Connect with us
Publicitate

Actualitate

MAE: GHID detaliat pentru călătorie, de Paşte 2017. Documente necesare şi informaţii pentru deplasarea cu maşina sau avionul către destinații turistice

Publicat

ghid calatorie pasti 2017 Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români, care doresc să călătorească în străinătate cu ocazia Sărbătorilor Pascale 2017, un set de recomandări general valabile și utile în cazul deplasărilor în afara graniţelor României, precum și un set de informații de interes pentru cele mai frecventate destinații turistice în această perioadă, respectiv Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Israel, Marea Britanie, Portugalia şi Spania.

MAE recomandă să aveţi în vedere următoarele aspecte, în special în privinţa documentelor de călătorie:

Asiguraţi-vă că aveţi documente de călătorie valabile şi în bună stare!

Atenţie: Pentru călătoria în Israel, paşaportul românesc trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni de la data prevăzută pentru intrarea pe teritoriul acestui stat. Această obligaţie nu se aplică în țările în care este permisă intrarea şi în baza cărţii de identitate româneşti.

În cazul în care deţineţi un paşaport temporar, se recomandă insistent să se verifice condiţiile de călătorie aplicabile cetăţenilor români, accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro), secţiunea Regimul de călătorie în străinătate pentru cetăţenii români (https://www.mae.ro/node/1422). În anumite situaţii, regimul de vize aplicabil acestui tip de paşaport nu este identic cu cel pentru paşaportul simplu, iar unele state nu recunosc acest document de călătorie.

Aveţi grijă în permanenţă de documentele dumneavoastră de călătorie!

Este indicat să păstraţi documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expuneţi în mod vizibil în autovehicule

Faceţi două fotocopii ale paşaportului/cărţii de identitate (una luaţi-o cu dumneavoastră şi una lăsaţi-o într-un loc sigur ca rezervă ori păstraţi-o într-o bază de date electronice la care să aveţi acces).

Nu manifestaţi neglijenţă în utilizarea paşaportului/documentelor de călătorie.

Este indicat să aveţi cu dumneavoastră, pe lângă un document de călătorie valabil şi un alt document românesc (preferabil cu fotografie – exemplu: permisul de conducere).

În cazul pierderii documentelor de călătorie, trebuie să contactaţi cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate pentru a declara pierderea acestora şi eliberarea unor documente de călătorie provizorii!

‘În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi eliberarea unei adeverinţe în acest sens.

Reprezentanţa diplomatică a României vă poate elibera documente provizorii de călătorie numai pe baza unei declaraţii de la poliţia locală privind furtul.

Pentru revenirea în România în cazul pierderii, furtului, expirării sau distrugerii/deteriorării paşaportului sau a cărţii de identitate româneşti, misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României pot elibera, în regim de urgență, un titlu de călătorie. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României, accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

În cazul în care nu mai aveţi documente de călătorie româneşti şi vă aflaţi într-un stat în care România nu are reprezentanţă diplomatică, puteţi solicita un document de călătorie de urgenţă („Emergency Travel Document”) unei misiuni diplomatice/oficiu consular al unui stat membru al Uniunii Europene. Pentru informaţii suplimentare, vă recomandăm să accesaţi site-ul MAE la rubrica Ghiduri de călătorie – „Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români” (www.mae.ro/sites/default/files/file/2014/ghiduri/2014-10-16_asistenta_consulara.pdf) .

Pentru a consulta lista privind documentele de călătorie necesare intrării în alte ţări, precum şi regimul de vize pentru cetăţenii români, Ministerul Afacerilor Externe vă pune la dispoziţie aceste informaţii pe site-ul oficial al MAE, la rubrica „Condiţii de călătorie”, la următoarea adresă: https://www.mae.ro/travel-conditions .

Următoarele state permit intrarea cetăţenilor români şi pe baza cărţii de identitate:

Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Marea Britanie, R.Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Pe fondul situaţiei de securitate înregistrată în ultima perioadă, în unele state europene, semnatare ale Acordului Schengen, au fost reintroduse temporar controale la graniţele interne.

Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din ţara de destinaţie! În acest sens, verificaţi rubrica ,,Alerte de călătorie” (https://www.mae.ro/travel-alerts).

Înregistrați-vă la cea mai apropiată misiune diplomatică în cazul în care călătoriți în zone nesigure sau îndepărtate. Evitați deplasarea în zone periculoase!

În cazul în care aflaţi informații despre situaţii privind riscul efectuării călătoriei în anumite zone din ţările în care vă aflaţi în concediu, vă adresăm recomandarea de a contacta cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate, sau în cazuri extreme, cea mai apropiată unitate de poliţie pentru obţinerea de informaţii suplimentare!

Dacă vă aflaţi în dificultate în străinătate, contactaţi ambasada sau consulatul României cele mai apropiate pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României, accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe (https://www.mae.ro/romanian-missions).

Ministerul Afacerilor Externe a creat Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate, pentru a veni în sprijinul dumneavoastră, punându-vă la dispoziție informații actualizate într-o manieră rapidă și accesibilă, prin intermediul personalului specializat care operează în sistem de Call-Center unic. Puteţi transmite solicitările de natură consulară 24 ore/ 7 zile la adresa de e-mail a centrului contact@informatiiconsulare.ro .

Ministerul Afacerilor Externe reiterează cetățenilor români recomandările de a consulta informațiile furnizate prin intermediul aplicaţiei “Călătoreşte în siguranţă” – care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone şi a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS îţi poate salva viaţa”.

Încheiaţi o asigurare medicală de călătorie!

Procuraţi-vă din timp Cardul european de asigurări sociale de sănătate!

Asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al Cardului European, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului facil la anumite servicii medicale.

Fiecare cetăţean român este direct responsabil pentru plata eventualelor îngrijiri medicale.

În cazul în care călătoriţi împreună cu un copil minor, încheiaţi pentru acesta, înainte de efectuarea deplasării, o asigurare de călătorie care să includă acoperirea cheltuielilor medicale!

Dacă urmaţi un tratament medicamentos, luaţi cu dumneavoastră reţeta prescrisă de medic!

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare de medicamente pentru uzul personal!

Dacă vă deplasaţi cu avionul, informaţi-vă în legătură cu produsele şi cantităţile de lichide pe care le puteţi lua în bagajul de mână!

În cazul în care călătoriţi cu o companie low cost, informaţi-vă la compania respectivă în legătură cu numărul şi dimensiunea bagajelor de mână!

Nu lăsaţi la cală obiecte valoroase (telefoane mobile, acte, documente importante, bijuterii, obiecte fragile, aparate de fotografiat/filmat etc.) şi aveţi permanent grijă de bagajele dumneavoastră!

Dacă vă deplasaţi cu animale de companie, vă recomandăm să vă informaţi asupra regimului de călătorie cu animale de companie, dar și cu privire la documentele necesare pentru acestea!

Atunci când plecaţi la drum cu autoturismul, vă recomandăm să faceţi opriri pentru odihnă.

ATUNCI CÂND VĂ AFLAŢI ÎN STRĂINĂTATE

Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi!

Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Unele comportamente sociale pot intra sub incidenţa legii penale a ţării respective!

Evitaţi implicarea în demonstraţii sau manifestări de stradă în ţările vizitate!

Indiferent de zona de destinaţie, păstraţi documentele, lucrurile de valoare, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini!

Încuiaţi mereu autoturismele şi asiguraţi-le cu sisteme de alarmă!

Este recomandabil să folosiţi numai parcările cu plată supravegheate pentru staţionarea autoturismelor.

În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul, fiţi atenţi la bagajele dumneavoastră pe întreaga durată a călătoriei!

Nu conduceţi autoturismul sub influenţa alcoolului! Există ţări în care riscaţi pedeapsa cu închisoarea.

Nu uitaţi! Drogurile de orice tip şi substanţele dopante sunt interzise, indiferent de destinaţia aleasă.

Vezi integral: Ghid_de_calatorie_Paste_2017

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate