Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A început Festivalul de Teatru „Povești”. Spectacole pentru copii și oameni mari pe scenele din Alba Iulia. Vezi PROGRAMUL de MIERCURI

Publicat

Festivalul de Teatru „Povești” își începe cea de-a VIII-a ediție miercuri, cu cinci spectacole, expoziții de schițe scenografice și de costume de teatru. Cei mici vor putea vedea Zulenka și Pinocchio, la Teatrul de Păpuși „Princhindel”, iar cei mari pot vedea „Fata din Curcubeu” – un one woman show cu Lia Bugnar și „Blifat”, un spectacol al Teatrului „Odeon” din București.

Cu excepția unui singur spectacol, „D’ale noastre” al Teatrului Național “I. L. Caragiale” din București, ce se va juca joi, 3 octombrie la ora 18.30, nu mai sunt bilete la niciun spectacol.

Citiți și:

Alege ce vrei să vezi: LISTA SPECTACOLELOR și distribuțiile din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești” de la Alba Iulia.

Vedeți programul din prima zi a Festivalului de Teatru „Povești”:

Miercuri, 2 octombrie 

Ora 10.00, Sala Teatrului de Păpuşi

Zulenka – Teatrul de Păpuși “Prichindel” Alba Iulia

Spectacol pentru copii (55 min.)

Scenariul / Adaptarea: Cristian Pepino

Scenografia & costumele : Cristina Pepino

Muzica: Dan Bălan

Distribuţia: Amalia Pop, Teodora Popa, Elena Scorțeanu, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan, Ioan Pompiliu Cristea

„Zulenka este o poveste pentru copiii mici, pentru cei mai mici spectatori ai noştri și este un text inspirat din creaţia Baronesei Orczy, care a publicat la Londra către sfârșitul secolului al XIX-lea un volum de minunate povești. E o istorie fără violență, fiind în acest sens mai potrivită pentru copiii de până la șapte ani. Basmele obișnuite prezintă de obicei episoade violente sau deosebit de dramatice potrivite mai degrabă pentru copiii mai mari de această vârstă. Zulenka e povestea unei fetițe care își dorește să devină zână. Din această cauză ea declanșează o serie de peripeții din care va ieși cu bine datorită ajutorului prietenilor ei: spiridușii și animalele pădurii” – Cristian Pepino, regizor

Ora 11.00, Casa de Cultură a Sindicateor

Pinocchio – Teatrul pentru copii “Arlechino” Brașov

Spectacol pentru copii (45 min.)

Scenariul & adaptarea: Balint Gheorghe

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Costumele: Ecaterina Rus

Coloana sonoră: A. Macovei

Distribuţia: Petronela Rujan, Dan Zorila, Marius Stroe, Florenta Vatavu, Alexandru Dobrescu, Adrian Dobrescu

„Spectacolul este inspirat de Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi, una din cele mai populare cărți pentru copii. Cu totii știm povestea lui Pinocchio, păpușa de lemn care a prins viață, precum și întâmplările nefericite cărora a trebuit să le facă față înainte să înțeleagă că trebuie să fie un băiețel bun. Pinocchio a fost pedepsit pentru toate faptele rele și răsplătit pentru cele bune. Să nu uităm de Gimini, care a fost întotdeauna un bun consilier; în cele din urmă Pinocchio devine un băiat adevărat, bun și ascultător.”

Ora 12.00, club festival (Art Cafe Downtown)

Cafeaua cu Tâlc

2 – 6 octombrie 2013, ora 12.00

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe etc. În fiecare dimineață cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-media, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole – lectură.

Ora 17.00, Sala Teatrului de Păpuşi

În memoriam Cristina Pepino (1951 – 2013)

Expoziție de schițe scenografice

„Moda în scenografia teatrului de păpuşi este relativă. Certă e numai provocarea acestui gen de teatru pentru scenografii care i se dedică. Designer la bază, Cristina Pepino este vocea spaţiului din teatrul de păpuşi, prin care scenografia explodează în ecouri de culoare şi fantezie, făcându-şi din tehnica modernă un aliat şi un instrument” – Adriana Teodorescu, teatrolog, revista Mozaicul, 2009

Cu un CV impresionat care cuprinde zeci de spectacole, premii naționale și internaționale, talentată, directă, cu umor şi sensibilitate, Cristina Pepino a fost și va rămâne un scenograf de referință în teatru românesc dar și peste hotare. Lucrările ei au încântat milioane de copii și adulți prin scenografiile pline de fantezie realizate în teatrele cu care a colaborat. Teatrul de Păpuși “Pichindel” Alba Iulia s-a bucurat de creațiile sale în spectacolele “Vrăjitorul din Oz”, “Robin Hood”, “Trei prințese fermecate”, “Zulenka”. Prin expoziția de schițe scenografice în care se regăsesc parțial lucrări din spectacolele realizate de-a lungul timpului îi aducem astfel un ultim omagiu celei care a fost omul, artistul și prietena noastră dragă… Cristina Pepino  – Ioana Bogățan, manager

„Cea mai mare provocare pentru mine e să inventez în fiecare spectacol câte ceva. Nu ştiu dacă sunt creator. Sunt anonim. Nu mă exprim pe mine, după cum ziceam, eu spun povestea, care, uneori e spusă altfel de către actori, faţă de cum îmi imaginam eu. Sau de către regizori. Unii regizori te provoacă, alţii nu. Unii, regizori sau scenografi, aduc povestea la maniera lor de exprimare, ei fiind creatori, având stil” – Cristina Pepino, scenograf, revista Mozaicul, 2009

Ora 17.30, Sala Teatrului de Păpuşi

Fata din curcubeu – One Man Show

Spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.)

Autoarea: Lia Bugnar

Regia: Lia Bugnar

Distribuția: Tania Popa, Marian Hâncu

În stil tragicomic, Lia Bugnar propune interpretei relatarea existenței unei femei ajunsă prostituată în sala cinematografului “Curcubeu”. Aceasta își povestește viața cu dezinvoltură, motivând condiția mizeră în care se află judecată sensibil și privind filmele de la “Curcubeu”. Relatează despre familia sa, despre sora geamănă, Vera, care a murit într-o copcă patinând, etc. Povestea este un material dramatic generos pentru actriță, cu excepția finalului prin intervenția “nevăzută” scenic a unui polițist care o trimite pe femeie în lumea celor drepți. Lia Bugnar din nou demonstrează știința de a concepe cu subtext replica, îi acordă motivare și chiar o undă poetică în funcție de situațiile evocate. Personajul este ireproșabil construit dramatic și exploatat scenic admirabil de Tania Popa. Actrița se transpune în personaj, trăiește cu tensiune dramatică fiecare evocare și taie adeseori respirația publicului. Tania Popa realizează poate cel mai emoționant rol din bogata sa biografie artistică din teatru și film. Avertizează că este în așteptarea unor mari partituri care le merită pe deplin. Fata din Curcubeu, recital cu emoție și sens major, trebuie vizionat pentru Tania Popa și forța sa creatoare.

Ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Poveștile rafinate ale operei și operetei expoziție de costume de teatru – Teatrul Liric “Elena Teodorini” Craiova

Cu rădăcini în prima jumătate a secolului al XIX-lea, Teatrul Liric „Elena Teodorini” cunoaşte o evoluţie dinamică, dar fluctuantă, marcată de ascensiuni şi pauze, regrupări şi reconfigurări stilistice, desfiinţări şi reînfiinţări, amprentate de mari artişti şi cărturari ale epocilor pe care le-a traversat. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, instituţia începe cu adevărat conturarea profilului său datorită Elenei Teodorini, prima soprană din România care a cântat la Scala din Milano, dar şi tatălui său, Theodor Teodorini. După o existenţă zbuciumată, în anii ’70 se reînfiinţează Teatrul Liric ca secţie a Filarmonicii „Oltenia”, pentru ca în 1979 să devină instituţie distinctă şi autonomă. Din 1996 poartă numele celebrei artiste Elena Teodorini. Cu un repertoriu variat de operă şi operetă, musical şi vodevil, Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova atrage spectatorii prin calitatea producţiilor şi renumele artiştilor angajaţi sau colaboratori.

Expoziţia de costume pe care Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova o propune în cadrul Festivalului Internaţional „Poveşti” de la Alba Iulia este, în sine însăși, povestea unei lumi strălucitoare, rafinate, spumoasă ca o cupă de şampanie. Costume din cele mai reprezentative spectacole delectează privitorul cu distincţia, preţiozitatea şi mirajul pe care doar opera şi opereta le pot avea. Aida, Falstaff, Bărbierul din Sevilla, Văduva veselă, Don Pasquale, Traviata, Liliacul, Turandot, Nabucco sunt doar câteva titluri din spectacolele prezente prin costumele semnate de scenografii Vasile Gorduz, Sorin Novac si Răsvan Drăgănescu.

Ora 19.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Blifat – Teatrul “Odeon” București

Spectacol pentru tineri și adulți (70 min.)

Autorul: Gabriel Pintilei

Regia: Alexandru Mihail

Scenografia: Laura Paraschiv

Distribuţia: Laurenţiu Lazăr, Angela Ioan, Mihai Smarandache, Ioana Anastasia Anton, copilul David Petcu

O familie normală din România. Un apartament de bloc cu trei camere. O zi de sâmbătă absolut obișnuită… Până la un punct. Mama, tata și cei trei copii: Ăla mare, A mijlocie și Ăla micu. Din aceasta zi nimic nu va mai fi la fel. Nimeni nu bănuiește ce știe Ăla micu. O felie din viața noastră de zi cu zi. O comedie. Doar comedie. Blifat!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax