență”.

Expoziția cuprinde o serie de imagini realizate de fotograful Cosmin Szekely în Alba Iulia, care surprind aspecte ale orașului nostru în perioada Stării de Urgență martie – mai 2020, de la a cărei sfârșit se împlinește un an.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate