Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lovitură de teatru: PSD ar putea obține ambele mandate de senator de Alba, conform ultimelor calcule. Este așteptată decizia BEC

Publicat

PSD ar putea obține ambele mandate de senator alocate județului Alba, la redistribuire, după ce liberalii nu au putut obține o normă plină pentru candidatul lor. Se pare că ne-am putea afla în situația inversă față de acum 4 ani, când liberalii au obținut 4 mandate de deputat iar PSD doar unul, deși diferența de voturi dintre cele două formațiuni era foarte mică. 

Astfel, Sorin Bumb ar putea pierde postul de senator pentru care deja s-a bucurat împreună cu colegii săi de partid, iar în locul său ar putea intra în Parlament Nicolae Adrian Bara.

Adrian Bara

Surse politice de la ambele partide au confirmat această variantă, însă este așteptată decizia Biroului Electoral Central.

Liberalii își păstrează însă speranța și rezerva cu privire la acest scenariu.

Surse din PNL au declarat pentru Alba24 că nu s-a finalizat distribuirea din cauza a două contestații: una la Ialomița și alta la București, unde unui candidat independent îi lipseau 17 voturi pentru a ajunge în Parlament (este vorba despre Valeriu Nicolae): ”La Alba e un rest mare și nu cred ca vor fi probleme, dar softul poate da surprize”.

Cum se calculează

Alegerile parlamentare au în spate câteva reguli pe care mulți dintre alegători nu le știu sau le-au uitat. Sistemul electoral românesc este un amestec alambicat care trimite vedete de partid pe liste electorale în fiecare județ, însă ultimul cuvânt îl are tot scorul la nivel național.

La încheierea votului, în fiecare județ, în București și în Diaspora (ca total, nu pe fiecare țară, pentru că Diaspora reprezintă o singură circumscripție electorală) se face clasamentul partidelor, în funcție de numărul de voturi obținut de fiecare, separat pentru Camera Deputaților și pentru Senat.

Parlamentul României este format din 465 de parlamentari – 136 de senatori și 329 de deputați. Pentru stabilirea lor, este nevoie de o matematică electorală complicată, pe care au reușit să o explice jurnaliștii de la Europa Liberă.

Prima etapă a repartizării mandatelor. Departajarea se face local, pe fiecare circumscripție electorală (județ, București și Diaspora). Autoritățile electorale stabilesc pe fiecare circumscripție un coeficient electoral.

Acesta se calculează împărțind numărul total de voturi exprimate în circumscripția respectivă la numărul de deputați, respectiv de senatori care vor reprezenta în Parlament județul respectiv.

Numărul de parlamentari pentru fiecare circumscripție este stabilit dinainte, pe criteriul reprezentativității: un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Coeficientul electoral rezultat din această împărțire este unul întreg, fără rotunjirea zecimalelor în sus sau în jos.

Apoi, fiecărui partid i se repartizează atâtea mandate de deputați și de senatori de câte ori coeficientul electoral al circumscripție se include la voturile exprimate pentru lista de deputați, respectiv de senatori.

A doua etapă a repartizării mandatelor, cea în care ne aflăm acum, are loc la nivel național. Pentru că există situații când într-un județ un partid obține un scor bun și deci mai multe mandate de parlamentar de pe lista respectivă, însă la nivel național partidul respectiv a ieșit pe locul doi sau trei, să spunem.

Per total, reprezentarea finală a partidelor în Parlament trebuie să respecte scorurile procentuale obținute la nivel național, indiferent că într-un județ un partid a ieșit pe primul loc, iar în altul pe locul trei, de exemplu.

Astfel, la nivel național, la Biroul Electoral Central, sunt adunate din circumscripții, pentru fiecare partid, numărul de voturi rămase neutilizate sau care au fost sub coeficientul electoral, așa numitele ”resturi”.

Pentru că împărțirea matematică de la nivel județean nu produce numere rotunde, ci „dă cu rest”, „resturile” de mandate plus voturile partidelor care nu au trecut pragul electoral de 5% sunt adunate practic la nivel central și redistribuite partidelor, pe listele din județe.

Pe baza acestor calcule, PNL Alba a obținut în 2016, patru deputați din cinci, în ciuda faptului că diferența de voturi pe care le-a avut în plus față de PSD a fost foarte mică: PNL a luat 44.921 de voturi (36,91%) iar PSD 43.241 voturi (36,86 %).

Rezultate la alegerile parlamentare în județul Alba 2020:

CAMERA DEPUTAȚILOR – 105.379 voturi valabil exprimate

PNL – 38.496 voturi – 36,53%

PSD – 21.787 voturi-  20,67%

USR PLUS – 14.765 voturi- 14,01%

AUR – 12.952 voturi-  12,29%

PMP – 4.728 voturi – 4,48%

PRO România – 3.485  – voturi – 3,3%

UDMR – 3.049 voturi – 2,89%

SENAT – 105.560 voturi valabil exprimate

PNL – 37.975 voturi – 35,97%

PSD – 23.058 voturi-  21,84%

USR PLUS – 15.468 voturi- 14,65%

AUR – 13.377 voturi-  12,67%

PMP – 4.576 voturi – 4,33%

PRO România – 3.355 – voturi –  3,17%

UDMR – 3.130 voturi – 2,96%

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 12.12.2020 at 13:08

    Se schimba tusea cu junghiul.Bumb in patru ani a pus pe el serios. Nu-i nimic, se intoarce la postul lasat vacant si inventat doar pentru el la CJ. Nu poti lasa pe dinafara asa o valoare imensa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax