Connect with us
Advertisement

Eveniment

Lucrări pentru evitarea formării torenților și viiturilor, pe Valea Arieșului Mic. Baraje, canale și plantați antierozionale

Publicat

Direcția Silvică Alba va realiza mai multe lucrări pe Valea Arieșului Mic și alte două pârâuri din Munții Apuseni, pentru evitarea torenților formați în urma ploilor torențiale. Proiectul prevederea amenajarea unor baraje, canale, ziduri de sprijin și realizarea unor plantații antierozionale. 

Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Alba a luat decizia etapei de încadrare – fără evaluarea impactului asupra mediului – a proiectului „Corectarea torenților din bazinul hidrografic Arieșul Mic”, propus a fi amplasat în județul Alba – UAT Avram Iancu și județul Bihor – UAT Criștioru de Jos, titular proiect Direcția Silvică Alba.

Potrivit deciziei, raportat pe unități administrativ-teritoriale suprafața ocupată definitiv de lucrări (815 mp), este repartizată astfel:

– județul Alba – UAT Avram Iancu – Valea Arieșul Mic tr. I – 320 mp; pârâul Mălaiului – 115 mp; pârâul Parcela 170 – 120 mp; total 555 mp (o traversă, un prag, patru baraje, două canale, un zid de sprijin și un podeț tubular).

– județul Bihor – UAT Criștioru de Jos – Valea Arieșul Mic tr. II – 260 mp (un baraj și un canal).

Suprafaţa ocupată provizoriu de drumurile de acces provizorii, respectiv 1.360 mp, amplasată integral pe raza UAT Avram Iancu, va fi redată circuitului productiv după finalizarea execuţiei, prin împădurire. Aceste suprafeţe se află în extravilanul comunelor Avram Iancu și Criștioru de Sus şi sunt reprezentate de talveguri neproductive şi versanţi din fondul forestier.

În urma viiturilor din ultimii ani s-au înregistrat concentrări rapide de debite care au dus la formarea de viituri cu efecte distrugătoare pentru obiectivele din zonă:

– afectarea drumului forestier axial Arieşul Mic, prin eroziunea taluzelor şi colmatarea podurilor şi podeţelor;

– transport excesiv de aluviuni şi flotanţi în aval;

– afectarea intravilanului comunelor din aval – Avram Iancu şi Vidra;

– colmatarea acumulării Mihoeşti.

Efectele negative indirecte ale fenomenelor torenţiale sunt:

– toate efectele negative ce decurg din diminuarea sau blocarea temporară a traficului pe drumurile forestiere şi publice din zonă;

– creşterea efectului distructiv al inundaţiilor în cursul mijlociu şi inferior al râurilor colectoare.

Prin executarea lucrărilor de corectare a torenţilor se diminuează sau se anulează efectele negative directe şi indirecte enumerate mai sus şi se obţin o serie de efecte favorabile.

Lucrări propuse

Plantaţii antierozionale

Au fost propuse plantaţii cu 100% an în gropi, cu 5.000 puieţi la hectar (dublu față de prescripțiile din normele tehnice, pentru a se evita completările). Lucrările de împădurire vor fi executate în regie de către ocolul silvic sau de către unităţi atestate. Puieţii se vor procura din regenerări naturale sau din pepinierele Ocolului Silvic Valea Arieşului.

Lucrări transversale de corectare a torenţilor

Pentru stabilizarea albiilor torenţiale şi pentru reţinerea eficientă a aluviunilor mijlocii şi grosiere transportate în exces de acesta se propune realizarea de baraje de retenţie executate din zidărie de piatră cu mortar de ciment M100, cu profil trapezoidal şi fundaţie evazată.

Au fost propuse: un prag (elevație utilă 1,0 m), cinci baraje (elevație utilă 2,0 – 5,0 m) şi o traversă (prag de fund).

Lucrările cu elevaţia egală sau mai mare de 0,40 m, amplasate pe Valea Arieșului, care are debit suficient și permanent pentru susținerea ihtiofaunei, au fost prevăzute cu scări pentru peşti.

Adâncimea de fundare pentru barajele de corectarea torenţilor va fi în funcţie de natura terenului de fundare, de 1,2 – 1,5 m, iar elevaţia utilă de 1,0 – 5,0 m. Barajele vor fi prevăzute cu deversoare dimensionate în funcţie de debitele calculate pentru fiecare amplasament în parte. De asemenea, bieful aval al barajelor va fi amenajat prin execuţia de radiere şi pinteni aval pentru evitarea afuierii lucrărilor. Zidurile de conducere ale radierelor vor fi executa cu fundaţii de 1,0 m (0,5 m grosimea plăcii + 0,5 m fundaţie sub placă).

Lucrări longitudinale de corectare a torenţilor

Pe pârâul Mălaiului se va executa un zid de sprijin din zidărie de piatră cu mortar de ciment, lungime 18 m, cu elevaţia de 2 m şi fundaţia de 2 m. Zidul va avea secţiune trapezoidală, cu grosimea la coronament de 50 cm. Acesta se va executa perpendicular pe talveg și va avea rol de timpan prelungit al podețului tubular propus (va susține terasamentul afuiat).

Se vor executa canale din zidărie de piatră cu mortar de ciment, cu rol de conducere a apelor din zona drumului forestier, astfel:

– Valea Arieșului tronson II – canal cu lungimea 17,50 m, panta longitudinală 4,2%, lățimea la bază 8,0 m, înălțime ziduri de conducere 2,0 m;

– Pârâul Mălaiului – canal cu lungimea 15 m, panta longitudinală 12,0%, lățimea la bază 1,6 m, înălțime ziduri de conducere 1,6 m;

– Pârâul Parcela 170 – canal cu lungimea 24,60 m, panta longitudinală 10,0%, lățimea la bază 2,0 m, înălțime ziduri de conducere 1,5 m;

Alte categorii de lucrări (conexe corectării torenţilor)

Podeţ tubular – diametru 1.600 mm, SENTAB, pe pârâul Mălaiului, cu rol de subtraversare a drumului forestier. Podeţul va avea lungimea de 6,0 m (un tub), se va racorda la zidul propus în aval și la canalul propus în amonte.

foto: facebook, Ioana V. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement