Connect with us
Advertisement

Cugir

ROMARM: zgârcită cu muncitorii din Cugir, generoasă cu șefii lor. Cât câștigă oamenii cheie de pe lanțul producției de armament

Publicat

Un muncitor de la fabricile de stat din Cugir, chiar și cu zeci de ani de muncă, câștigă mai puțin de 1.800 de lei pe lună, bani în mână.

Compania Romarm este zgârcită cu ei, dar generoasă cu șefii lor, care duc acasă sume impresionante, completate de colaborări ”în privat”.

O ”armată” de directori, secretari de stat și oameni de birou se ocupă de destinele industriei de armament și sunt principalii beneficiari ai bugetelor de salarizare. 

În partea opusă, majoritatea muncitorilor sunt plătiți cu salariul minim pe economie, în condițiile în care vorbim despre oameni specializați într-un domeniu aparte, cum este cel al producției de armament.

Citește și LIVE VIDEO: 14 februarie – O nouă zi de proteste la Cugir. Sute de angajați ai Fabricii de Sus care produce arme și muniție au întrerupt lucrul

Dacă adăugăm și condițiile inumane de muncă, avem tabloul trist, care i-a scos vineri pe oameni în fața fabricii, într-un protest spontan.

Cei din conducerea Romarm, de care țin fabricile de armament și muniție din Cugir, au salarii uriașe în raport cu oamenii de rând care lucrează în secțiile de producție.

Vezi și: VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

Aceștia încasează sume considerabile, însă din punct de vedere al performanțelor, ”rezultatele muncii și abilităților lor” se pot observa cu ochiul liber în modul în care arată fabricile din subordinea companiei pe care o conduc.

Directorul general – managerul motivat și proactiv cu 10 ani de experiență în SRI

Potrivit declarației de avere a directorului general (pentru 2020 – ultimul an fiscal încheiat pentru care există declarație depusă), acesta a câștigat de 10 ori mai mult decât un muncitor de la Cugir. Gabriel Țuțu a câștigat de la Compania Națională Romarm 151.630 de lei.

La acești bani se mai adaugă aproape 30.000 de la Safe SA București și dividende în valoare de 46.636 de lei de la INFOPRIMUS RESEARCH SRL.

În total, aproximativ 230.000 de lei a câștigat acesta în 2020. Siteul Romarm îl prezintă drept ”un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației”, cu 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială.

Vezi și: LIVE-VIDEO: Grevă spontană la Uzina Mecanică din Cugir. Sute de angajați au oprit lucrul și au ieșit în fața fabricii

Și președintele Consiliului de Administrație, Vlad Năstase, a câștigat în 2020 o sumă de 17.000 de lei de la Concilium Consulting SRL și 21.600 de euro de la TMK Artrom. Veniturile din CA al Romarm va trebui să le precizeze în următoarea declarație de avere.

De menționat că indemnizaţia brută lunară fixă a membrilor Consiliului de Administraţie al Romarm este de 6.454 de lei, potrivit Hotărârii AGA 67/07.08.2018.

În Consilul de Administrație al companiei naționale se mai află și Iulian Cristian Simu, fostul director al Uzinei Mecanice din Cugir până în 2020.

În calitate de secretar de stat, acesta a câștigat de la Ministerul economiei peste 116.000 de lei, plus alți 23.000 de lei în calitate de președinte al Consiliului de Administrație și administrator al Electromecanica Ploiești. De fapt, în declarația de interese, acesta a precizat că suma pe care o câștigă lunar din această poziție este de 1.930 de lei.

Declarațiile despre care vorbim sunt de la jumătatea anului trecut, deci nu includ sumele primite până în prezent în Consiliul de Administrație.

De acești oameni depind angajații din Cugir, mai bine zis de comenzile pe care aceștia le aduc fabricilor. Tot ei ar trebui să fie cei care decid asupra modernizării condițiilor de muncă, în condițiile în care la Cugir nu s-a investit aproape deloc în acest domeniu, de foarte mulți ani.

Directorul general al UM Cugir

Potrivit declarației de avere de la jumătatea anului 2021 (pe anul 2020), directorul general al UM Cugir, Marin Morariu, a câștigat aproape 131.000 de lei de la uzină.

Documentul arată că deține suprafețe serioase de teren, un spațiu comercial, o casă și un apartament.

Toate declarațiile de avere ale șefilor de la UM Cugir pot fi văzute AICI.

Potrivit declarației de avere pe anul 2020, postate pe siteul Fabricii de Arme Cugir, directorul general Grațian Duma a câștigat în anul respectiv 108.780 de lei.

Toate declarațiile de avere pe 2020, care arată discrepanța uriașă între salariile șefilor și cele ale muncitorilor, se regăsesc pe siteul fabricii, AICI.

Protestele oamenilor au deranjat

Sursele Alba24 spun însă că protestele de vineri ale oamenilor au deranjat la cel mai înalt nivel pentru că ”nu era momentul să fie arătate aceste probleme din sistem”.

Asupra unora dintre angajați au apărut deja presiunile și amenințările cu restructurarea personalului, singura soluție la care se pot gândi managerii plătiți regește și susținuți de partide.

Evident, este vorba despre restructurarea sectoarelor de producție, nu despre cele administrative, umflate de angajări ca urmare a ”obligațiilor de partid”.

Muncitorii știu foarte multe lucruri pe acest subiect, dar nu-i întreabă nici o instituție a statului.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    duminică, 13.02.2022 at 12:54

    O adunătură de securişti şi sinecurişti, care vorba unuia care a dispărut, din cauza ăstora apare iar exploatarea omului de către om (dar ăia se vede că nu sunt oameni,ci o adunătură de aşa zişi clasă conducătoare). Şi această ciumă politică apărută cu ajutorul securiştilor, fac din această ţară una dintre cele mai înapoaite dintre cele care au scăpat de aşa zisul comunism.

  2. Somnul

    luni, 14.02.2022 at 08:55

    Somnul natiunii la alegeri, naste ,,jmecherii,,. Somn usor si dupa alegeri !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement