Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări pentru evitarea formării torenților și viiturilor, pe Valea Arieșului Mic. Baraje, canale și plantați antierozionale


Publicat

Direcția Silvică Alba va realiza mai multe lucrări pe Valea Arieșului Mic și alte două pârâuri din Munții Apuseni, pentru evitarea torenților formați în urma ploilor torențiale. Proiectul prevederea amenajarea unor baraje, canale, ziduri de sprijin și realizarea unor plantații antierozionale. 

Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Alba a luat decizia etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului – a proiectului „Corectarea torenților din bazinul hidrografic Arieșul Mic”, propus a fi amplasat în județul Alba – UAT Avram Iancu și județul Bihor – UAT Criștioru de Jos, titular proiect Direcția Silvică Alba.

Potrivit deciziei, raportat pe unități administrativ-teritoriale suprafața ocupată definitiv de lucrări (815 mp), este repartizată astfel:

– județul Alba – UAT Avram Iancu – Valea Arieșul Mic tr. I – 320 mp; pârâul Mălaiului – 115 mp; pârâul Parcela 170 – 120 mp; total 555 mp (o traversă, un prag, patru baraje, două canale, un zid de sprijin și un podeț tubular).

– județul Bihor – UAT Criștioru de Jos – Valea Arieșul Mic tr. II – 260 mp (un baraj și un canal).

Suprafaţa ocupată provizoriu de drumurile de acces provizorii, respectiv 1.360 mp, amplasată integral pe raza UAT Avram Iancu, va fi redată circuitului productiv după finalizarea execuţiei, prin împădurire. Aceste suprafeţe se află în extravilanul comunelor Avram Iancu și Criștioru de Sus şi sunt reprezentate de talveguri neproductive şi versanţi din fondul forestier.

În urma viiturilor din ultimii ani s-au înregistrat concentrări rapide de debite care au dus la formarea de viituri cu efecte distrugătoare pentru obiectivele din zonă:

– afectarea drumului forestier axial Arieşul Mic, prin eroziunea taluzelor şi colmatarea podurilor şi podeţelor;

– transport excesiv de aluviuni şi flotanţi în aval;

– afectarea intravilanului comunelor din aval – Avram Iancu şi Vidra;

– colmatarea acumulării Mihoeşti.

Efectele negative indirecte ale fenomenelor torenţiale sunt:

– toate efectele negative ce decurg din diminuarea sau blocarea temporară a traficului pe drumurile forestiere şi publice din zonă;

– creşterea efectului distructiv al inundaţiilor în cursul mijlociu şi inferior al râurilor colectoare.

Prin executarea lucrărilor de corectare a torenţilor se diminuează sau se anulează efectele negative directe şi indirecte enumerate mai sus şi se obţin o serie de efecte favorabile.

Lucrări propuse

Plantaţii antierozionale

Au fost propuse plantaţii cu 100% an în gropi, cu 5.000 puieţi la hectar (dublu față de prescripțiile din normele tehnice, pentru a se evita completările). Lucrările de împădurire vor fi executate în regie de către ocolul silvic sau de către unităţi atestate. Puieţii se vor procura din regenerări naturale sau din pepinierele Ocolului Silvic Valea Arieşului.

Lucrări transversale de corectare a torenţilor

Pentru stabilizarea albiilor torenţiale şi pentru reţinerea eficientă a aluviunilor mijlocii şi grosiere transportate în exces de acesta se propune realizarea de baraje de retenţie executate din zidărie de piatră cu mortar de ciment M100, cu profil trapezoidal şi fundaţie evazată.

Au fost propuse: un prag (elevație utilă 1,0 m), cinci baraje (elevație utilă 2,0 – 5,0 m) şi o traversă (prag de fund).

Lucrările cu elevaţia egală sau mai mare de 0,40 m, amplasate pe Valea Arieșului, care are debit suficient și permanent pentru susținerea ihtiofaunei, au fost prevăzute cu scări pentru peşti.

Adâncimea de fundare pentru barajele de corectarea torenţilor va fi în funcţie de natura terenului de fundare, de 1,2 – 1,5 m, iar elevaţia utilă de 1,0 – 5,0 m. Barajele vor fi prevăzute cu deversoare dimensionate în funcţie de debitele calculate pentru fiecare amplasament în parte. De asemenea, bieful aval al barajelor va fi amenajat prin execuţia de radiere şi pinteni aval pentru evitarea afuierii lucrărilor. Zidurile de conducere ale radierelor vor fi executa cu fundaţii de 1,0 m (0,5 m grosimea plăcii + 0,5 m fundaţie sub placă).

Lucrări longitudinale de corectare a torenţilor

Pe pârâul Mălaiului se va executa un zid de sprijin din zidărie de piatră cu mortar de ciment, lungime 18 m, cu elevaţia de 2 m şi fundaţia de 2 m. Zidul va avea secţiune trapezoidală, cu grosimea la coronament de 50 cm. Acesta se va executa perpendicular pe talveg și va avea rol de timpan prelungit al podețului tubular propus (va susține terasamentul afuiat).

Se vor executa canale din zidărie de piatră cu mortar de ciment, cu rol de conducere a apelor din zona drumului forestier, astfel:

– Valea Arieșului tronson II – canal cu lungimea 17,50 m, panta longitudinală 4,2%, lățimea la bază 8,0 m, înălțime ziduri de conducere 2,0 m;

– Pârâul Mălaiului – canal cu lungimea 15 m, panta longitudinală 12,0%, lățimea la bază 1,6 m, înălțime ziduri de conducere 1,6 m;

– Pârâul Parcela 170 – canal cu lungimea 24,60 m, panta longitudinală 10,0%, lățimea la bază 2,0 m, înălțime ziduri de conducere 1,5 m;

Alte categorii de lucrări (conexe corectării torenţilor)

Podeţ tubular – diametru 1.600 mm, SENTAB, pe pârâul Mălaiului, cu rol de subtraversare a drumului forestier. Podeţul va avea lungimea de 6,0 m (un tub), se va racorda la zidul propus în aval și la canalul propus în amonte.

foto: facebook, Ioana V. Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Chestionarul pentru vaccinarea elevilor, distribuit în școli. Părinții își pot exprima opțiunea de imunizare a copiilor

Publicat

scrisoare

Chestionarul prin care părinții își vor putea exprima acordul sau dezacordul privind vaccinarea copiilor în școli a fost validat de Ministerul Sănătății și este distribuit prin intermediul inspectoratelor școlare.

„Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori.

Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului”, a transmis Ministerul Educației, potrivit dcnews.ro.

Chestionarele nu trebuie semnate

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică.

Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format, potrivit sursei citate.

Vezi Chestionar intentie de vaccinare elevi

Echipe mobile de vaccinare în școli

Din datele centralizate la nivelul a 26 de judeţe, până la data de 17 septembrie, sunt 2.468 de unităţi de învăţământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile, sunt propuse 201 centre de vaccinare proprii care vor fi organizate în unităţile de învăţământ, iar alte 1.062 de şcoli sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, potrivit CNCAV.

În Alba, sunt 11 echipe mobile ce asigură vaccinarea în școli, la solicitarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Târgul Apulum Agraria 2021, în acest weekend, la Alba Iulia. Standuri cu produse agricole, ateliere, concursuri. PROGRAM

Publicat

La Alba Iulia începe vineri Târgul ”Apulum Agraria” 2021, în cadrul căruia producătorii locali prezintă produse din recolta de toamnă. Evenimentul, ajuns la ediția a XXIX-a, se desfășoară în spațiul expozițional din Piața Pascu.

Cei interesați vor putea vedea standurile prezentate de producătorii locali și vor putea cumpăra legume, fructe și alte alimente, produse tradiționale, de artizanat, produse pentru grădină, echipamente și utilaje agricole.

Vor mai fi standuri cu material săditor, produse fitosanitare, expoziții de animale, păsări.

Organizatorii au pregătit și concursuri, ateliere și alte momente de divertisment.

De exemplu, la standurile ”made in Alba”, veți putea găsi:

  • pupuri cu varză, ceapă, cartofi şi brânză, pâine, produse de patiserie şi cofetărie, turtă dulce
  • preparate de carmangerie de la Săsciori, Cugir şi Pianu de Sus
  • păstrăv proaspăt şi la conservă de la Mărtinie
  • produse de la stână din Vinţu de Jos
  • conserve din fructe şi legume
  • chipsuri din cartofi de Alba
  • vin şi must proaspăt stors de la Ighiu
  • produse de artizanat făcute de meşteri populari din Munţii Apuseni,
  • aranjamente florale din plante stabilizate şi din săpun
  • utilaje pentru grădină.

Târgul va fi deschis de vineri, 24 septembrie, până duminică, 26 septembrie, în Piața Pascu, între orele 10.00 și 18.00.

Târgul Apulum Agraria este organizat de Consiliul Județean Alba în parteneriat cu grupurile de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate