Connect with us
Advertisement

Cugir

LIVE VIDEO: O nouă zi de proteste la Cugir. Sute de angajați ai Fabricii de Sus care produce arme și muniție au întrerupt lucrul

Publicat

Nou protest la Uzina Mecanică din Cugir în 14 februarie. Început de săptămână cu noi proteste la Cugir, după ce vineri, muncitorii celor două fabrici de armament și muniție au întrerupt lucrul timp de câteva ore. 

Angajați de la Uzina Mecanică, cunoscută drept ”Fabrica de Sus” au ieșit din nou în fața întreprinderii din cauza salariilor de mizerie și a condițiilor de lucru.

Un muncitor de la Cugir, chiar și cu zeci de ani de muncă, câștigă mai puțin de 1.800 de lei pe lună, bani în mână. Există însă și salarii mici, de fapt majoritatea sunt plătiți cu minimul pe economie.

La Uzina Mecanică lucrează aproximativ 600 de oameni. Toți au familii de întreținut și facturi de plătit.

Aceștia scandează împotriva conducerii, după ce au făcut același lucru și vineri. Oamenii cer creșteri salariale de 30%. Luni, de la ora 12.00, are loc un Consiliu de Administrație la fabrică.

 

UPDATE:

”Ni s-au tăiat o serie de drepturi, am avut accidente de muncă, ne-au dat condiții speciale din 2021 aprilie și ce s-a lucrat înainte nu s-a ținut cont.

Alții de vârsta mea erau la pensie de cinci ani, pentru că au lucrat în condiții speciale. Trebuie să știe toată lumea ce se întâmplă aici”, a spus o angajată.

Oamenii au mai reclamat că sunt tot mai puține comenzi de producție.

Aceștia au scandat ”Unitate!”, ”Nu cedăm!”, ”Afară cu mafia din țară!”, ”Hoții!”, ”Vrem dreptate!”.

Altă angajată a spus că oamenii au cerut și asigurări medicale.

Vezi și: VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

Reamintim că scânteia a izbucnit vineri dimineață, după ce, joi, oamenii își primiseră salariile și mulți dintre ei le-au comparat cu facturile la utilități.

Au ieșit în fața fabricii într-un protest spontan, urmat vineri și de colegii lor de la Fabrica de Arme, care însă după aproximativ o oră au fost convinși să intre în curte la ”negocieri”, departe de ochii presei.

Citește și: ROMARM: zgârcită cu muncitorii din Cugir, generoasă cu șefii lor. Cât câștigă oamenii cheie de pe lanțul producției de armament

Fabrica de Arme Cugir S.A. s-a înființat în 2004 prin divizare parțială a Uzinei Mecanice din Cugir, ca ramură a Compania Natională ROMARM S.A.

Cealaltă firmă, Uzina Mecanică din Cugir, dispune de o linie de producție a muniției de diferite calibre NATO, produce mitraliere, armament de infanterie și pistoale.

Compania Națională Romarm este cea care gestionează aceste companii și cea care ar trebui să ajute la obținerea de contracte, însă și această companie este subordonată politic.

Potrivit siteului propriu, Romarm este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România.

Compania Naţională ROMARM S.A. a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale industriei româneşti de Apărare. ROMARM este principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere din România.

Compania Națională ROMARM are o structura tip holding, cu un capital 100% românesc și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement