Eveniment
LIVE VIDEO din Piața Cetății Alba Carolina: Concert fusion simfo-pop-rock cu orchestra din Chișinău, două formații și o solistă
Sărbătoarea Muzicii a început la Alba Iulia vineri, 26 august. La Poarta a treia a Cetății Alba Carolina Laura Orian, Cristian Alexievici și Răzvan Meseșan au avut un concert, iar de la ora 20.00, evenimentul s-a mutat în Piața Cetății.
Cei prezenți în Cetatea Alba Carolina pot asista la un concert fusion simfo-pop-rock cu: Orchestra municipală de cameră “Camerata Chișinău” și formația “Etno Republic”, dirijor Marcel Ștefănuț, trupa “Brio Sonores” și Mariana Bulicanu Piața Cetății.
Video-ul live poate fi urmarit și pe pagina de Facebook a ziarului alba24.ro.
Evenimentele vor continua sâmbătă și duminică.
Sâmbătă, 27 august, 2022
10:00 Vernisarea expoziției de pictură a membrilor UAP din Republica Moldova Coordonator: Florina Breazu, președinte UAP și Alexandra Mihalaș Sala Unirii
11:00 Vernisarea expoziției portului popular din Republica Moldov Coordonator Olesea ENACHI. Sala Unirii
19:00 Return to Tango – concert și momente coregrafice
Cu o experiență scenică bogată pe scenele Filarmonicilor din țară și a festivalurilor de tango argentinian din România și de peste hotare „Cluj Tango Orchestra” aduce în fata publicului magia tango-ului argentinian direct din Buenos Aires.
Aranjamentele muzicale sunt făcute de către Julian Agustin Caeiro (aranjorul Filarmonicii del Tango din Buenos Aires) și Wim Wurman pianist și profesor al catedrei de tango a Academiei de Muzica din Rotterdam.
„Cluj Tango Orchestra” concertează în parteneriat cu Ambasada Republicii Argentina în România, Opera Națională Cluj și Colegiul de Muzica „Sigismund Toduta” din Cluj Napoca.
Componenta orchestrei:
Claudiu Hontilă – vioară (Filarmonica de stat Transilvania, în trecut concert maestru al Filarmonicii din Viena și profesor colaborator la Academiei de muzica Cluj)
Elena Ghemeș – violoncel (artist instrumentist la Opera Națională Cluj)
Victoria Cormoș – voce (artist liric Filarmonica de Stat Transilvania)
Indrei Irina – pian (Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” Cluj Napoca)
Sorin Robert – bandoneon (profesor improvizație muzicală)
Dansează :
Horia Călin Pop și Ioana Lascu (Compania de Tango Cluj) profesori de tango și unii dintre cei mai titrați dansatori profesioniști de tango din România
Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia
20:00 Music can change the world – Classical and pop music experience by Alexandru Pal, dirijor: Cristian Sandu, invitați speciali: Lorena Puican și Georgeta Plută
Piața Cetății
Protagonistul principal al acestui concert este artistul Alexandru Pal, dirijor al Orchestrei Române de Folclor și discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir, manager al Centrului de Cultură “Augustin Bena” din Alba.
Repertoriul muzical abordat cuprinde lucrări care au făcut înconjurul lumii și au contribuit, de-a lungul timpului, la veridicitatea afirmației: MUSIC CAN CHANGE THE WORLD. Parte importantă dintre aranjamentele muzicale sunt semnate de Alexandru Pal și sunt realizate special pentru acest eveniment, pentru solist, orchestră de cameră, pian și percuție.
Invitații speciali ai concertului sunt sopranele Lorena Puican și Georgeta Plută, absolvente ale Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca,
specializarea Interpretare muzicală – canto clasic, soliste care și-au confirmat valoarea artistică pe cele mai importante scene din țară și de peste hotare.
Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra de cameră a Județului Alba, la pupitrul dirijoral fiind invitat Maestrul Cristian Sandu.
Duminică, 28 august, 2022
19:00 Foc și joc – concert chitare clasice: cu Duo Kitharsis Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia
Foc și Joc” a apărut în urma simbiozei dintre pasiunea și vivacitatea muzicii specifice celor două țări, România și Spania, al căror folclor exprimă într-un mod transparent multitudinea trăirilor și sentimentelor ce pot varia de la cele mai intime până la cele mai înflăcărate.
În prima parte a programului se vor asculta lucrările unor compozitori de referință din Spania, precum Granada și Cataluña de Isaac Albéniz; Recuerdos de la
Alhambra de Francisco Tárrega; Serenata Andaluza și Danza Espagñola No.1 din Opera „La Vida Breve” de Manuel de Falla; urmând ca prin lucrarea Melodie
Roumaine de Pablo de Sarasate să se facă tranziția către partea a doua a programului ce va conține lucrările unor importanți compozitori români precum: Hora Staccato de Grigoraș Dinicu; Balada de Ciprian Porumbescu și Valurile Dunării de Iosif Ivanovici.
Aranjamentele au fost realizate pentru două chitare de către Duo Kitharsis.
20:00 Rigoletto de Giuseppe Verdi – Opera Națională București, dirijor Daniel Jinga Piața Cetății
O punere în scenă magistrală, menită să atragă publicul tânăr, repoziționând acțiunea din Evul Mediu în epoca efervescentă prohibiției și a Mafiei din Chicago anilor ’20, marcată de scene terifiante din lumea gangsterilor, a jocurilor de noroc, contrabandei cu alcool și prostituției. În noua montare Rigoletto, Ducele devine un fel de Al Capone, în timp ce Rigoletto este un fel de entertainer privat al ducelui, care conduce o agenție de pompe funebre.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News