Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Liderii PDL Alba, despre REGIONALIZARE: Ce e bun și ce e rău la o reorganizare administrativ-teritorială în opinia lui Pereș și Negruț

Publicat

YouTube video

Discuțiile intense din ultimele săptămâni pe marginea reorganizării administrativ-teritoriale a României i-au determinat pe liderii PDL Alba să iasă în față și să își facă publice pozițiile. Dacă senatorul Alexandru Pereș și-a alocat din timp pentru a enumera beneficiile și necesitatea unei regionalizări, deputatul Clement Negruț refuză să accepte ideea de a vota un proiect inițiat acum de Guvernul USL.

Prezenți în conferință de presă, democrat-liberalii Pereș și Negruț au comentat perspectivele unei reorganizări teritoriale despre care unele voci susțin că se va realiza până la sfârșitul anului.

Senatorul Alexandru Pereș a enumerat motivele pentru care o reorganizare administrativ-teritorială s-ar impune în România

„Necesitatea descentralizării care a devenit deja obositoare din punct de vedere al acțiunii guvernamentale, o descentralizare financiară, economică, o dorință de dezvoltare mai accentuată a tuturor zonelor din România și sigur, dorința de implicare mult mai accentuată care există din partea tuturor cetățenilor de a participa la deciziile care stau la baza acțiunilor și a dezvoltării acestei zone. Altă condiție ar fi și necesitatea de a atrage fonduri europene pentru mari proiecte de infrastructură zonală, o reorganizare administrativă pe un spațiu mai vast și mai bine analizat din punct de vedere economic.

Eliminarea cheltuielilor inutile și subiective – și s-a dovedit că în țară se face foarte multă risipă – vorbim și de acele influențe ale baronilor locali care pe aceste canale politice au reușit ca în anumite zone să aducă din această zestre pe care românii pot să o acceseze din Uniunea Europeană. Tocmai din acest motiv că, în alte zone, factorul politic nu a avut forța necesară să atragă aceste sume.

Ar mai fi o motivație care ar impune o reorganizare administrativă și încet, încet ne convingem pentru că există mai nou în Europa un sistem de dialog între diferite zone mai mici, părți din țări. Dimensiunile acestei conexiuni mai ales economice nu dau rezultate tocmai dintre diferențele mari între aceste regiuni, și vorbim de dimensiunile lor, de forța de absorbție pe care o au județele. O asemenea orientare primește un vot pentru și din partea PDL, sigur, cu o dezbatere publică și aducerea la cunoștință a acestor efecte spre cetățeni”, a declarat Alexandru Pereș.

Clement Negruț: „Eu nu o să fiu folosit în calitate de parlamentar să votez așa ceva”

La polul opus, deputatul Clement Negruț nu pare încă dispus să analizeze „la sânge” dimensiunile acestei reorganizări impuse de Guvernul USL în lipsa unui proiect concret din care să se reflecte cu exactitate ceea ce presupune această regionalizare:

„Acest Guvern ipocrit Ponta, care, în momentul în care a apărut ideea regionalizării, scotea lumea în stradă că vrem să desființăm județul Alba și nu știu ce spirit național, acum, prima temă de impact cu care vine în față este regionalizarea. Nu avem buget, nu știm nici Guvernul cum funcționează în momentul de față cu 28 de ministere fără buget și la fel și agențiile, dar avem regionalizare. În ceea ce mă privește, vă spun ceea ce am mai spus deja, eu nu o să fiu folosit în calitate de parlamentar să votez așa ceva până nu văd într-un proiect foarte clar ceea ce se vrea. Eu nu vreau să demontez ceea ce a spus domnul senator despre deciziile de la nivel local, acea subsidiaritate despre care se tot vorbește de 10 ani, dar oare până acum nu am avut-o?”, este de părere Clement Negruț.

Reorganizarea teritorială a României – provocarea USL pentru anul 2013

Proiectul împărţirii administrative a României în opt regiuni de dezvoltare reprezintă una din marile provocări politice pentru 2013. Regionalizarea, tema aflată şi pe agenda Guvernului Boc, a eşuat în 2011 din cauza opoziţiei UDMR. Bazându-se pe o majoritate consistentă în Parlament, liderii USL susţin că regionalizarea va deveni realitate în a doua jumătate a acestui an şi că prin intermediul ei se va produce o descentralizare reală.

Conform proiectului USL, România va fi împărţită în opt astfel de regiuni de dezvoltare, ele existând şi în prezent, dar fără personalitate juridică şi fără să fie unităţi administrativ-teritoriale.

Vedeți mai jos, integral, declarațiile liderilor PDL Alba pe acest subiect.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax