Connect with us
Advertisement

Educație

Mai mulți elevi din Polonia au venit la Alba Iulia și Sebeș într-un schimb de experiență: Au vizitat ferma de struți și Râpa Roșie

Publicat

Mai mulți elevi din Polonia au participat într-un schimb de experiență alături de elevii Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” din Alba Iulia și elevii Liceului cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș. 

Timp de mai multe zile, elevii au luat parte la diferite activități, tema principală fiind ecologia și un mediu mai sănătos. 

Elevi din Gorzow, Polonia s-au aflat în vizită la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia învățând alături de elevii noștri în săptămâna 12-16 septembrie 2022 în cadrul proiectului ”Alba Iulia – not only ecological guidebook” cum să colectăm informații, imagini, date despre orașul Alba Iulia și împrejurimi pentru a crea un ghid ecologic digital despre oraș.

În cele cinci zile produsele intelectuale realizate s-au realizat în etape, pentru ca elevii să învețe care este procesul pentru realizarea unui ghid digital ecologic.

Astfel în prima zi, 12.09.2022 elevii polonezi „au vizitat” împrejurimile orașului prin intermediul prezentării și a discuțiilor deschise despre acesta realizate de către elevii români; apoi s-au discutat obiectivele proiectului.

În a doua zi de proiect, 13.09.2022 împărțiți în echipe mixte (româno-poloneze) s-au inițiat incursiunile pentru a colecta materialele informative pentru ghidul multimedia. S-au vizitat câteva din obiectivele importante pentru pagina City Design: vizitarea Cetății „Alba Carolina”; închisoarea lui Horea, Catedrala, Muzeul Național al Unirii.

În a treia zi de proiect, 14.09.2022 elevii au inițiat un bike trip, o excursie cu biciclete obișnuite sau electrice pentru a se ralia temei proiectului, care în mare a vizat să demonstreze latura ecologică a împrejurimilor și orașului Alba Iulia.

Elevii au ajuns la rezervația naturală „Râpa Roșie”, care prin relieful ei neobișnuit, lipsit de rocă dură s-a format prin eroziune și aluviune și arată ca un templu ancestral în ruine. Acolo au colectat date despre flora, faună și geologie.

Astfel au aflat că există 8 specii de plante endemice specifice unei ecoregiuni xerofile și xerotermice, adică lipsită de umiditate, cu sol uscat și sărat, cum ar fi stejarul alb.

Au fost impresionați și de ferma: „Ograda cu struți”, unde au aflat de la veterinarul acesteia lucruri interesante despre cele mai mari păsări terestre, că sunt cele mai longevive păsări, trăiesc peste 60 de ani, puii cresc 1 cm pe zi, la 3 ani ajung la maturitate, o familie de struți este compusă dintr-un mascul și două femele, femela depune ouă din martie până în septembrie, totul se valorifică de la struț: carnea care se află doar pe spate și pe picioare, nu are piept pentru că nu zboară; pene pentru modă, pielea pentru industria de mașini exclusive, mai scumpă decât cea de crocodil, ouăle și cojile pentru a face îngrășământ pentru plante, bogate în calciu sau pentru nutrienți în hrana puilor.

În a patra zi de proiect, 15.09.2022 elevii români și polonezi au inițiat munca creativă în echipă realizând 9 picturi murale abordând tematica “Alba Iulia: the eco city concept” pentru a-și exprima impresiile și trăirile din timpul acestor incursiuni într-o manieră artistică.

Au realizat o colecție de nouă picturi eco-murale.

În ultima zi de proiect, 16.09.2022 elevii români și polonezi și-au dovedit și dezvoltat creativitatea prin muncă în echipă, în sala de informatică pentru a crea ghidul multimedia, un ghid ecologic digital despre Alba Iulia. AStfel scopul proiectului a fost atins, cel de a învăța să colecteze, să selecteze și să distribuie și pe internet rezultatul muncii lor.

Elevii români au fost coordonați de prof. și grafician Diane Popa, iar cei polonezi de prof. Anna Sroka și Agniezka Mazur.

Elevii români care s-au implicat mai mult au fost: Găiseanu Daniela, Daria Morgovan, Isadora Ardelean, Popa Darian, Pop Andreea, Timiș Carla, Popa Samir, Paștiu Vlad, Răbulea Amira, Șuleac Tudor, Chira Karicia, Cîmpan Darius, Moldovan Georgiana, Rahela Brăilean, Dragoş Todor, Aris Ungureanu, Poruț David, David David, Daria Palamariu, Rocsana Zlătaru, Barb Alessia, Varga Robert, Monescu Elena, Biriș Melissa, Crăciun Alexandra, Șolderea Ioana, Schaser Beatrice, Suciu Lucas.

Aceștia au colaborat cu 10 elevi polonezi: Dorota Czarnecka, Amelia Mikołajczak, Szymon Świderski, Filip Goliwąs, Lena Mitruk, Iga Sobierajczyk, Lena Jędrzejewska, Yana Shafranowich, Julia Lenckowska Julia Duszyński.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement