Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Licitație pentru reabilitarea termică a clădirilor Spitalului Județean din Alba Iulia. Investiție de peste 3,2 milioane de euro


Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va fi reabilitat energetic printr-o investiție în valoare de peste 3,2 milioane de euro, licitația pentru execuția lucrărilor urmând să fie lansată în această lună.

Proiectul urmărește diminuarea cu cel puțin 75% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară cu cel puțin 40% față de consumul actual și implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a județului Alba, pusă în funcțiune în anul 1973 în baza Decretului nr. 296/1973, asigurând asistența medicală de specialitate pentru peste 65.000 de locuitori din municipiul Alba Iulia, respectiv pentru peste 335.000 de locuitori ai județului, îndeplinind totodată funcția de spital de urgență.

De la punerea în funcțiune, în anul 1973, clădirile spitalului au beneficiat de lucrări de mentenanță curentă, însă datorită vechimii și exploatării, corelat cu normativele tehnice existente la momentul edificării, net inferioare cadrului tehnic actual, clădirile se află într-o categorie energetică inferioară E, înregistrând atât pierderi energetice cât și risc în exploatație.

Dat fiind noile tehnologii existente în domeniul construcțiilor și instalațiilor, precum și dezvoltarea tot mai accentuată a principiului dezvoltării durabile, se impun executarea de lucrări și instalații în vederea aducerii clădirilor într-o clasă energetică superioară prin îmbunătățirea eficienței energetice.

Obiectivele proiectului vizează diminuarea cu cel puțin 75% a emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră, reducerea consumului anual de energie primară cu cel puțin 40% față de consumul actual, implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile și adaptarea infrastructurii pentru nevoile persoanelor cu dizabilități.

Proiectul presupune optimizarea sistemului de încălzire și producție apă caldă de consum prin utilizarea de cazane pe combustibil gazos pentru producerea agentului termic, respectiv panouri solare pentru producție apă caldă de consum, împreună cu componenta de siguranță în exploatare pentru instalația de abur de medie presiune, coloane electrice ce deservesc corpurile A, B, C, D și E, instalația de ventilare a blocului alimentar, a rețelelor de distribuție agent termic, apă caldă, abur/condens din incintă, cât și modernizarea stației de pompare echipată cu pompe de incendiu și hidrofor.

Pentru partea de construcții, varianta este de anvelopare termică (zona vitrată și zona opacă pentru fațade și planșee) pentru corpurile A, B, C, D, E, Policlinică și pentru Medicina Legală, realizare acoperiș peste corpul A + B, realizare structură metalică pentru susținere panouri solare.

În vederea îndeplinirii scopului urmărit și anume creșterea eficienței energetice a clădirii existente, Spitalul Județean de Urgență dorește executarea lucrărilor de reabilitare termică, care presupun o intervenție asupra anvelopei construcțiilor pentru Spital, Policlinică, Medicină Legală, Centrala Termică, Bucătărie și Spălătorie, lucrări care au un rol determinant în asigurarea confortului în special a pacienților și implicit și a personalului medical prin creșterea capacității de termoizolare respectiv economisirea resurselor energetice prin eliminarea pierderilor de căldură prin pereții exteriori.

Din punct de vedere al caracteristicilor materialelor termoizolante utilizate pentru reabilitarea termică a pereților, placarea cu plăci minerale termoizolatoare rigide (multipor) respectă cerințele tehnice specificate în auditul energetic.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin POR este de 15.350.482,84 lei, din care valoare eligibilă 14.082.056,11 lei.

Detalii tehnice privind izolarea termică a anvelopei

Soluția tehnică pentru reabilitarea termică a fațadelor presupune aplicarea de plăci minerale termoizolatoare rigide (multipor). Plăcile minerale termoizolatoare rigide (multipor) sunt fabricate printr-un proces ecologic cu consum redus de energie, folosind ca materii prime: var, nisip, ciment și vapori de apă sub presiune. Acestea asigură o izolare termică ridicată, incombustibilitate, fiind nedeformabile în timp.

Soluția tehnică pentru reabilitarea termică a soclului de fațadă presupune aplicarea de plăci din polistiren extrudat de minim 5 cm grosime și pe o adâncime de minim 50 cm sub cota trotuarului.

Proiectul presupune și înlocuirea tâmplăriei exterioare cu profil cu 5 camere, geam termoizolant termopan tip Low-E 4-16-4, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante pentru aerisirea controlată a spațiilor și evitarea condensului.

Acoperișul pentru corp A + B va avea structura de rezistență sub forma de cadre din profile laminate metalice de tip HEA și IPE, respectiv stâlpi și grinzi pe care se vor monta pane metalice din profile metalice cu pereți subțiri , de Z sau C, pentru susținere și fixare a panourilor metalice termoizolante.

Structura metalică pentru susținerea panourilor solare (copertina) se va realiza sub formă de cadre din profile laminate metalice de tip HEA și IPE, respectiv stâlpi și grinzi pe care se vor monta grinzi secundare (pane din profile metalice cu pereți subțiri) de susținere și fixare a suporților panourilor solare.

Pentru Centrala Termică se va realiza izolarea termică a fațadelor prin placare cu plăci minerale termoizolatoare rigide (multipor) de 15 cm grosime, izolarea planșeului terasă cu vată minerală de 25 cm și plăci din fibre de lemn de 7 mm, izolarea plăcii pe sol cu polistiren extrudat de 5 cm grosime, înlocuirea tâmplăriei vechi cu tâmplărie eficientă energetic low-e și izolarea soclului cu polistiren extrudat de minim 5 cm grosime.

Reabilitarea energetică a clădirilor sau ansamblurilor de clădiri are o componentă de modernizare a sistemelor de încălzire astfel încât prin reabilitarea termică să scadă consumurile energetice produse prin combustibili fosili, reducerea producerii noxelor, deci utilizarea unor echipamente cu randamente superioare în arderea combustibilor fosili, cât și automatizarea funcționării acestor echipamente astfel încât curba de consum să se suprapună în funcționare peste curba temperaturilor externe, utilizarea unor sisteme bazate pe energie neconvențională (energie verde) și nu în ultimul rând dotarea cu echipamente ce prezintă stabilitate și siguranță în exploatare, chiar și în cazul temperaturilor extreme.

Contractul de finanțare a fost semnat în data de 30 mai 2018. Până în prezent au fost prestate serviciile de proiectare și a fost obținută autorizația de construire. În luna septembrie 2019 se va demara procedura de achiziție publică pentru execuția lucrărilor de construcții și instalații.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: DECES al unei paciente în vârstă de 60 de ani din Alba, infectată cu COVID-19. Suferea de diabet

Publicat

Un nou deces în Alba, al unei persoane infectate cu noul coronavirus, a fost anunțat oficial de autorități. Este cel de-al 20-lea caz din județ, de la începutul perioade. 

Decesul a fost anunțat miercuri. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, al cărei test a ieșit pozitiv în data de 9 mai.

Femeia este din Cugir și a murit în cursul nopții la Spitalul Municipa din Blaj.

Deces 1219

Femeie, 60 ani, județ Alba.

Dată confirmare: 09.05.2020.
Dată deces: 27.05.2020.
Comorbidități: DZ tip II.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor susține examenele elevii care au febră. Precizările secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar

Publicat

examen

Elevii care vor avea o temperatură peste 37,3 °C vor susține examenele în clase speciale.

Declarația îi aparține secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Rodica-Luminița Barcari.

“Noi acum lucrăm la o procedură, pentru că am cerut punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

Vrem să avem o procedură bine fundamentată despre ce facem cu copiii care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, să fie într-o sală specială, în funcție de ce ne recomandă și Ministerul Sănătății.

Adică niciun copil să nu fie discriminat și să poată susține examenul.

Facem niște săli speciale în care ei să susțină evaluarea. În altă sală decât restul copiilor, astfel încât să nu se simtă ceilalți în pericol” a spus aceasta.

Secretarul de stat a mai spus că pentru elevii care nu pot veni fizic la examene din cauza unor afecțiuni vor fi cerute subiecte de rezervă.

Sursă: stiriedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

27 mai: Ziua psihologilor. Mesajul președintelui Filialei Teritoriale Alba a Colegiului Psihologilor din România

Publicat

psiholog sedinta

Psihologii sărbătoresc pe data de 27 mai o zi specială, dedicată aceste profesii. Preşedintele Filialei Teritoriale Alba a Colegiului Psihologilor din România, Eliza Boilă, a transmis un mesaj pentru colegii ei:

”27 mai, este o zi specială, o zi  care ne amintește că în urmă cu şaisprezece ani, în data de 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr.213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, acest moment reprezentând actul de naştere al noii profesii reglementate.

Este o zi specială, o zi în care psihologii merită să fie sărbătoriţi. Împreună sărbătorim profesia și profesionalismul, profesie pe care o practicăm cu empatie, responsabilitate, etică profesională, integritate, altruism.

Această profesie rămâne a fi una din cele mai importante şi necesare societății.

Anul acesta, vom sărbători Ziua Psihologului în mediul virtual, date fiind condiţiile pandemiei. Însă, chiar dacă nu ne vom putea vedea faţă în faţă, Colegiul Psihologilor din România-Filiala Alba, va organiza, în premieră, azi, 27 mai, ora 19:00, un eveniment online, găzduit de platforma Zoom.

Prin acest eveniment dorim să celebrăm această profesie nobilă, de psiholog.

În contextul actual al pandemiei cauzate de noul coronavirus, psihologii continuă să presteze servicii psihologice, prin corectitudine, tenacitate și exigență, reușind să aducă o rază de lumină și speranță în inima celor aflați la nevoie, contribuind astfel la starea de bine a comunităţii.

Haideţi, aşadar, să recunoaştem meritele acestei nobile profesii şi să-i sărbătorim împreună pe toţi aceşti oameni altruişti!

În acest context, vă aşteptăm alături de noi într-un număr cât mai mare, pentru a ne bucura împreună de toate realizările, împărtășind gândurile și emoțiile revederii .

Multă putere de muncă pentru a răspunde cu promptitudine, profesionalism, competență şi maximă responsabilitate  nevoilor societăţii, dragi colegi.

Vă doresc sănătate, prosperitate, respectul pe care îl meritați din plin, spirit de inițiativă și realizări frumoase!

La mulți ani, dragi colegi! La mulți ani, tuturor psihologilor din România!

Preşedinte Filiala Teritorială Alba a Colegiului Psihologilor din România

Psiholog, Eliza Boilă”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 27 mai 1600, prima unire a românilor sub Mihai Viteazul. Ce s-a întâmpat la Alba Iulia acum 420 de ani

Publicat

La 1 noiembrie 1599, la trei zile după bătălia de la Șelimbăr, Mihai Viteazul intră triumfal în Alba Iulia, oraș pe care îl va transforma, după cucerirea Moldovei, în prima capitală a celor trei țări.

La 27 mai 1600, Mihai Viteazul emite un hrisov care atestă Unirea și se intitulează „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”. 

Citește și: FOTO Cum arăta Mihai Viteazul ÎN REALITATE? Un sculptor l-a recreat pe baza unor cercetări antropologice din 1920

27 mai 1600 este ziua în care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”.

La această dată, Mihai Viteazul, în urma campaniilor desfăşurate în Transilvania şi Moldova, devine oficial conducător al celor trei ţări româneşti.

„De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică.” Nicolae Iorga despre Mihai Viteazul.

Campania militară a fost una rapidă şi încununată de succes, atât în luptele dintre Mihai Viteazul şi Andrei Bathory (desfăşurate în perioada 18-28 octombrie 1599 la Şelimbăr), câştigate de domnul român, care, la 1 noiembrie 1599 intră triumfător în Alba Iulia, cât şi prin cucerirea Bacăului, unde îl înfrânge pe domnitorul moldovean Ieremia Movilă, la 10 mai, urmată de de predarea fără luptă a cetăţii Suceava de către garnizoana moldoveană.

Încă de la venirea sa la domnie, în septembrie 1593, Marele domn vizează realizarea celor două mari
idealuri: Independenţa şi Unirea. Pentru înfăptuirea lor îşi va stabili cu luciditate obiectivele şi priorităţile.

Într-o primă etapă va urmări câştigarea neatârnării faţă de Poarta Otomană. Cu clarviziunea unui diplomat şi strateg iscusit, el îşi întăreşte alianţele cu vecinii, în primul rând cu Aron Vodă, domnul Moldovei şi cu Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, după care va adera la alianţa antiotomană „Liga Sfântă”. Lupta începe.

Cu toată rezistenţa opusă, cei peste 100.000 de ostaşi turci reuşesc să treacă Dunărea şi la Călugăreni, pe 23 august 1595, domnitorul obţine o victorie pe care Nicolae Bălcescu o caracterizează ca „fiind briliantul cel mai strălucit al cununei gloriei româneşti”.

După ce turcii sunt alungaţi, Mihai îşi concentrează eforturile pentru a realiza cel de-al doilea mare vis. Unirea, în condiţiile în care era înconjurat doar de adversari: în Transilvania, principele Andrei Bathory, favorabil unei alianţe cu turcii şi interpret al intereselor Poloniei, iar în Moldova Ieremia Movilă, devenit domn cu ajutorul marii nobilimi poloneze şi care vroia scaunul Ţării Româneşti pentru fratele său Simion Movilă.

În acest context, Mihai porneşte la îndeplinirea marelui ideal al unităţii româneşti. După victoria de la Şelimbăr, Marele domn intră în Alba Iulia cu mare triumf, la 1 noiembrie 1599. Era primul act al Unirii.

La 24 aprilie 1600 domnul pleacă din Alba Iulia, îndreptându-se spre Moldova. La 4 mai ajunge lângă Trotuş şi aici are loc celebra scenă povestită de Bălcescu, după care „moldovenii nu stătură mult în cumpănă, într-o clipă 15.000 dintr-înşii punându-şi cuşmele în vârful lăncilor, cu mare strigare de bucurie trecură în tabăra lui Mihai”.

Se înfăptuia, astfel, prima Unire politică a celor trei ţări româneşti, în hotarele ce reuneau, în cea mai mare parte, teritoriul vechii Dacii, deziderat major şi aspiraţie seculară a poporului nostru.

Toate actele pe care le-a săvârşit la Alba Iulia şi la Iaşi indicau una şi aceeaşi preocupare: de a întări unitatea celor trei Ţări Româneşti şi de a reda poporului român măreţia pe care a avut-o în vremea vechii Dacii. De aici, din Iaşi, emite cel dintâi act şi bate cea dintâi medalie, care-l înfăţişează ca „Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.

La 6 iulie 1600, în punctul cel mai înalt al destinului său, Mihai îşi confecţiona binecunoscuta pecete pe care figurează cele trei ţări române surori. Din acest motiv, el este considerat de istoriografia românească primul unificator al poporului român şi erou naţional.

Născut în anul 1558, Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o scurtă perioadă, în 1600, conducător al celor trei ţări ce formează România: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova.

Surse: Rador, Historia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate