Eveniment
LUNI: Elevii se întorc la şcoală. Când este următoarea vacanţă şi calendarul examenelor
Elevii și preșcolarii se întorc la şcoală de luni, 12 februarie, după vacanţa intersemestrială. Tot luni încep probele orale în cadrul examenului de Bacalaureat 2018.
Următoarea vacanţă va fi cea de primăvară, în intervalul 31 martie – 10 aprilie, apoi cea de vară, din 16 iunie.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.
Pe elevii clasei a XII-a îi aşteaptă o schimbare importantă din acest an. Prima sesiune a bacalaureatului începe pe 12 februarie, cu probele orale la limba română, care vor fi susţinute două zile consecutiv.
Citeşte şi BACALAUREAT 2018: LUNI încep probele orale. Competenţe lingvistice şi digitale. Modele de subiecte
Decizia ca Bacalaureatul din acest an să înceapă din februarie, cu mult înainte de încheierea cursurilor şi a anului scolar, a ridicat semne de intrebare privind legalitatea intrării în examen a elevilor care încă nu au promovat liceul.
Probele scrise vor începe în vară, pe 25 iunie, cu examenul la limba şi literatura română.
Simularea examenului de Bacalaureat se desfăşoară în perioada 19-22 martie, la care participă elevii de clasa a IX-a, alături de cei din clasele a XII-a.
În ceea ce îi pe priveşte elevii de clasa a VIII-a, simularea probelor la Evaluarea Naţională se desfăşoară în perioada 5-7 martie.
Calendarul Simulării la Evaluarea Naţională, clasa a VIII-a:
5 martie – Limba și literatura română
6 martie – Matematică
7 martie – Limba și literatura maternă
16 martie – comunicarea rezultatelor
Totodată, evaluările naţionale la clasa a II-a, a IV-a şi a V-a se vor desfăşura între 7 şi 24 mai.
Examenul propriu-zis pentru elevii de clasa a VIII-a începe în 11 iunie 2018, cu proba la Limba şi literatura română. Următoarea probă scrisă (Matematică) se va desfășura în data de 13 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12.00). În aceeași zi, intervalul orar 14.00 – 19.00 este rezervat înregistrării contestațiilor. Acestea vor fi soluționate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Potrivit calendarului aprobat de catre Ministerul Educatiei, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 7 – 10 mai.
Probele scrise la Limba română şi Limba maternă sunt programate în 7 mai, iar în 8 mai sunt testele de Citire la cele două discipline. Proba de Matematică se susţine în 9 mai, iar cea de Limba română (scris si citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în 10 mai.
Evaluarea la finalul clasei a IV-a se desfăşoară în perioada 15-17 mai, astfel:
Limba română – 15 mai
Matematică – 16 mai
Limba maternă – 17 mai.
Elevii de clasa a VI-a vor susţine Evaluarea naţională în perioada 23-24 mai. Proba de Limbă şi Comunicare este pe 23 mai, iar Matematica şi Ştiinţele Naturii, pe 24 mai.
„Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, rezultatele EN II se comunică părinţilor şi sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. La finalul ciclului primar, rezultatele EN IV sunt utilizate şi pentru diagnoza de sistem la nivelul acestui tip de învăţământ, iar la finalul clasei a VI-a, rezultatele au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi preorientarea şcolară. De asemenea, se comunică părinţilor”, potrivit edu.ro
Până la sfârşitul anului şcolar, ar putea intra în vigoare şi noul regulament cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat pe 8 ianuarie de ministrul Educaţiei. Conform acestuia, elevii nu vor mai fi obligaţi să facă de serviciu pe şcoală sau să poarte uniformă. În plus, ei au obligaţia ca la începutul orelor de curs să-şi depoziteze telefoanele mobile în locul special amenajat în sala de clasă.
Programul național „Școala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări ce rămâne la decizia școlilor. Desfășurarea programului „Școala altfel” nu coincide cu perioada alocată susținerii tezelor semestriale.
Structura anului școlar 2017-2018:
Semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018)
Vacanţă preşcolari şi elevi clase primare: 28 octombrie – 5 noiembrie
Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018
Vacanța intersemestrială: 3 – 11 februarie 2018
Semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018)
Vacanța de primăvară: 31 martie – 10 aprilie 2018
Vacanța de vară: 16 iunie – 9 septembrie 2018
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News