Eveniment
FOTO-VIDEO: Daimler inaugurează la Sebeș o linie de asamblare a cutiilor de viteză 8G Double Clutch pentru Mercedes
Ceremonia oficială de inaugurare a producției cutiilor de viteză 8G Double Clutch Transmission din cadrul companiei Star Assembly s-a desfăşurat joi la Sebeş. Evenimentul a marcat începutul unei noi etape a investiției derulate de concernul Daimler în România, pentru extinderea producției de cutii de viteze automate de ultimă generație destinate automobilelor Mercedes-Benz.
Subsidiara Daimler în România, Star Assembly, a început oficial producția cutiei de viteze automate cu dublu ambreiaj cu opt trepte 8G-DCT. Pentru integrarea acestui nou produs în portofoliul de transmisii, Daimler a construit la Sebeș două noi hale de producție, cu o suprafață de aproximativ 54.000 de metri pătrați, precizează reprezentanţii companiei.
Transmisiile automate care echipează automobilele Mercedes-Benz sunt produse în cadrul rețelei de producție Powertrain, la sediul central din Untertürkheim, în Germania și la fabrica Star Assembly din Sebeș, România.
Cu ocazia lansării oficiale a noii transmisii, Directorul General al reprezentanței din România, Klaus Eichhorn, i-a întâmpinat pe Frank Deiss, Director de Producție Powertrain Mercedes-Benz Cars, pe Ștefan-Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, precum şi pe numeroşi alţi oaspeţi din mediul politic şi de afaceri.
“Suntem astăzi martori la încă un rezultat pozitiv al parteneriatului de lungă durată dintre Daimler și România, ca locație de producție. Salutăm decizia companiei, unul dintre cei mai mari jucători din lume ai industriei mobilității, de a implementa un nou proiect semnificativ în România. Profit de această ocazie pentru a exprima, din nou, sprijinul deplin al Guvernului față de toate proiectele de investiție demarate în România”, afirmă Ștefan-Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Sistemele de transmisie fabricate în Sebeș, livrate în toată lumea
“Suntem prima și singura locație din rețeaua de producție powertrain Mercedes-Benz Cars care produce noua transmisie în opt trepte cu dublu ambreiaj. Pentru această responsabilitate, ne-am pregătit intens și am făcut toate demersurile necesare pentru a livra cutii de viteze Mercedes-Benz de cea mai înaltă calitate. Angajamentul și investițiile grupului Daimler în ceea ce privește dezvoltarea locațiilor din România, de la Sebeș și Cugir, reprezintă o puternică declarație de încredere în echipa noastră extrem de bine pregătită și devotată, precum și o recunoaștere a muncii remarcabile”, spune Klaus Eichhorn, Director General Star Transmission și Star Assembly.
Noua cutie de viteze 8G-DCT: Mai multe viteze, cuplu mai mare
Noua transmisie automată cu dublu ambreiaj 8G-DCT a fost prezentată pentru prima dată în conexiune cu motoarele diesel care echipează noul model al clasei B, care este livrat clienților începând cu februarie 2019. Și alte modele din noua familie de autoturisme compacte vor fi echipate cu 8G-DCT. Cutia de viteze a fost creată pentru un cuplu de până la 520 Nm. În comparație cu transmisia 7G-DCT, greutatea cutiei scade cu circa 3,6 kilograme. Rapoartele de transmisie sunt mai scăzute datorită treptei de viteză suplimentare, care crește ușurința în schimbarea vitezelor și oferind astfel posibilitatea de a folosi motorul în cei mai buni parametri de funcționare posibili. În același timp, treapta a opta are un raport de transmisie mai mare și, la viteze constante pe șosea, de exemplu, rotațiile pe minut scad, crescând eficiența și atenuând zgomotul.
De la lansarea pe piață în 2005 și până în prezent, Mercedes-Benz a produs peste 1,5 milioane de vehicule din clasa B. În 1997, clasa A a inițiat segmentul actual de automobile compacte Mercedes-Benz; de atunci, mai mult de șase milioane de mașini compacte au fost livrate clienților din întreaga lume. În 2018, peste 609.000 de clienți din toată lumea și-au primit noile modele din clasele A sau B, CLA, CLA Shooting Brake sau GLA.
Astfel, rezultă că unul din patru vehicule vândute de Mercedes-Benz în 2018 a fost o mașină compactă. Cele mai mari două piețe pentru modelele compacte vândute anul trecut au fost China și Germania.
Despre Star Assembly și Star Transmission
Star Assembly și Star Transmission, subsidiarele Daimler de la Sebeș și Cugir, sunt piloni cheie în rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars și numără în prezent peste 3000 de angajați. În cadrul Star Assembly sunt asamblate cutii de viteze automate cu dublu ambreiaj în șapte și opt trepte, precum și transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz. La sediul Star Transmission sunt produse roţi dinţate, componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii, țevi de înaltă presiune și sisteme de direcţie. În plus, aici funcționează Centrul de Tehnologii, precum şi un spaţiu de instruire. Subsidiara Star Assembly a fost înfiinţată în anul 2013 la Sebeş, iar lansarea producţiei cutiei de viteze automate cu cinci trepte s-a realizat în acelaşi an.
Producția cutiei de viteze automată nouă trepte, 9G-Tronic, este realizată în același spațiu. Cu sprijinul Guvernului României, Star Transmission este una dintre primele companii din România care oferă un sistem de învățământ dual, pe baza modelului Baden-Württemberg.
Despre rețeaua de producție Mercedes-Benz Powertrain
Rețeaua globală de producție powertrain Mercedes-Benz Cars reunește mai multe locații, atât în Germania, cât și internaționale, toate având ca fabrică de referință unitatea de producție din Untertürkheim, Germania. În Untertürkheim sunt produse motoare, cutii de viteze, axe și componente conexe. Locația este de asemenea în curs de tranziție către o unitate high-tech pentru componente electrice. Aceasta include o nouă linie de producție a bateriilor și linii de asamblare a modulelor electrice de transmisie pentru punțile față și spate. Locația devine astfel un centru de competență pentru integrarea în producție a întregului sistem electric de transmisie. Fabrica Mercedes-Benz din Berlin este o locație în care sunt utilizate tehnologii de ultimă generație pentru producția de componente, care contribuie la reducerea emisiilor de CO2. Începând cu următorul deceniu, unitatea va fi echipată cu linii pentru asamblarea sistemelor electrice de transmisie pentru viitoarele vehiculele produse sub brandul EQ.
Fabrica Mercedes-Benz din Hamburg este, de asemenea, o unitate dotată cu cele mai eficiente și moderne tehnologii pentru componentele vehiculelor electrice. Mai mult, sunt produse și componentele clasice, variind de la axe și componente de axe, la coloane de direcție și subansambluri de structură ușoare, la elemente de tehnologie a gazelor de eșapament. Fabrica de motoare MDC Power din Kölleda, din statul federal german Thuringia, este o filială deținută în întregime de Daimler AG și produce motoare cu patru cilindri pentru mașinile Mercedes-Benz și Mercedes-AMG. Motoarele și ansamblurile principale sunt produse și în afara Germaniei. Asemenea locații includ unitățile Daimler din România, Star Transmission și Star Assembly, pentru asamblarea transmisiilor și producția de piese și componente. Joint-venture-ul BBAC din Beijing, China, produce motoare conform cerințelor locale. Ca parte a colaborării strategice dintre Daimler și Renault/Nissan Alliance, motoarele Mercedes-Benz pe benzină cu patru cilindri sunt construite de Infiniti la uzina americană din Decherd, Tennessee. Daimler investește peste un miliard de euro într-o rețea globală de producție de baterii, ca parte a rețelei deja existente de producție a Mercedes-Benz Cars. Sistemul de producție a bateriilor la nivel global cuprinde în prezent nouă fabrici în șapte locații de pe trei continente.
Producția în serie a transmisiilor automate a demarat la Sebeș în anul 2013 cu asamblarea transmisiilor în cinci trepte de viteză, NAG1. Un an mai târziu, portofoliul de produs s-a extins odată cu startul oficial al producției cutiilor de viteză automate cu dublu ambreiaj în șapte trepte, 7G-Tronic. În anul 2016, Daimler a lansat producția transmisiilor 9G-Tronic, sprijinind în acest fel eficiența și flexibilitatea rețelei globale de producție, în fața creșterii cerințelor pieței.
Reamintim că în noiembrie 2018, Daimler AG a inaugurat clădirea dedicată activităților de remanufacturare transmisii și unități de control electrohidraulice la Star Assembly în Sebeș, România. Noua unitate de la Sebeș dispune de o suprafață de 18.000 metri pătrați, două treimi fiind alocate ariei de producție, iar restul zonei de logistică, mentenanță și alte funcții administrative ale Mercedes-Benz Cars. Această investiție a permis crearea a 100 noi locuri de muncă.
Star Assembly (Sebeș) și Star Transmission (Cugir) sunt cele două subsidiare românești ale concernului Daimler. Star Assembly a fost fondată în anul 2013, iar împreună cu filiala Star Transmission numără în prezent peste 3.000 de angajați. Star Transmission asigură producția în serie de componente pentru motoarele şi cutiile de viteze destinate autoturismelor Mercedes-Benz, prototipuri şi dispozitive, în timp ce la Star Assembly sunt asamblate cutii de viteze automate în șapte și nouă trepte.
Jucător pe termen lung în piața investițiilor cu capital străin în România, Grupul Daimler susține continuu investiții în infrastructura educațională și de sănătate a comunităților din care cele două companii fac parte. Mai mult decât atât, Star Transmission și Star Assembly investesc în învățământul profesional din România, absolvenții dobândind aptitudini și certificări recunoscute internațional.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News