Connect with us
Advertisement

Eveniment

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Ion Dumitrel: „Ediția XIII va fi una cu noroc”

Publicat

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” își începe joi ediția cu numărul XIII. 58 de tineri soliști și instrumentiști vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în „cursa” pentru cele 16 premii în valoare de 55.000 lei. Aceștia vor interpreta câte o doină, o piesă cu acompaniament din repertoriul unii artist consacrat și, opțional, o piesă la secțiunea „Drumul vinului, Țara vinului”.

„Strugurele de Aur” 2013 a fost prezentat, într-o conferință de presă de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, directorul artistic al festivalului, Sergiu Cipariu și Cristian Fuga, director operațional al SC Jidvei SRL. „În urmă cu 13 ani, Festivalul de Folclor „Strugurele de Aur” a pornit de la ideea de a promova tinerele valori ale culturii folclorului românesc, de la cei mai mici până la cei consacrați. La ediția din acest an va fi prezent și un ansamblu al românilor din Voivodina, provincie din Serbia cu care județul Alba are un parteneriat de promovare a valorilor culturale și tradiționale. Îi mulțumesc domnului Claudiu Necșulescu pentru cele 13 ediții de până acum și îmi permit, în numele tuturor celor care au fost premiați și au s-au lansat de pe scena festivalului „Strugurele de Aur”, să îi mulțumesc pentru faptul că ne-a dat posibilitatea să întregim o activitate a unui moment care se desfășoară în Alba Iulia în preajma datei de 1 decembrie, Congresul românilor de pretutindeni. Pentru că dincolo de activitățile economice, pentru o comunitate sunt importante și cultura și păstrarea tradițiilor. Sunt convins că ediția cu numărul XIII a festivalului va fi una cu noroc și una de mare succes”, a spus Ion Dumitrel.

Vedeți aici prezentarea concurenților de la „Strugurele de Aur” 2013:

FOTO-VIDEO | Festivalul de folclor „Strugurele de aur” 2013: Din 107 au rămas doar 58. Vezi cine sunt ARTIȘTII care au trecut de preselecție

Juriul este compus din: Sergiu Cipariu – președinte, Ioan Bocșa de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Gabriela Rusu Păsărin de la Universitatea din Craiova, Nicolae Furdui Iancu, dirijorul Gelu Stan, folcloristul George Sârbu, directoarea Centrului de cultură „Augustin Bena” Alba, Daniela Floroian, dirijorul orchestrei Jidvei – România, Stelian Stoica și Marioara Murărescu, președinte de onoare.

Spectacolul începe joi la ora 18.30 și va fi deschis, în mod tradițional, de către Ansamblul Jidvei – România și Junii de la Jidvei. Primii 29 de concurenți își vor prezenta piesele, după care, începând cu ora 21.30, vor începe recitalurile folclorice, susținute de interpreții Niculina Stoican, Dana Ionela Jurjuț și Alexandra Chira, Mirela Țăran, Ciprian Pop și Doriana Talpeș, Cristian Bogdan și Marius Brutaru, Alexandru Brădățan și Angelica Flutur, Ciprian Zopota, Bogdan Toma și Paul Ananie, Ana Maria Ion Oprișan, Emilia Dorobanțu și Marian Medregoniu, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Mariana Deac, Ioan Bocșa și Sergiu Cipariu.

Vineri, la ora 18.30, concursul „Strugurele de Aur” continuă cu cea de-a doua serie de concurenți, după care publicul va putea asculta recitaluri susținute de Ansamblul Jidvei – România și Junii de la Jidvei, Gavriil Prunoiu și Grupul „Doruri Muscelene”, Emilia Munteanu și Adrian Irimieș, Sebastian Stan, Felicia Stoian și Maria Coman și Victorița Lăcătușu, Maria Loga și Claudia Torop, Viorica Macovei, Ionuț Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Nicolae Furdui Iancu.

Sâmbătă are loc Gala Laureaților și decernarea premiilor, după care urmează un spectacol cu Ansamblul Jidvei – România și Junii de la Jidvei, Ina Todoran, care își va prezenta CD-ul „Mult mă-ntreabă iedera”, Vlăduța Lupău, Bogdan Cioranu și Daniel Pop, Ancuța Matei, Cristian Fodor și Stana Stepanescu, Ancuța Corlățan, Andra Matei și Iustina Irimia, Leontina Fărcaș și „Muguri de Tezaur”, Cornelia Neaga și „Muguri de Tezaur”, Diana Călinescu și Georgeta Chițoian, Alexandru Pal și Roxana Reche Pal, Camelia și Traian Stoiță, Ioana Brad, Reta Rus, Marinela Baba și Sava Negrean Brudașcu.

Duminică, „Strugurele de Aur” se mută la Jidvei, unde vor avea loc recitaluri susținute de 15-20 de ansambluri și formații folclorice de amatori de pe Valea Târnavelor și de pe Valea Mureșului.

Festivalul va fi transmis în direct pe TVR3, TVR Internațional, Radio Cluj și Radio Antena Sibiului. În cele 4 zile, publicul va putea vota concurentul preferat printr-un sistem de televoting.

Ediția din acest an a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” a costat 700.000 lei, din care 100.000 lei este contribuția Consiliului Județean Allba, iar restul este furnizat de compania Jidvei, organizator principal al evenimentului.

Premiile puse la bătaie în ediția XIII a „Strugurelui de Aur” sunt în valoare de 55.000 lei, distribuite astfel:

Marele Premiu soliști vocali – 7.500 lei

Marele Premiul soliști instrumentiști – 7.500 lei

Locul I soliști vocali – 5.500 lei

Locul I soliști instrumentiști – 5.500 lei

Locul II soliști vocali – 4.500 lei

Locul II soliști instrumentiști – 4.500 lei

Locul III soliști vocali – 3.500 lei

Locul III soliști instrumentiști – 3.500 lei

Premiul „Drumul Vinului, Țara Vinului” – 3.000 lei

Premii speciale:

Premiul Cramei Jidvei – 2.000 lei

Premiul special al juriului – 2.000 lei

Premiul de popularitate – 2.000 lei

Premiul special al Orchestrei Jidvei România – 2.000 lei

Premiul pentru cel mai autentic costum popular – 2.000 lei

Cu acordul SC Jidvei SRL, juriul își rezervă posibilitatea de a acroda premii speciale de promovare artistică, în valoare de 500 lei, pentru concurenții care s-au prezentat promițător în concurs, dar nu s-au încadrat în limita punctajului necesar acordării premiilor de drept ale festivalului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement