Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Lucrări pentru evitarea formării torenților și viiturilor, pe Valea Arieșului Mic. Baraje, canale și plantați antierozionale


Publicat

Direcția Silvică Alba va realiza mai multe lucrări pe Valea Arieșului Mic și alte două pârâuri din Munții Apuseni, pentru evitarea torenților formați în urma ploilor torențiale. Proiectul prevederea amenajarea unor baraje, canale, ziduri de sprijin și realizarea unor plantații antierozionale. 

Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Alba a luat decizia etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului – a proiectului „Corectarea torenților din bazinul hidrografic Arieșul Mic”, propus a fi amplasat în județul Alba – UAT Avram Iancu și județul Bihor – UAT Criștioru de Jos, titular proiect Direcția Silvică Alba.

Potrivit deciziei, raportat pe unități administrativ-teritoriale suprafața ocupată definitiv de lucrări (815 mp), este repartizată astfel:

– județul Alba – UAT Avram Iancu – Valea Arieșul Mic tr. I – 320 mp; pârâul Mălaiului – 115 mp; pârâul Parcela 170 – 120 mp; total 555 mp (o traversă, un prag, patru baraje, două canale, un zid de sprijin și un podeț tubular).

– județul Bihor – UAT Criștioru de Jos – Valea Arieșul Mic tr. II – 260 mp (un baraj și un canal).

Suprafaţa ocupată provizoriu de drumurile de acces provizorii, respectiv 1.360 mp, amplasată integral pe raza UAT Avram Iancu, va fi redată circuitului productiv după finalizarea execuţiei, prin împădurire. Aceste suprafeţe se află în extravilanul comunelor Avram Iancu și Criștioru de Sus şi sunt reprezentate de talveguri neproductive şi versanţi din fondul forestier.

În urma viiturilor din ultimii ani s-au înregistrat concentrări rapide de debite care au dus la formarea de viituri cu efecte distrugătoare pentru obiectivele din zonă:

– afectarea drumului forestier axial Arieşul Mic, prin eroziunea taluzelor şi colmatarea podurilor şi podeţelor;

– transport excesiv de aluviuni şi flotanţi în aval;

– afectarea intravilanului comunelor din aval – Avram Iancu şi Vidra;

– colmatarea acumulării Mihoeşti.

Efectele negative indirecte ale fenomenelor torenţiale sunt:

– toate efectele negative ce decurg din diminuarea sau blocarea temporară a traficului pe drumurile forestiere şi publice din zonă;

– creşterea efectului distructiv al inundaţiilor în cursul mijlociu şi inferior al râurilor colectoare.

Prin executarea lucrărilor de corectare a torenţilor se diminuează sau se anulează efectele negative directe şi indirecte enumerate mai sus şi se obţin o serie de efecte favorabile.

Lucrări propuse

Plantaţii antierozionale

Au fost propuse plantaţii cu 100% an în gropi, cu 5.000 puieţi la hectar (dublu față de prescripțiile din normele tehnice, pentru a se evita completările). Lucrările de împădurire vor fi executate în regie de către ocolul silvic sau de către unităţi atestate. Puieţii se vor procura din regenerări naturale sau din pepinierele Ocolului Silvic Valea Arieşului.

Lucrări transversale de corectare a torenţilor

Pentru stabilizarea albiilor torenţiale şi pentru reţinerea eficientă a aluviunilor mijlocii şi grosiere transportate în exces de acesta se propune realizarea de baraje de retenţie executate din zidărie de piatră cu mortar de ciment M100, cu profil trapezoidal şi fundaţie evazată.

Au fost propuse: un prag (elevație utilă 1,0 m), cinci baraje (elevație utilă 2,0 – 5,0 m) şi o traversă (prag de fund).

Lucrările cu elevaţia egală sau mai mare de 0,40 m, amplasate pe Valea Arieșului, care are debit suficient și permanent pentru susținerea ihtiofaunei, au fost prevăzute cu scări pentru peşti.

Adâncimea de fundare pentru barajele de corectarea torenţilor va fi în funcţie de natura terenului de fundare, de 1,2 – 1,5 m, iar elevaţia utilă de 1,0 – 5,0 m. Barajele vor fi prevăzute cu deversoare dimensionate în funcţie de debitele calculate pentru fiecare amplasament în parte. De asemenea, bieful aval al barajelor va fi amenajat prin execuţia de radiere şi pinteni aval pentru evitarea afuierii lucrărilor. Zidurile de conducere ale radierelor vor fi executa cu fundaţii de 1,0 m (0,5 m grosimea plăcii + 0,5 m fundaţie sub placă).

Lucrări longitudinale de corectare a torenţilor

Pe pârâul Mălaiului se va executa un zid de sprijin din zidărie de piatră cu mortar de ciment, lungime 18 m, cu elevaţia de 2 m şi fundaţia de 2 m. Zidul va avea secţiune trapezoidală, cu grosimea la coronament de 50 cm. Acesta se va executa perpendicular pe talveg și va avea rol de timpan prelungit al podețului tubular propus (va susține terasamentul afuiat).

Se vor executa canale din zidărie de piatră cu mortar de ciment, cu rol de conducere a apelor din zona drumului forestier, astfel:

– Valea Arieșului tronson II – canal cu lungimea 17,50 m, panta longitudinală 4,2%, lățimea la bază 8,0 m, înălțime ziduri de conducere 2,0 m;

– Pârâul Mălaiului – canal cu lungimea 15 m, panta longitudinală 12,0%, lățimea la bază 1,6 m, înălțime ziduri de conducere 1,6 m;

– Pârâul Parcela 170 – canal cu lungimea 24,60 m, panta longitudinală 10,0%, lățimea la bază 2,0 m, înălțime ziduri de conducere 1,5 m;

Alte categorii de lucrări (conexe corectării torenţilor)

Podeţ tubular – diametru 1.600 mm, SENTAB, pe pârâul Mălaiului, cu rol de subtraversare a drumului forestier. Podeţul va avea lungimea de 6,0 m (un tub), se va racorda la zidul propus în aval și la canalul propus în amonte.

foto: facebook, Ioana V. ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Daniel Breaz, mesaj pe Facebook în favoarea ”continuității” la Alba Iulia. Senatorul demisionar din PSD își devoalează opțiunile

Publicat

breaz

Senatorul Daniel Breaz, demisionat din PSD, a postat un mesaj pe Facebook în favoarea ”continuității la Alba Iulia”. Daniel Breaz se poziționează astfel indirect în favoarea candidatului PNL, Voicu Paul, cel care în prezent îndeplinește atribuțiile de primar în municipiul Alba Iulia. 

Odată cu demisia acestuia din PSD, au apărut și speculațiile legate de colaborarea acestuia cu liberalii. Mai mult, s-a speculat chiar că acesta va obține un loc pe listele PNL, la viitoarele alegeri.

Senatorul a negat însă aceast variantă și a declarat la momentul respectiv că își va continua activitatea ca independent. Noile declarații ale acestuia, arată însă o apropiere de liberali prin mesajul de susținere postat pe Facebook.

Postarea lui Daniel Breaz: 

”Duminică vom merge la vot într-o perioadă atipică, pe care nu am mai trăit-o și peste care sper să trecem, cu bine, cât de curând.

Un lucru este însă cert: votul reprezintă un drept pe care nimeni și nimic nu ni-l poate lua. Votul este o acțiune a prezentului pentru un viitor pe care fiecare dintre noi îl creionăm în minte.

De aceea nu trebuie irosit. Astfel, voi susține continuitatea pentru Alba Iulia. Un gest natural si logic datorită rezultatelor pozitive care au transformat orasul într-unul dintre cele mai performante.

Dragostea pentru Alba Iulia a fost tradusă în rezultate, în construcții sănătoase realizate de lideri care au avut aplecare și deschidere către oameni, nu în sloganuri electorale pline de disonanțe.

Nu poți să avansezi proiecte fără a avea pilonul esențial și anume contactul direct cu oamenii din care să rezulte politici publice adaptate nevoilor orașului și ale cetățenilor.

Din păcate, demagogia este atât de impregnată în fibra anumitor politicieni încât ea devine singurul lor “proiect” care, culmea, tinde spre perfecțiune. Sunt însă și oameni politici pentru care conceptul de comunitate primează.

Mizez pe experiența echipei care a dovedit că este capabilă să mențină și să accelereze ritmul de dezvoltare al Albei Iulia în direcția potrivită.

Soluția continuității este cea mai potrivită pentru Alba Iulia, este garanția pentru viitorul comunității, pentru dezvoltare” a postat Breaz pe contul său de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă PRO România: O echipă cu un PLAN, nu cu un slogan, pentru Consiliul Local Alba Iulia! Noi suntem PRO România!

Publicat

Economiști, ingineri sau antreprenori sunt doar câteva dintre meseriile celor cu care PRO România intră, la Alba Iulia, în alegerile din luna septembrie.

Oameni care au demonstrat, din plin, că au reușit în plan profesional, au decis să se implice și în viața publică. Suntem o echipă tânără, care își dorește ca banul public să fie cheltuit cu chibzuință iar Primăria și Consiliul Local să pună osul la treabă pentru cetățean.

Alba Iulia a pierdut, în ultimii ani, foarte multe oportunități, care ar fi putut să se concretizeze în lucrări de infrastructură, în atragerea de investitori, în crearea de locuri de muncă, în susținerea sistemului de sănătate și educație. Și multe, prea multe altele!

În 27 septembrie, vom spune, împreună, STOP! lipsei de performanță și START! unei administrații care să-și onoreze datoria față de albaiulieni. E timpul să fim PRO Alba Iulia, să fim PRO România!

Candidații PRO România pentru Consiliul Local al Municipului Alba Iulia:

Beleiu Gheorghe Cornel – Avocat

Clepan Dimitrie-Horațiu – Economist

Sărmășan-Mihai-Andrei – Antreprenor

Bleza Ovidiu-Octavian – Antreprenor

Sasu Andrei-Nicolae – Inginer

Voiniceanu Paul Tiberius – Peisagist

Munteanu Anca Mirela – Economist

Petric Vasile – Jurist

Cristea Ovidiu Marius – Economist

Rus Marius-Șerban – Economist

Vințan Elena-Cristina – Economist

Magda Nicolae-Ioan – Inginer geodez

COMANDAT DE PRO ROMÂNIA FILIALA ALBA

PUBLICAT / EXECUTAT DE SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

CUI MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR 21200010

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Alin Stanciu și echipa PSD pentru Consiliul Local Alba Iulia: Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor, prioritară

Publicat

Renovarea clădirilor într-un mod eficient din punct de vedere energetic și al utilizării resurselor, punct important din Pactul ecologic ”Green Deal”, al Uniunii Europene, este un proiect important pentru Alin Stanciu și echipa PSD la Consiliul Local Alba Iulia, în următorii patru ani.

Consumul de energie din locuințe individuale și clădiri publice, în special prin gazele eliminate de centrale termice individuale, poluează aerul. Sistemul de încălzire, atât de necesar pentru încălzirea apei și locuinței noastre, generează emisii de gaze cu efect de seră. Uniunea Europeană își propune să devină neutră din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050, respectiv să nu mai emitem gaze cu efect de seră.

Astfel, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor și altor clădiri, prin izolarea acestora, sunt alocate fonduri europene pe care trebuie să le absoarbe și municipiul Alba Iulia, în interesul cetățenilor săi. Pentru realizarea acestui deziderat este nevoie de o administrație eficientă, cu viziune, o administrație care să își coreleze prioritățile cu prevederile și proiectele Uniunii Europene.

Așadar, vom porni, în următoarea perioadă, un ”val de renovare” a clădirilor publice și private, în special a blocurilor de locuințe. De asemenea, pe lângă reducerea poluării, astfel de renovări duc la scăderea facturilor la energie și pot reduce sărăcia energetică.

Vom pune accent și pe renovarea tuturor unităților de educație timpurie și de învățământ – creșe, cămine, grădinițe și școli – aflate în subordinea primăriei, dar și a celorlalte clădiri aflate în administrare.

Programul de proiecte al PSD pentru Primăria Alba Iulia poate fi pus în practică doar dacă avem susținerea dumneavoastră la alegerile locale din 27 septembrie. Astfel, vă îndemnăm să votați Alin Stanciu, candidatul Partidului Social Democrat pentru Primăria Alba Iulia și echipa de consilieri locali ai Partidului Social Democrat.

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 21200019

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) PSD Alba: Consiliul Județean Alba trebuie sa redevină un partener stabil pentru toate primăriile în slujba tuturor oamenilor

Publicat

Candidez la funcția de Președinte al Consiliului Județean Alba pentru că vreau să îmi pun toată experiența de management acumulată la vârful unor companii de top, în folosul oamenilor din Alba.

Intru în această competiție electorală cu un plan integrat de măsuri unite de un fir roșu important pentru toți locuitorii județului – SĂNĂTATEA.

Ca să se dezvolte și să crească sănătos județul Alba are nevoie de un sistem medical bine pus la punct, în care cetățeanul să se simtă în siguranță și încrezător că orice problemă ar avea, va fi rezolvată de specialiști motivați și bine pregătiți.

Consiliul Județean nu va fi un spectator. Dacă voi fi ales președinte, Consiliul Județean va fi un partener pentru toate primăriile din județ. Vom avea planuri de dezvoltare comune pe județ, vor fi acordate finanțări nu pe bază clientelară, ci pe bază de proiecte și de performanță administrativă.

Viziunea mea privind conducerea județului Alba are la bază principiul unui parteneriat stabil, construit pe încredere reciprocă și valori comune.

Consiliul Județean trebuie să fie un pol puternic de coeziune și nu de putere, un partener echitabil și echidistant pentru toți cetățenii și pentru toate primăriile din județul Alba!

Vin alături de o echipă de oameni bine pregătiți, energici, capabili să genereze și să implementeze proiecte benefice și inovatoare pentru județul nostru.

Împreună vom avea Siguranța Unui Trai Mai Bun

Votați Echipa PSD la Consiliul județean Alba

Ioan Dîrzu – candidatul Partidului Social Democrat la Consiliul Județean Alba

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 21200019

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate