Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Miniștrii Educației și Sănătății anunță cum va începe noul an școlar. Care sunt schimbările


Publicat

Miniștrii Educației și Sănătății, Monica Anisie și Nelu Tătaru, susțin marți, 1 septembrie, o conferință de presă, în care urmează să anunțe cum va începe noul an școlar, în mai puțin de două săptămâni.

Principalele declarații făcute de ministrul Educației, Monica Anisie:

 • Așa cum am promis, în această perioadă am elaborat ghidurile metodologice, ghiduri pentru organizarea și desfășurarea activităților în unitățile de învățământ. Avem ghidul pentru educație timpurie, ghidul pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, vocațional, învățământ profesional și tehnic și nu în ultimul rând pentru învățământul special.
 • De asemenea, în cadrul Ministerului Educației au fost realizate reperele metodologice pentru începutul de an școlar. Aceste repere vin în sprijinul cadrelor didactice, astfel profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce privește modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor. Prin urmare, pot face o analiză referitoare la ceea ce aveau în planificarea calendaristică realizată înainte de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat în tipul suspendării cursurilor și ceea ce elevul a reținut în perioada în care învățământul s-a mutat în online.
 • Nu în ultimul rând s-a realizat și noul regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Aici veți regăsi debirocratizarea activității didactice. Sunt prevăzute măsuri în așa fel încât activitatea cadrului didactic să se concentreze asupra elevului și nu asupra realizării hârtiilor.
 • Tot în această perioadă au fost realizate filmări pentru proiectul pe care Ministerul Sănătății îl are, vorbim aici despre proiectul „TeleȘcoala”, profesorii deja filmează lecțiile, pentru ca în momentul în care vom deschide cursurile, să fie difuzate acele filmări, acele lecții de pregătire pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a
 • Am decis să continuăm elaborarea testelor de antrenament, să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele. În prima zi a anului școlar vom deschide un portal de informare dedicat anului acesta, portal intitulat educatiacontinua.edu.ro
 • Acolo, părinții, elevii, profesorii, toți cei interesați vor găsi informațiile necesare privitoare la acest an școlar
 • Întrucât în spațiul public sunt atâtea întrebări la care se așteaptă răspunsuri și știu și înțeleg toate aceste întrebări ale părinților, elevilor, uneori chiar și ale profesorilor, am decis să deschid o linie de TelVerde la Ministerul Educației, o linie care va fi dedicată răspunsurilor la întrebările adresate de către părinți și elevi, iar pentru directorii unităților de învățământ și autorităților publice locale, voi deschide o altă linie de TelVerde pentru a veni în sprijinul acestora. Ministerul Educației dorește să vină în sprijinul școlilor, ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de normalitate.
 • În ceea ce privește formarea profesorilor, pot să anunț astăzi că aproximativ 94.000 de profesori au fost deja formați, iar pentru alții deja avem în derulare programe de formare. Ca măsură complementară, am realizat programul de formare a cadrelor didactice am realizat un parteneriat cu TVR, acea „TeleȘcoală”.
 • Cu toții ne dorim revenirea la cursuri în spațiul școlii. Și părinți, și copii, dar și cadre didactice își doresc să revină la școală dar în condiții de siguranță. De aceea, cred că revenirea la cursuri trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor. Să realizăm cu toții un parteneriat în așa fel încât riscul îmbolnăvirii să fie diminuat.

Principalele declarații susținute de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

 • 1 septembrie vine cu o serie de măsuri de revenire la o viață cvasi-normală. Avem redeschiderea restaurantelor, redeschiderea cinematografelor și teatrelor. Dar cel mai important este reînceperea anului școlar.
 • Efortul trebuie să fie un efort comun, atât Guvern, elevi, părinți, profesori.
 • Dacă ne referim la condițiile în care se desfășoară acest an școlar trebuie să spun că sunt aceleași precauții pe care le menționam încă de la începutul acestei pandemii: distanțare, dezinfecție, portul măștii. Adaptarea acestor condiții la fiecare unitate școlară a impus un efort maxim în ultimele două luni (…)
 • Am adaptat pentru începerea anului școlar o serie de reguli atât pentru învățământul preuniversitar cât și pentru învățământul universitar.
 • Este un moment în care dacă aplicăm niște reguli, acele riscuri asumate de cazuri noi, le vom putea acoperi tocmai prin respectarea acestor reguli
 • Pe 7 septembrie, INSP va face public și către instituțiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ teritorială. În acest moment avem 3.981 de unități administrativ teritorială. Fiecare va primi evaluarea în funcție de care se va face deschiderea anului școlar în funcție de scenarii pentru fiecare unitate școlară în parte
 • Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta comitetelor județene, DSP-urilor și IȘJ-urilor scenarii la care s-au hotărât să înceapă anul școlar.
 • Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, IȘJ-uri sub coordonarea comitetelor județene pentru situații de urgență
 • Primordială este distanțarea. 
 • Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional, din informarea părintelui sau observarea elevului, precum și adaptarea sau nu, după un triaj observațional către un triaj epidemiologic (…), cu existența unei zone de izolare unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi cantonat până la o evaluare medicală
 • Copiii de la grădinițe, până la 5 ani, nu vor purta mască. 
 • Regulile impuse în condițiile unei pandemii le vom respecta în funcție de fiecare scenariu în parte
 • Considerăm că cele mai multe școli pot executa un scenariu 1, ceea ce este de dorit, dar rămâne la latitudinea și libertatea adaptării celor 3 scenarii la fiecare unitate în parte.

Noul an școlar începe peste mai puțin de două săptămâni, iar până acum există doar un set de propuneri din partea Ministerului Sănătății. Cert este că modul în care va începe școala este decis anul acesta, în premieră, de fiecare unitate de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să informeze, până în 7 septembrie, Inspectoratele Şcolare privind situaţia epidemiologică, acestea urmând să propună scenariul de începere a şcolii. Comitetele pentru situaţii de urgenţă vor emite, până în 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcţionare pentru fiecare unitate de învăţământ.

Cele 3 scenarii pentru începerea noului an școlar

În funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, autoritățile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în aplicare următoarele scenarii, potrivit draftului Ministerului Sănătății:

Scenariul 1:

– Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2:

– Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și

– Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3:

– Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții onlineȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Bărbați din Alba, REȚINUȚI după ce au condus cu permisele suspendate și sub influența alcoolului

Publicat

masina-politia

Doi bărbați din Alba au fost reținuți de Poliție, după ce au condus sub influența alcoolului și cu permisul suspendat. Unul dintre ei avea alcoolemie de 1,77.

Potrivit IPJ Alba, polițiști din Blaj l-au reținut, miercuri, pe un tânăr de 26 de ani  din localitatea Mănărade, care este cercetat pentru infracțiuni rutiere. Acesta a condus un autoturism sub influența alcoolului și având dreptul de a conduce autovehicule suspendat.

În noaptea de 21/22 septembrie 2020, tânărul a fost depistat de polițiști în timp ce conducea un autoturism, pe strada Eroilor din Blaj, fiind sub influența băuturilor alcoolice și cu permisul de conducere suspendat. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Tot miercuri, polițiștii din Daia Română au luat măsura reținerii, pentru de 24 de ore, față un bărbat de 38 de ani, din comuna Daia Română, după ce l-au depistat în timp ce conducea un autoturism, pe drumurile publice din comună fiind sub influența alcoolului și cu permisul de conducere suspendat.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Cei doi vor fi prezentați în fața procurorilor, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie rănită în accident la Sebeș. Mașina în care se afla, lovită de un autoturism al cărui șofer nu a dat prioritate

Publicat

O femeie a fost rănită în accident rutier la Sebeș. Se afla într-o mașină care a fost lovită de un autoturism al cărui șofer nu a dat prioritate într-o intersecție.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, în jurul orei 10.30, un bărbat de 83 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Mureșului din municipiu, ajuns la intersecția cu strada Mihail Kogălniceanu, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism, condus de un bărbat de 30 de ani, din Zlatna, intrând în coliziune cu acesta.

În urma accidentului rutier, o femeie  de 29 de ani, din Zlatna, pasageră în cel de-al doilea autoturism, a suferit leziuni corporale și a fost transportată la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Accident în Blaj: Fată de 12 ani, acroșată de o mașină. Minora traversa strada regulamentar

Publicat

O fată de 12 ani a fost rănită într-un accident rutier petrecut în Blaj și a fost transportată la spital. Minora traversa strada regulamentar, potrivit Poliției.

Accidentul s-a petrecut miercuri, în jurul orei 8.00.

Potrivit IPJ Alba, un bărbat de 66 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism pe strada Clujului din municipiu, la intersecția cu strada Morii, ar fi acroșat o minoră de 12 ani, din municipiu, care se afla în traversarea străzii prin loc permis, semnalizat corespunzător cu marcaj și indicator rutier.

În urma accidentului rutier, minora a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital.

Cercetările sunt continuate.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

AJOFM Alba: Cum se poate deconta indemnizația acordată angajaților în perioada reducerii timpului de muncă. Acte necesare

Publicat

ajofm alba sediu

AJOFM Alba comunică angajatorilor procedura prin care se poate deconta indemnizația de 75% din salariu pentru salariați, dacă au redus timpul de muncă, în perioada stării de alertă.

În cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului.

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.

Pe durata reducerii timpului de muncă, salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Indemnizaţia de mai sus este suportată de angajator şi se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj după îndeplinirea de către angajator a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Documentele necesare angajatorilor pentru decontarea indemnizației se vor descărca din plarforma aici.gov.ro, vor fi completate în format „PDF inteligent”, încărcate şi transmise agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă prin intermediul aceleiaşi platforme.

AJOFM recomandă angajatorilor să încarce în platforma aici.gov.ro doar formularele electronice în format “PDF inteligent” cu toate câmpurile completate.

Pentru o bună funcționalitate a formularelor PDF, angajatorilor li se recomandă să nu utilizeze browserul pentru deschidere ci să folosească aplicații dedicate (ex: Adobe Reader).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate