Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO | Festivalul de folclor „Strugurele de aur” 2013: Din 107 au rămas doar 58. Vezi cine sunt ARTIȘTII care au trecut de preselecție

YouTube video

Publicat

Festivalul-Concurs de Folclor „Strugurele de aur”, aflat în acest an la ediția a XIII-a, și-a desemnat participanții pentru cele două zile de concurs. Pe liste s-au înscris 107  pretendenți, care au încercat să convingă juriul că merită să fie pe scenă la unul din cele mai prestigioase festivaluri folclorice din România. Doar 58 de concurenți, aleși „pe sprânceană”, au reușit să-i mulțumească pe jurați și să primească șansa de a cânta și de a concura la una din cele două mari categorii pentru obținerea unui trofeu. 

Așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, evenimentul își continuă ascensiunea, astfel că de această dată, în componența juriului intră și membri noi. Juriul de la Festivalul de Folclor „Strugurele de Aur” 2013 va avea următoarea componență: Marioara Murărescu – președintele juriului, profesorul Sergiu Cipariu –  directorul festivalului,  interpreții Nicolae Furdui Iancu și Ioan Bocșa, Stelian Stoica – Dirijorul Ansamblului Jidvei,  Gelu Stan – realizator de emisiuni Radio Timișoara,  Daniela Floroian – director al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, George Sârbu (Suceava) dirijor, folclorist și Gabriela Rusu (Craiova).

„Strugurele de aur” 2013 se va desfășura între 12 și 15 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia și în Piața Primăriei din Jidvei, unde se va încheia cu recitalul laureaților, dar și cu alte concerte extraordinare susținute de artiști consacrați. Concurenții vor urca pe scenă în cele două zile de concurs, în două etape egale, câte 29 de interpreți în fiecare seară a festivalului.

Potrivit regulamentului de concurs, devenit deja tradițional în cele doisprezece ediții anterioare, și în acest an concursul va fi împărțit în două categorii: soliști instrumentiști și soliști vocali.  Cei care sunt înscriși la categoria vocală vor putea concura și la o a treia categorie a festivalului, „Drumul vinului, țara vinului”.

Pentru cei care așteaptă „cu sufletul la gură” festivalul „Stugurele de Aur” 2013 și nu numai, Alba24.ro a pregătit, în exclusivitate, prezentarea celor 58 de artiști care vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Așadar, să-i cunoaștem pe concurenții de astăzi, rapsozii de mâine.

La categoria soliști vocali vor participa următorii interpreți:

Alexandru Kast-Popescu este absolvent al Seminarul Teologic „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia și se pregătește de admiterea la facultate. Alexandru Popescu a mai participat la Festivalul „Mariana Drăghicescu” din Timișoara în anul 2012, la Festivalul „Drăgan Muntean” din Deva, dar și la alte concursuri naționale.

La Festivalul „Strugurele de Aur” de la Alba Iulia va cânta doina „De la deal răsare luna”  din repertoriul lui Petre Săbădeanu, dar și învârtita „Rău mă-ncearcă dragostea” din repertoriul regretatului Dragăn Muntean.

YouTube video

Mădălina Candrea are 20 de ani și va reprezenta Bucovina la festivalul de la Alba Iulia.  Cântă muzică populară, dar nu refuză nici hit-urile de la radio, pe care le cântă cu drag. În prezent, Mădălina este studentă la Studii Europene, la  Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca

Are un palmares impresionant ca solistă, a obținut Marele Premiu la Festivalul „Dobroge Mândră Grădină”, la Festivalul de la Mamaia, Mădălina Candrea a obținut premiul arhiepiscopiei. A mai obținut locul 1 la Târgu Jiu la Festivalul „Fir de Baladă”.

La „Strugurele de Aur” va interpreta doina  „Supărarea și năcazu’ ” piesă culeasă din folclor și cântecul „Mă mândresc că sunt româncă” din repertoriul Sofiei Vicoveanca.

YouTube video

Georgiana Daiana Pușcaș vine din satul  Nadășa, comuna Beica de Jos, județul Mureș și va reprezenta în concurs  Valea Beici. Georgiana Pușcaș este născută pe 8 octombrie 1996 și are deja o adevărată zestre de distincții și mențiuni obținute la diverse festivaluri din țară. Putem aminti câteva premii importante, cum ar fi mențiunea obținută în anul 2012 la Festivalul Internațional „Emanuel Elenescu” Piatra Neamț.  A cucerit jurnaliștii la Festivalul Național „Datini” din Sighișoara unde Georgiana Pușcaș a obținut premiul presei, iar lista festivalurilor la care a fost laureată poate continua.

Va interpreta în concurs doina „Dă-mi Doamne ce-oi cere eu, melodie culeasă din folclor și „Bine-mi șade mureșană” piesă compusă de Leontina Pop.

Adriana Georgiana Sofica vine din zona Dobrogei și a mai participat la „Strugurele de Aur” în anul 2010. Acum, după trei ani Adriana își încearcă din nou norocul la concursul de la Alba Iulia.  

A obținut Premiul „In Memoriam Elena Roizen” la Festivalul „Mamaia” 2009, premiul I la Festivalul Internațional „Folklore without borders” organizat la Dobrich-Albena, în Bulgaria; Premiul Special al Orchestrei „Jidvei – România” – Festivalul „Strugurele de Aur”, Alba Iulia, 2010 sunt printre cele mai importante premii obținute de Adriana Sofica.

Va intra în concurs cu doina „Du-te dor cu dorurile”  și piesa „Bădiță din Almalău”, ambele sunt din repertoriul Elenei Roizen Adriana Sofica va participa și la secțiunea „Drumul Vinului, Țara Vinului” cu cântecul Viișoară Dobrogeană din repertoriul Anetei Stan.

YouTube video

Ioana-Adriana Toma locuiește în Târgu Mureș și va reprezenta zona Mureșului.  Se află la prima participare la „Strugurele de Aur”, dar are o zestre bogată de premii până în acest moment. Putem aminti Marele Premiu obținut la Festivalul „Vasile Conțiu” organizat la Râciu, Premiul 1 obținut la Vaslui în cadrul Festivalului „Cântec Drag din Plai Străbun” 2013,  premiul secund la „Datini” din Sighișoara, dar și multe alte premii obținute de-a lungul carierei.

Va interpreta la Alba Iulia, „Străină ca mine nu-i”, melodie culeasă din folclor și cântecul Leontinei Fărcaș, „Frunză verde de mușcată”.

YouTube video

Mihaela Sorina Popa vine de la  Oradea și reprezintă Câmpia BihoruluiA obţinut premii importante  la festivalurile-concurs la care a participat, iar aici vom aminti câteva mai importante pentru interpreta din Oradea.  A obţinut locul 1 la  Festivalul de la Lipova „La izvor de cânt şi dor”, a cucerit locul trei la Festivalul de la Moneasa, dar şi premiul Special „Augustin Bena” la Strugurele de Aur” 2009 și multe alte premii.

Studenta de la Academia de Muzică din Cluj, secţia violoncel, va cânta la Alba Iulia doina „Străină-s Doamne străină” şi cântecul de joc „Dragu-mi omu’ frumos”, melodie din repertoriul Floricăi Ungur.

YouTube video

Alina Darap este studentă la  Universitatea din Craiova specializarea Drept și Ştiințe Administrative.  Vine din zona Mehedinţi, locaţie reprezentată cu succes şi la alte festivaluri, iar aici putem exemplifica: Festivalul „Ponoare, Ponoare”, unde a obţinut locul 3, Festivalul „Maria Tănase” unde a cucerit tot ultima treaptă a podiumului, dar şi la Festivalul „Munte, munte brad frumos” unde luat tot locul 3.

Va interpreta la Alba Iulia doina „Foaie verde ruguleț”, piesă culeasă din folclor, dar şi sârba „Cine n-a iubit nu crede”, piesă lansată de Domnica Trop, acest cântec ar putea fi înlocuit cu melodia „Ţine Doamne luna sus” din repertoriul lui Ion Dumitraşcu.

YouTube video

Iuliana Ștefania Strejescu vine din Olt şi va reprezenta zona folclorică  Olt-Românați. Ştefania Strejescu a obţinut premii importante la festivalurile de gen, iar printre cele mai importante putem aminti Trofeul la Festivalul „Mariana Drăghicescu” din Timişoara,  locul 1 la Festivalul „Natalia Şerbănescu” din Tulcea şi tot primul loc l-a obţinut şi la Festivalul „Luţă Iovită” Caransebeş. Cu siguranţă Ştefania va avea un cuvânt important de spus în faţa juraţilor de la „Strugurele de Aur” unde ar putea repeta clasările de la festivalurile amintite mai sus.

Va cânta şi va încânta publicul de la Alba Iulia cu doina „Verde, verde iarbă deasă”, dar şi cu melodia lui Gheorghiţă Nicolae „Şi-am zis verde peliniţă”. Ştefania Strejescu va participa şi la secţiunea „Drumul vinului, ţara vinului” cu cântecul  „Zăibărel de Românaţi”.

YouTube video

Oana Hoza obţinut distincţii importante la festivaluri de renume cum ar fi premiul special la Festivalul „Valeria Peter Predescu” 2013,  s-a clasat pe locul secund la Festivalul „Florile Ceahlăului” din Piatra Neamț și vine la Alba Iulia cu gânduri de a obține noi premii. Oana Hoza va reprezenta zona Năsăudului la „Festivalul Strugurele de Aur”.

Va cânta la festivalul din luna septembrie de la Alba Iulia „Balada șarpelui” și „Zis-o badea către mine”, ambele piese aparțin regretatei interprete Valeria Peter Predescu.

YouTube video

Vine de la Chișinău, Republica Moldova și reprezintă în concurs Ținutul Codrii Tigheciului. Se numește Stela Botez , are 23 de ani, iar vocea ei poate alina sau bucura sufletul oricărui ascultător. Este absolventă a Academiei de Muzică și Arte Plastice, specializarea Folclor și în prezent este liber profesionistă.

A obținut în anul 2008 premiul I la Festivalul Internațional de Folclor din Franța. În anul 2009 a participat în Bulgaria la un concurs de folclor, unde a obținut locul 1. Anul acesta a obținut premiul 1 la Concursul „Tamara Ciobanu”.

Va interpreta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor doina „Uită-te lume la mine”, cântecul „Mă iau bătrânețile”, iar pentru categoria „Drumul Vinului, Țara Vinului”, Stela Botez va interpreta „N-am venit aici să beu”, toate cele trei piese fiind din repertoriul Zinaidei Bolboceanu.

YouTube video

Irina Maria Birou vine din zona Gorjului și este comparată de către profesorul Gabriel Prunoiu cu regretata artistă Maria Lătărețu. Cu siguranță va reuși să impresioneze și la Alba Iulia la fel cum a făcut-o și la alte evenimente. A cucerit premiul 1 la Festivalurile „Dor de cânt românesc” și „Cântec Străbun” la Alba Iulia în anul 2011. A obținut premiul 3 la Festivalul „Maria Lătărețu” în anul 2012, acestea fiind doar câteva din premiile obținute de Irina Maria Birou.

Își va începe recitalul de la Alba Iulia cu doina „Mama caută-mi norocul” melodie din repertoriul propriu, iar a doua melodie interpretata va fi „Floricică de pe coastă” din zestrea Mariei Apostol.

YouTube video

Vine din zona etnografică Românați, Gabriela Gelica Vladu, este născută pe 12 decembrie 1995 și în ciuda vârstei fragede interpreta a obținut premii importante până în acest moment. A cucerit Marele Premiu în acest an la „Cântecele Dunării”, s-a clasat pe locul trei la Festivalul „Corabia de Aur” în anul 2012 și premiul special la Festivalul „Doine și balade” din Drăgănești, județul Olt.

Va doini „Câte păsări sunt pe lume” din repertoriul Georgianei Chițoran, dar și cântecul Stelianei Sima „Ce mi-e mie drag”.  S-a înscris și la cea de a doua secțiune a concursului destinată vinului unde va interpreta „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu”.

Tudor Atomi  este un moldovean al cărui glas a încântat întreaga țară. A participat la mai multe ediții ale Festivalului „Strugurele de Aur”, iar în anul 2011 a obținut premiul Cramei Jidvei.

Va reprezenta în concurs zona folclorică Agaș. Băcăuanul va cânta doina „Încă un cântec de doinit” sau „Dorul meu e numai dor”, dar și piesa care i-a adus un premiu la „Strugurele de Aur”, „Dorul meu nu-i călător”  din colecția lui Ion Crețu.

YouTube video

Un alt concurent din zona Bucovinei este Andrei Iftime. În vârstă de doar 16 ani, bucovineanul a reușit să-i convingă pe membrii juriului că merită să fie pe scenă la Alba Iulia în fața spectatorilor și a telespectatorilor. A obținut premiul întâi la Festivalul „În grădina cu flori multe”, tot premiul I l-a obținut și la Festivalul „Bobocel de la Bacău”.

Va doini cântecul lui George Finiș „Frunză verde foi de nuc”, dar și piesa din repertoriul propriu „Crenguță cu floricele”.

YouTube video

Alexandru Marian Bărăștean reprezintă zona etnografică Valea Aiudului. Este student la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la Administrarea Afacerilor. A obținut premiul special la Festivalul „Vasile Conțiu” din Târgu Mureș, în acest an.

Va participa la ambele secțiuni ale concursului. A pregătit doina „Pe dealul colnicilor”, melodie din repertoriu personal, cântecul lui Dumitru Sopon, „Frunză fag, frunză sub fag”, iar la „Drumul Vinului, Țara Vinului” va cânta „Dragă mi glaja cu vin”, piesă interpretată de Ion Cristoreanu.

YouTube video

Bogdan Firu vine din Timișoara și va reprezenta Banatu de Munte pentru al doilea an consecutiv la Festivalul Concurs de Folclor „Strugurele de Aur”. A obținut Premiul trei la Festivalul „Comoara Satului” în acest an și două mențiuni la Concursul „Topul Mărțișorului” și „Aurelia Fătu-Răduțu”.

Va concura cu piesele „Spune mândro nu-i păcat” din zestrea rapsodului Petrică Moise, dar și cântecul lui Achim Nica „Fetele de prin Banat”.  Mai trebuie menționat faptul că Bogdan Firu se pregătește să devină medic, fiind student în anul patru la Facultatea de Medicină și se pregătește pentru medicină generală.

YouTube video

Daniela Iasmina Iova  reprezintă  Banatul de MunteDeține premiul 1 obținut la Festivalul „Ana Munteanu” în anul 2012, la Caraș-Severin, a cucerit Marele Premiu la Festivalul „Din Comoara Satului” 2012, la Timișoara și locul întâi la Festivalul „Aurelia Fătu Răduțu” la Bocșa.

Va interpreta în concurs „Deasupra de Reșița”, doină  din repretoriul artistului Dumitru Constantin, iar din colecția Marianei Drăghicescu va cânta  piesa „Mândru-i ceru fără nori”.

YouTube video

Elena Iulia Geanovu vine la Alba Iulia după ce a câștigat Marele Premiu la Festivalul „Natalia Șerbănescu” la Tulcea chiar în acest an. A mai obținut premiul special al juriului la Festivalul „Valeria Peter Predescu” tot în acest an, iar la Festivalul „Flori de cântec românesc” reprezentanta zonei etnografice  interferența Vâlcea cu Gorj a cucerit primul loc. Lista de premii ale Iuliei Geanovu ar putea continua, dar am ales să menționăm cele mai recente distincții obținute de interpreta de 17 ani.

A pregătit pentru „Strugurele de Aur” doina „Câte păsări sunt pe lume” din repertoriul Mariei Ciobanu și sârba „Pe malul Oltețului” piesă cântată de Filofteia Lăcătușu.

YouTube video

Florin Mihalache are 19 ani şi vine din capitală. Va reprezenta zona etnografică Banatul de Munte. A obținut premiul întâi la Festivalul „Tradiții Argeșene” în anul 2012. A mai cucerit juriul la Festivalul „Frumusețea sufletului de copil” la București și Premiul al doilea la Festivalul Național „Aurelia Fătu-Răduțu”.

În concurs va doini „Satule grădină mândră” din repertoriul lui Iosif Ciocloda și brâul „Mândră floare dacă-i fi”.

YouTube video

Constantin Oancea este la început de drum în lumea folclorului și nu a avut prea multe participări importante la festivaluri-concurs. Va reprezenta la „Strugurele de Aur”  Țara Oltului și va interpreta doina „Tinerel m-am însurat” piesă culeasă din folclor și cântecul lui Ion Radu „Vin ciobanii de pe munți”.

Fiind la început, cu siguranță că tânărul Constantin Oancea va avea ambiția de a cuceri un premiu la Alba Iulia.

Georgiana Chrobatiuc vine din Gura Humorului, județul Suceava și va reprezenta Bucovina la Alba Iulia.

A participat la Festivalul „Maria Lătărețu” de la Târgu Jiu unde a fost laureată în 2013 cu premiul orchestrei Ansamblului „Doina Gorjului”. A obținut trofeul la Vâlcea, la Festivalul „Plai de cânt și dor” tot în acest an și la Festivalul „Vara, vară primăvară” de la Sibiu a fost premiată cu distincția oferită din partea Cercului Militar, iar lista de trofee poate continua, fiind una din cele mai premiate concurente.

Va doini la Alba Iulia „Pădure cu frunza-n dungă” din repertoriul Ninei Pâslaru și va interpreta piesa cu acompaniament „Haida roată măi flăcăi” din zestrea de cântece a Sofiei Vicoveanca.

YouTube video

Elena Gabriela Comăneci-Bârla, vine din Bacău și va interpreta cântece specifice zonei Moldova de mijloc. Printre premiile obținute de Gabriela Comăneci putem aminti locul 1 la Festivalul „Florin în Țara Bârsei” la Brașov și o mențiune în anul 2005 la Festivalul „Mamaia” de la Constanța.

Prima piesă impusă de regulament va fi o doină, intitulată „Eu plec mamă de la tine” și va cânta jocul „Când e horă-n satul meu” din repertoriul Marianei Lungu.

YouTube video

Simina Maria Costea  locuiește în Sâncel,  județul Alba și vine de pe Valea Târnavelor. A mai participat anul trecut la Festivalul „Strugurele de Aur”, dar o răceală i-a dat bătăi de cap solistei și nu a putut să-și arate  adevăratul potențial.

A obținut premiul 1 la Festivalul „Cântec Străbun” în anul 2013 la Alba Iulia și Marele Premiu la Festivalul „Sus, sus, sus la moți la munte” tot în 2013.

A pregătit pentru concurs cântecele  „Pe părău pe Valea Mică”, piesă din repertoriul Leontinei Fărcaș și învârtita „Hai bădiță joi seara”.

YouTube video

Ioana Larisa Socaciu are 23 de ani și vine de pe Valea Secașelor, are o salbă bogată de premii și distincții obținute la festivaluri. Putem aminti aici premiul trei obținut la Festivlaul „Vară, vară primăvară” de la Sibiu, premiul doi la Festivalul „Felician Fărcașu” din Sebeș. Cel mai important trofeu  a fost Marele Premiu cucerit la „Mureș pe Marginea Ta”.

La „Strugurele de Aur” va interpreta doina „Foaie verde foi de fag” din zestrea Lucreției Ciobanu, iar din repertoriul personal va interpreta „Dragu-mi la veselie”.

YouTube video

Ioana Ileana Breda-Morar vine din Dej, județul Cluj și reprezintă Munții Apuseni la festivalul de la Alba Iulia. A obținut Trofeul la Festivalul „Moștenitorii” în anul 2011 la Alba Iulia, premiul I la Festivalul „Felician Fărcașu” Sebeș, în anul 2008 și premiul secund la Olimpiada Națională de Muzică, în anul 2007.

„Boii mei când aud doina” va fi doinită pe scenă de către Ioana Ileana Breda, piesă din repertoriu propriu. Artista va mai cânta alături de Ansamblul Jidvei România și „Sus la munte la izvor”, o altă melodie din repertoriul propriu.

Ioana Ileana Breda este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a studiat canto-popular alături de Teodora Zărnescu.

YouTube video

Ovidiu Furnea locuiește în Ungheni, județul Mureș, iar ca zonă etnografică va reprezenta Câmpia Mureșană. Interpretul a cucerit Marele Premiu la Festivalul „Vasile Conțiu” din Târgu Mureș în anul 2012, a ocupat locul 1 la „Florin în Țara Bârsei” la Brașov, în anul 2009 și Trofeul Festivalului „Cântecele neamului” la Suceava.

Doina „Câte păsărele-n codru” și învârtita  „Trandafir cu patru creste” din repertoriul lui Alexandru Costea vor fi cântate de Ovidiu Furnea la Alba Iulia.

YouTube video

O altă concurentă din județul Alba este Elena Alexandra Băcilă.  Aceasta vine din satul Tăuni, comuna Valea Lungă, iar cântecele ei aparțin zonei Valea Târnavei Mari.  A mai participat la Festivalul „Strugurele de Aur”  unde a obținut premiul special. A mai primit premiul 1 la Festivalul „Pană de Păun” la Bistrița în 2012, același loc l-a ocupat și la „Ana Munteanu” la Buchin în anul 2012.  Cel mai important trofeu îl reprezintă Marele Premiu al Festivalului „Ioan Sivu și Cosmin Golban”, la Chișoada în anul 2012.

Va interpreta în concursul de la Alba Iulia doina „Jele mi maico și-am plâns”, cântată de Ion Blăjan, iar cea de a doua piesă va fi purtata „Mamă patru fete ai”, din repertoriul Vetei Biriș. La secțiunea „Drumul Vinului, Țara Vinului”, va interpreta „Badea cu via pe coastă”, cântec cules din folclor.

YouTube video

Dorin Costinaș Pintea vine de pe  Valea Târnavelor și este la a doua participare la Festivalul „Strugurele Aur”. În 2011 Dorin Pintea a obținut Premiul Vinului. A mai primit Marele Premiu la Festivalul „Felician Fărcașu” și locul 1 la Turnu Severin la Festivalul „Viei și vinlui” în anul 2011.

Doina „Cât pe lume o duc bine”, din colecția lui Drăgan Munteanu și purtata „Cum e frunza de la plop”, piesă culeasă sunt cele două cântece pe care le va prezenta Dorin Pintea la Alba Iulia.

YouTube video

Reprezentanta zonei etnografice Țara Lăpușului, Livia Neag este la a doua participare a Festivalului „Strugurele de Aur”, eveniment la care a obținut Premiul Special. A impresionat juriul la Festivalul „Maria Lătărețu”, în anul 2012, unde a fost premiată cu locul 1.  A mai obținut Marele Premiu la Festivalul „Felician Fărcașu”, în anul 2012.

Va cânta o horă cu noduri, „Mie cucu să nu-mi cânte” și cântecul „Ce vii bade așa târziu”

YouTube video

Teodora-Maria Ciocănea vine din Mărginimea Sibiului și este la prima participare la „Strugurele de Aur”.  La doar 16 ani, Teodora se poate mândri cu Premiul întâi obținut în acest an la „Florile Ceahlăului” de la Piatra Neamț și premiul doi la Festivalul „Felician Fărcașu” de la Sebeș.

Va interpreta la Alba Iulia piesele Lucreției Ciobanu, „Codrule bătrânule” și  „Pe izvor pe izvoraș”.

YouTube video

Georgiana Păduraru este din Buhuși, județul BacăuAre 20 de ani și printre premiile obținute de Georgiana Păduraru amintim Locul secund obținut la Festivalul „Maria Lătărețu” de la Târgu Jiu, a primit distincția „Vocea Populară a Moldovei” și a mai cucerit locul unu la Festivalul „Valeria Peter Predescu”, dar și Trofeul la Festivalul „Natalia Șerbănescu” din Tulcea.

Va intra în concurs cu doina:„Ciobănaș de la miori” și jocul „Uite bade jocu-ncepe”, din zestrea Mariei Tătaru.

YouTube video

Lavinia Maria Chifor reprezintă zona  Bihorului la festivalul de la Alba Iulia şi are în palmares premi importante. A obţinut Marele Premiu la Festivalul de la Cîmpeni „Sus, sus, sus la moţi la munte”, a obţinut acelaşi premiu la Festivalul „Pană de păun” în anul 2012 şi a mai participat la „Mândru-i cântecu-n Bihor”, tot în 2012.

Pe scena din Alba Iulia o să încânte publicul cu piesele din repertoriul Floricăi Ungur „Cine mi-aude gura” şi „Dă cându-i badea pe vale”.

YouTube video

Florin Grigore Gherman este un concurent de temut, iar dacă glasul său nu va convinge pe scenă cu siguranţă că gradele lui vor face ravagii. Florin Grigore Gherman este agent de Poliţie la IPJ Maramureş, a cucerit şi locul 2 la Festivalul Instituţiilor MAI, iar la performanţele sale se mai adaugă şi Locul trei la Festivalul „Ion Petreuş” şi participarea la Festivalul Internaţional „Maramureşul Răsună”,  în acest an.

Poliţistul-artist va cânta la Alba Iulia doina „Dragu-mi vara pe câmp” şi piesa „Lelea cu poalele scurte” din repertoriul lui Onişor Pop.

YouTube video

Alina Anamaria Fleacă va reprezenta în concurs Valea Secaşelor. Are în palmares premii importante cum ar fi Premiul întâi la Festivalul „Din Comoara Satului”, Marele Premiu la Festivalul „Serbările Unirii”, în anul 2012, dar şi Marele Premiu la Festivalul „Aurelia Fătu-Răduţu”.

Albaiulianca va interpreta piesele „De durere şi de dor”, piesă din repertoriul personal, dar şi cântecul acompaniat de orchestra „Jidvei România”, „Sara bună lună plină” din zestrea Lucreţiei Ciobanu.

YouTube video

Olimpia Lucia Guzu  vine din  Țara Năsăudului. Olimpia este absolventă a Facultăţii de Litere de la Cluj Napoca din cadrul Universităţii Babeș Bolyai. A obţinut o menţiune la Festivalul „Zestrea Satului” de la Bistriţa şi speră să-şi îmbogăţească vitrina cu trofee la Alba Iulia.

Va doini „Balada lui Bojotă”, dar şi cântecul „Zis-o badea c-a veni”, din repertoriul Valeriei Peter Predescu.

YouTube video

Ioana Bogdan  va reprezenta în concurs zona etnografică Valea Hârtibaciului. Este laureată a Festivalului „Valeria Peter Predescu” unde a cucerit locul secund, dar şi la Festivalul „Cânt şi joc pe Hârtivaci”, în acest an unde a primit o menţiune.

Va interpreta la Alba Iulia, doina „La marginea pădurii”, piesă din repertoriul propriu, dar şi cântecul Mariei Lia Bologa „Doru meu pe un m-o dus”.

YouTube video

Ilie Cornel Dură din Văideni este student la Facultatea de Teologie şi până în acest moment nu a avut prea multe participări la astfel de festivaluri.

Vine la Alba Iulia pentru a interpreta doina „Codrule mi-e dor de tine”, din repertoriul propriu, dar şi cântecul”Zice lumea că-i uşor” sau piesa „Mândră învârte-te”.

YouTube video

Ionela Guzic din Gorj are o zestre impresionantă de premii. A fost premiată cu locul unu la Festivalul „Ponoare, ponoare”, în anul 2011, iar la Festivalul „Maria Lătăreţu” solista a obţinut premiul „Fiii gorjului”. În anul 2011, Ionela Guzic a cucerit locul secund la „Vocea Populară”, dar şi o menţiune la Festivalul „Maria Tănase”.

În acest an la „Strugurele de Aur” a pregătit doina „Vorbeşte lumea de mine”, doină culeasă din folclor şi piesa cu acompaniament orchestral „Cine-a lăsat dor pe lume”, din repertoriul Mariei Apostol. La cea de a doua secţiune a concursului Ionela Guzic va concura  cu piesa „Ce frumoasă-i potecuţa”, cântec interpretat de Maria Lătăreţu.

Participă la Festivalul „Strugurele de Aur” pentru a patra oară consecutiv şi a mărturisit că nu se va lăsa până când nu va obţine un premiu, poate în acest an i-a venit rândul şi Ionelei Guzic, dar pentru toate acestea va trebui să convingă juriul, dar şi spectatorii şi telespectatorii că merită acest lucru.

YouTube video

În vârstă de 30 de ani Ciprian Silași se află la prima participare la „Strugurele de Aur”.  Vine din zona etnografică Valea Secașelor.

„Peste Mureș, peste Tău” este doina aleasă de Ciprian Silași, iar a doua piesă va fi „Bade de dragostea noastră”.

YouTube video

Alexandru Marius Urs a mai participat la Festivalul  „Strugurele de Aur” de la Alba Iulia anul trecut. Reprezintă şi cântă cu mândrie piesele folclorice specifice zonei Țara Oltului.  Interpretul are în cont un loc întâi la Festivalul „Mureşule apă lină”, de la Sighişoara.

Va interpreta la Alba Iulia doina „Balada lui Budac” şi cântecul „Ca la noi n-am mai aflat” din repertoriul lui Felician Fărcaşu. La categoria „Drumul vinului, ţara vinului” olteanul va interpreta „Strugurel de pe Târnavă”.

YouTube video

Alexandru Petcu vine din Buzău și este la începutul carierei muzicale, dar și la începutul participărilor în festivaluri concurs.

Va doini „Balada haiducului” și va mai interpreta cântecul lui Benone Sinulescu, „La Lenuța sub cerdac”.

YouTube video

Florin Alin Milica vine din Oltenia și va reprezenta zona Românați.  Are 24 de ani împliniți de curând, iar o particularitate a concurentului este dată de faptul va purta la Alba Iulia costumul cu care Constantin Enceanu câștiga la debut Festivalul „Maria Tănase”. Florin Alin Milică a obținut Marele Premiu la Festivalul „Aurelia Fătu-Răduțu”, în anul 2012. A luat același premiu în anul 2012 și la „Corabia de Aur”.

Va interpreta la Alba Iulia cântecul lui Constantin Enceanu, „Cine e oltean ca mine” și a doua piesă va fi „Balada lui Vulcan”.

YouTube video

Vor mai participa în concurs Radu Ioan Vand – Țara Zarandului, subzona Tinutul Halmagiului;  Maria Nicoleta Pavelean, Valea Bârgăului; Narcisa Mădălina Băleanu – Mehedinți,  care din păcate nu au putut fi contactați.

La categoria soliști instrumentiști vor participa următorii concurenți:

Bianca Bulbuc va cânta la vioară la Alba Iulia, este o concurentă specială deoarece peste câțiva ani și-ar dori să îmbrățișeze meseria de dirijor, lucru pe care-l face momentan alături de instrument.  A obținut locul 1 la Festivalul „Cântec drag din plai străbun”, a primit premiul doi la Festivalul „Strune de Vioară”.

Va interpreta la Alba Iulia o bătută din repertoriul lui Ion Drăgoi, dar și piesa „Pădure dragă pădure” din repertoriul lui Floarea Ceacă, precum și hora „șapte scări”.

YouTube video

Lucian-Ioan Dale vine din Maramureș și va cânta la taragot. Este la prima participare la un festival muzical deoarece a avut alte preocupări până în acest moment, însă cu siguranță va reuși să impresioneze la Alba Iulia.

Va cânta melodii din zona pe care o reprezintă, mai exact o doină și o tropotită.

YouTube video

Mihăiță- Cătălin Pandurescu va cânta la Alba Iulia piese la caval și fluier, este pregătit de profesorul Daniel Voicu. A absolvit cursurile Școlii Populare din Slatina, iar până în acest moment a participat la Festivalul „Mamaia” 2012, la „Maria Lătărețu” și „Maria Tănase”, însă nu a obținut nici un premiu.

Va interpreta la caval o doină, iar la fluier o sârbă oltenească.

YouTube video

Alexandru Todirel Marin este probabil unul  din cei mai surprinzători concurenți. Va cânta la „Strugurele de Aur” la patru instumente. Este vorba de caval, fluier, tilincă și ocarină și nu ar fi exlcus să mai aibă pregătite și alte surprize pentru juriul festivalului.

A cucerit premiul 2 la Festivalul „Maria Lătărețu” și premiul juriului la la Festivalul „Maria Tănase”. Va interpreta în concurs o doină și o horă la caval, o bătută la ocarina, la tilincă va cânta o „bătrânească”. Va încheia concursul la fluier unde va cânta o „țărănească”.

YouTube video

Tudor Ciprian Virciu va cânta la taragot în fața spectatorilor. Vine din satul Lespezea, comuna Scărișoara și a obținut premii importante la concursurile la care a participat. Putem exemplifica aici prin Marele Premiu obținut la Festivlaul „Mugur de Dor”, din Poeni, județul Cluj, premiul întâi la Șimleu la Concursul „Tradiții”, dar și premiul trei la Olimpiada Națională de Muzică.

Va interpreta la instrumentul pe care-l iubește de mic, „Doina Iancului” și o țarină din Apuseni.

YouTube video

Lavinius Nikolajevic vine din Banat și este îndrăgostit de clarinet, instument care i-a adus numeroase satisfacții profesionale.  A cucerit premiul întâi la Festivalul „Gheorghe Motoia”, tot la acest festival a cucerit premiul de excelență în 2012, după ce cu un an în urmă obținea premiul unu. A mai participat  la Festivalul „Maria Lătărețu”, unde a obținut o mențiune.

Va doini „Fluieră mândru și cânt” și va mai interpreta „Brâul lui Florea” și Joc de doi.

YouTube video

Andrei Mihai Ștefan cântă la acordeon și este în fața debutului la un concurs de folclor. Va interpreta a Alba Iulia o învârtită la acordeon din repertoriul lui Constantin Bodeanu intitulată „Învârtita de la Miercurea”.

Marius Andrei Nicoară este la a doua participare la „Strugurele de Aur”. Cântă la taragot, instrument care i-a adus locul trei în 2012 la Festivalul „Strugurele de Aur”, locul secund la Festivalul „Luță Ioviță” și primul loc la Concursul Folcloric „Sus, sus, sus la moți la munte”, în anul 2012, eveniment ce a avut loc la Cîmpeni.

Va cânta la taragot o doină și o țarină.

YouTube video

Răducu Marius Dinescu are doar 15 ani și va concura la secțiunea soliști instrumentiști. Va interpreta la nai o suită din Oltenia, Banat și Muntenia. Fiind la o vârstă fragedă acesta nu are participări la astfel de festivaluri deoarece nu îndeplinea criteriu de vârstă.

Totuși se mândrește cu locul trei obținut la Olimpiada Națională de Muzică.

YouTube video

Nelu Jenca are 21 de ani, vine din Costei, Republica Serbia și stăpânește cu măestrie  Clarinetul.  Printre premiile obținute de Nelu Jenca amintim  premiul întâi la Festivalul „Maria Tănase” la Craiova în anul 2011. A luat Marele Premiu în 2012 la Festivalul „George Motoia” de la Oravița. La Festivalul Romînilor din Serbia a cucerit de două ori primul loc în anii 2008 și 2011.

Va cânta la clarinet o doină, un brâu și un joc de doi.

Mihai Iulian Tarcea cântă la vioară  și la cei 18 ani ai săi are doar o participate la Festivlaul de la Mamaia.  Va intepreta la Alba Iulia „Cântec de uliță” și două învârtite din Marginea Sibiului.

Mai participă la seciunțea soliști instrumentiști și: Valentin Precup – fluier;  Ioan Alexandru Oprișor – Ardeal – clarinet;  Alexandru-Sebastian Mureșan vioara, din nefericire, aceștia nu au putut fi contactați în vederea realizării prezentării artistice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: DE ASTĂZI se pun în vânzare biletele la Festivalul Folcloric „Strugurele de Aur”. Vezi prețul acestora și programul evenimentului | Alba24

  2. Pingback: MÂINE începe Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”. Ion Dumitrel: „Ediția XIII va fi una cu noroc” | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement