Educație
Materii importante scoase de Ministerul Educației din lista olimpiadelor școlare pentru 2022. Reacția organizațiilor de elevi
După ce au fost suspendate timp de doi ani, Sorin Cîmpeanu a anunțat că începând cu acest an școlar olimpiadele și concursurile școlare se reiau. Mai multe asociații de elevi critică lista olimpiadelor și concursurilor școlare publicată de Ministerul Educației. Elevii spun că e strigător la cer ca, după 2 ani în care olimpiadele nu au fost organizate în mod nejustificat, acestea să fie reluate doar la anumite materii.
Ministerul Educației a publicat listele complete ale concursurilor și olimpiadelor școlare naționale, internaționale, competiții sportive în țară și străinătate, recunoscute de minister pentru anul școar 2021-2022. Ordinul ministrului Educației a fost publicat pe 29 decembrie 2021 ți poate fi vazut aici: DOCUMENT Ordin Ministru concursuri și olimpiade naționale
Din lista complexă de anul acesta lipsesc olimpiade importante la care participau anual o mulțime de elevi. Olimpiada Națională de Limba Engleză, Olimpiada de Limba și Literatura Română, precum și Olimpiada de Istorie nu se regăsesc în informarea publicată de Minister
Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: Modele de subiecte pentru examenul de clasa a VIII-a, publicate de minister
“Ca elemente de noutate, în listele aprobate se regăsesc, pe lângă olimpiadele și concursurile pe discipline școlare – matematică, fizică, biologie, chimie, astronomie, geografie, filozofie, informatică, lingvistică, limbi moderne etc., și competiții interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică, de creativitate, de inovare și creație digitală”, se arată în informarea ministerului de pe edu.ro.
Lipsește olimpiada națională de limba engleză. Olimpiada de limba și literatura română lipsește și ea de pe listă, în schimb sunt cea de lectură și cea de limbă și literatură maghiară
Nu apare pe listă olimpiada națională de limba engleză. Și nici cea de istorie.
Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte pentru examenul de BAC, publicate de Ministerul Educației
Olimpiada de limba și literatura română lipsește de pe lista competițiilor școlare naționale, după cum scrie în listă. În schimb, în aria “Limbă și comunicare”, este prezentă OLAV – Olimpiada Națională de Lectură (Lectura ca abilitate de viață) pentru elevii de liceu, fără menționarea claselor de gimnaziu. Alături, mai sunt olimpiada de lingvistică, cea de neogreacă, de limbi clasice, de franceză, germană, rusă maternă, rusă modernă, concursurile “Arpino” și “Ovidianum”, olimpiada “Tinerii dezbat”. Se desfășoară Olimpiada Națională de Limbă Maghiară.
Potrivit EduPedu.ro, în acest an școlar au fost selectate olimpiadele care au, mai departe, fază internațională, însă “Listele pot fi completate și cu alte competiții internaționale și naționale pe discipline școlare și proiecte educative, cu avizul Ministerului Educației”, se arată în informarea oficială de pe edu.ro.
LISTĂ Competițiile școlare naționale conform Anexa 2 la OME nr. 5.992/29.12.2021 AICI: DOCUMENT LISTA Competitii_nationale_2022
LISTA COMPETIȚIILOR NAȚIONALE PE DISCIPLINE ȘCOLARE ȘI PROIECTE EDUCATIVE, LA CARE PARTICIPĂ ELEVI ROMÂNI, ÎN ANUL ȘCOLAR 2021–2022
Olimpiade Școlare 2022: I. LIMBĂ ȘI COMUNICARE
- 1. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LECTURĂ – Lectura ca abilitate de viață – LAV, pentru elevii din clasele liceale – a IX–a – a XII–a (Cu finanțare ME)
- 2. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LINGVISTICĂ „SOLOMON MARCUS” (CLS. IX_XII), SECȚIUNEA II DE PERFORMANȚĂ (CLS. IX–XII) (Cu finanțare ME)
- 3. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA NEOGREACĂ (Cu finanțare ME)
- 4. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBI CLASICE: GREACAVECHE, LATINĂ (Cu finanțare ME)
- 5. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA ȘI LITERATURA MAGHIARĂ MATERNĂ (Cu finanțare ME)
- 6. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA FRANCEZĂ (CLS. IX–XII) (Cu finanțare ME)
- 7. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA GERMANĂ MODERNĂ (Cu finanțare ME)
- 8. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA RUSĂ MATERNĂ (Cu finanțare ME)
- 9. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA RUSĂ MODERNĂ (Cu finanțare ME)
- 10. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA POLONĂ MATERNĂ (Cu finanțare ME)
- 11. CONCURSUL NAȚIONAL DE SELECȚIE „ARPINO” –ITALIA (Cu finanțare ME)
- 12. CONCURSUL NAȚIONAL „OVIDIANUM” (Cu finanțare ME)
- 13. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBI CLASICE: GREACA VECHE, LATINĂ (Cu finanțare ME)
- 14. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ARGUMENTARE, DEZBATERE ȘI GÂNDIRE CRITICĂ „TINERII DEZBAT” (Cu finanțare ME)
Olimpiade școlare 2022: II. MATEMATICĂ ȘI ȘTIINȚE
- 15. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ (Cu finanțare ME)
- 16. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE MATEMATICĂ PENTRUȘCOLILE / SECȚIILE CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ (cls. V–XII) (Cu finanțare ME)
- 17. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE FIZICĂ Cu finanțare ME
- 18. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE CHIMIE Cu finanțare ME
- 19. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE BIOLOGIE (CLS. IX–XII) Cu finanțare ME
- 20. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ASTRONOMIE ȘI ASTROFIZICĂ Cu finanțare ME
- 21. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ŞTIINŢE PENTRU JUNIORI Cu finanțare ME
- 22. OLIMPIADA NAŢIONALĂ INTERDISCIPLINARĂ „ŞTIINŢELE PĂMÂNTULUI” Cu finanțare ME
Olimpiade școlare 2022: III. OM ȘI SOCIETATE
- 23. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ȘTIINȚE SOCIO–UMANE– FILOSOFIE Cu finanțare ME
- 24. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE GEOGRAFIE (CLS. VIII–XII) Cu finanțare ME
Olimpiade școlare 2022: IV. TEHNOLOGII
- 25. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE INFORMATICĂ (Cu finanțare ME)
- 26. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE INFORMATICĂ ÎN ECHIPE (Cu finanțare ME)
- 27. CONCURSUL NAȚIONAL DE ROBOTICĂ ȘCOLARĂ „NEXTLAB. TECH” (Cu finanțare ME)
- 28. CONCURSUL NAȚIONAL DE ROBOTICĂ ȘCOLARĂ FIRST Tech Challenge Romania (Fără finanțare ME*)
- 29. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE CREATIVITATE (Cu finanțare ME)
- 30. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE INOVARE ȘI CREAȚIE DIGITALĂ INFOEDUCAȚIE (Cu finanțare ME)
- 31. OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE INFORMATICĂ APLICATĂ– ACADNET (Cu finanțare ME)
Olimpiade școlare 2022: V. PROIECTE EDUCATIVE
- 32. CONCURS NAȚIONAL DE PROIECTE DE MEDIU (Cu finanțare ME)
- 33. CONCURS NAȚIONAL DE PROTECȚIE CIVILĂ TINERILOR POMPIERI (Cu finanțare ME)
- 34. CONCURSUL NAȚIONAL „TINERI ÎN PĂDURILE EUROPEI/YOUNG PEOPLE IN EUROPEAN FORESTS – YPEF” (Cu finanțare ME)
Reacția organizațiilor de elevi: olimpicii României, bătaia de joc a Ministerului Educației
Mai multe asociații de elevi critică lista olimpiadelor și concursurilor școlare publicată de Ministerul Educației. Elevii spun că e strigător la cer ca, după 2 ani în care olimpiadele nu au fost organizate în mod nejustificat, acestea să fie reluate doar la anumite materii.
Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETM) critică lista olimpiadelor și concursurilor școlare publicată de Ministerul Educației.
După ce au fost suspendate timp de doi ani, Sorin Cîmpeanu a anunțat că începând cu acest an școlar olimpiadele și concursurile școlare se reiau. Astfel, Ministerul Educației a publicat lista completă a concursurilor și olimpiadelor școlare din 2021-2022.
Din lista complexă de anul acesta lipsesc cu desăvârșire olimpiade importante la care participau anual o mulțime de elevi. Olimpiada Națională de Limba Engleză, Olimpiada de Limba și Literatura Română, precum și Olimpiada de Istorie nu se regăsesc în informarea publicată de Minister.
„Astfel, elevii ce se pregătesc temeinic la aceste discipline nu vor avea ocazia să participe la concursurile care să le ateste cunoștințele sau care să îi ajute să obțină performanța.
Totodată subliniem faptul că Olimpiadele și Concursurile recunoscute de către Minister sunt cele care fac elevul să obțină bursa de performanță. Astfel, ne punem următoarea întrebare și anume cum va putea fi răsplătit un elev olimpic la una dintre disciplinele scoase de minister, dacă nu va putea susține olimpiada la disciplina la care performează?
De asemenea, subliniem faptul că majoritatea disciplinelor scoase sunt specifice profilului uman, astfel fiind create inechități între elevii ce studiază diferite profile.
Limba și literatura română materie obligatorie la Bacalaureat, iar istoria este proba obligatorie specifică profilului uman, fiind astfel mai mult decât necesară includerea lor în lista de olimpiade.
În acest context, nu putem să nu ne întrebăm care au fost criteriile pentru care aceste olimpiade au fost scoase și care este fundamentul veridic pentru care acestea nu se susțin? Nu trebuie ca toți elevii să aibă șansa de a susține olimpiada indiferent de disciplină, dacă tot se reiau în acest an?
Apreciem introducerea elementelor de noutate precum competițiile interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică sau creație digitală, dar îi solicităm Ministrului să ofere șansa tuturor, fără a uita de o parte dintre elevii olimpici ai României”, transmi elevii.
Aceștia îi cer lui Sorin Cîmpeanu reintroducerea olimpiadelor scoase pentru a nu discrimina elevii și pentru a oferi tuturor oportunitatea de a performa indiferent de materie.
„Considerăm strigător la cer ca, după doi ani în care olimpiadele nu au fost organizate în mod nejustificat, acestea să fie reluate doar la anumite materii.
Prin actuala listă, elevii ce performează în domenii umaniste ajung să fie discriminați, neavând posibilitatea de a-și materializa cunoștințele și de a beneficia de burse de performanță, în baza rezultatelor obținute.
Criteriile de selecție a materiilor la care sunt organizate olimpiadele sunt de neînțeles, având în vedere faptul că două dintre disciplinele scoase, limba și literatura română și istoria, sunt discipline obligatorii la examenul de Bacalaureat”, declară Ariana Dudună, președinte AEC.
surse: mediafax, MEN, edupedu.ro
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
luni, 03.01.2022 at 10:55
AcestOR ASA Zise ” Asociatii de elevi „, din care fac parte DOAR 3 sau PATRU % din Totalitatea Elevilor din Romania, NIMIC Nu Le CONVINE !!!!! Ele, Nici Daca Ministerul Invatamantului Le-ar DA, la Sfarsitul Liceului, Diplome de ” Bac ” cu examenele stabilite, tot ar fi NEMULTUMITE, Ar FI Multumite Sa DEA, La Examenul De Bacalaureat, O Singura PROBA, Cea De MEMBRU TSD ( Tineretul Social Democrat ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!