Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Manualul de bune practici de intervenție pentru polițiștii de ordine publică. Ce nu au voie să facă aceștia


Publicat

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APDOR – CH) a obținut, după doi ani de procese cu IGPR, „Manualul de bune practici” al poliției române. 

Ținut la secret până acum, pe motiv că modul în care trebuie să se comporte poliția cu cetățenii nu e bine să fie aflat de „elementele criminogene”, manualul era totuși vândut prin librării, sub semnătura unor șefi ai poliției, au transmis reprezentanții APDOR.

Potrivit acestora, în el sunt detaliate toate procedurile pe care polițiștii sunt obligați să le respecte atunci când abordează, legitimează, percheziționează și conduc la secție un cetățean. De asemenea sunt explicate practicile de încătușare, amprentare, folosire a armamentului din dotare și chiar a forței. O lectură utilă pentru orice cetățean pe care-l preocupau până acum întrebările:

 • Trebuie să mă legitimez chiar dacă poliţistul nu se legitimează? Da, polițistul se legitimează numai în caz de nevoie. Totuși, polițistul trebuie să se prezinte (pagina 5 din manual)
 • Are voie să mă percheziţioneze chiar dacă n-am făcut nimic? Da, dacă refuzați să vă legitimați, polițistul poate să vă percheziționeze (vedeți cum în paginile 8-10 din manual)
 • Mă poate duce la secție chiar dacă am buletinul la mine? Da, dacă totuși polițistul nu v-a putut stabili identitatea (pagina 6 din manual)
 • Are voie să-mi percheziționeze mașina pe motiv de „control de rutină”? Nu, dar… (paginile 10-11 din manual)

Vezi AICI ce prevede Manualul de bune practici de intervenție pentru polițistul de ordine publică

Acest manual este în vigoare din 2005, lucru recunoscut în sfârșit de IGPR după atâtea procese (deși la un moment dat susținea că nu ne dă manualul pentru că nu mai e în vigoare), și e singurul act care reglementează aceste proceduri momentan.

Totuși, din luna noiembrie 2017 MAI a pus în dezbatere publică un proiect care modifică mai multe legi privitoare la ordinea publică, iar asta va duce și la modificarea manualului în discuție. APADOR-CH a făcut câteva sugestii de modificare a acestor propuneri, întrucât unele dintre ele erau de natură să încalce drepturile civile (inventarea unei noi proceduri de privare de libertate numită „reținere administrativă” și a unei sintagme bizare – „poziția inofensivă” pe care ar trebui s-o adopte orice cetățean atunci când e cercetat de poliție).

În urma discuțiilor MAI a acceptat să renunțe la unele propuneri și chiar a preluat unele sugestii ale APADOR-CH, astfel că noua formă a proiectului arată diferit. De exemplu huiduitul la proteste nu mai este sancționat, de asemenea a fost eliminată „reținerea administrativă” și clarificată „poziția inofensivă” a cetățenilor. Au fost introduse și măsuri de garantare a drepturilor civile ale persoanelor conduse la secție (dreptul de a contacta un avocat, de a fi informate pentru ce sunt conduse la secție, dreptul de a fi consultate de un medic etc).

sursa: apador.org


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Cătălin alexandru

  joi, 14.12.2017 at 11:03

  Drepturile omului.Doua secunde.Cand un polițist a facut vreodată un abuz fata de cetățenii respectabili care nu au încălcat nici o lege???Nici măcar nu intra in discuții cu aceștia.IAR fata de infractori nu s au exercitat abuzuri cel putin de 17 ani cand lucrez n am vazut astfel de asa zise abuzuri(adica ce insinuați „”domnule avocat al poporului”,susțineți ideile stupide ale infractorilor gen: a facut un abuz ca m a legitimat(chiar daca arătam suspect ,ma comportam suspec,iar in urma verificărilor s a stabilit ca am si 4 dosare penale si 10 ani de închisoare ,dar acum n am facut nimic,)sau partea doua(domnul polițist m a lovit si apoi m a încătușat abuziv,deși mai devreme am refuzat sa ascult dispozițiile legale date de acesta,nu m am legitimat,l am scuipat si i am mai dat si un pumn in gura,mai apoi m am opus si acesta nu reușea sa ma încătușeze ,caci e terminat Milițianului dupa atâtea schimburi de noapte si serviciu fara libere,asa ca a recurs la a-mi da un pumn la corp sau la fata da el n are voie ,e abuz

 2. Cătălin alexandru

  joi, 14.12.2017 at 11:11

  Ar trebui ca fiecare cetățean sa fie obligat sa citească drepturile si obligațiile fata de polițist si sa le si respecte fara comentarii.iar daca nu respecta simpla simpla dispoziție de legitimare fata de polițist si pune întrebări deși polițistul i a explicat motivul ,atunci sa fie reținut timp de 48 ore in arest ca in America,pana își revizuiește comportamentul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

NOUĂ cazuri de infecție cu coronavirus, confirmate OFICIAL în județul Alba. Informare a Grupului de Comunicare Strategică

Publicat

La nivelul județului Alba, până în acest moment sunt nouă cazuri de coronavirus, potrivit unei informări a Grupului de Comunicare Strategică, dată publicității la ora 13.

Numărul de îmbolnăviri este raportat la aproximativ 600 de teste realizate până astăzi, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

După o serie de articole în presa locală și proteste ale jurnaliștilor, Grupul de Comunicare Strategică a decis să anunțe și cazurile pentru fiecare județ.

Aflăm în acest moment că de fapt sunt nouă cazuri, în condițiile în care autoritățile confirmaseră până ieri doar șase cazuri.

Persoanele infectate provin din mai multe zone ale județului.

O persoană din Alba a fost declarată vindecată, iar starea altor trei bolnavi este stabilă (pentru doi) și s-a îmbunătățit (în cazul unui al treilea).

Citește și: Un nou caz de infectare cu COVID în județul Alba. Test pozitiv pentru o femeie de 49 de ani, din Alba Iulia

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL, 2 aprilie: 2.738 de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România. 278 cazuri noi. SITUAȚIA pe JUDEȚE

Publicat

Au fost înregistrate 2.738 cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică, joi, 2 aprilie, ora 13.00. În ultimele 24 de ore au fost 278 cazuri noi.

A fost transmisă și situația îmbolnăvirilor, pe județe. Cele mai multe sunt în Suceava (701), București (505), Brașov (117).

”Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate și externate din unități spitalicești: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică sunt:

Nr. crt. / Județ / Număr de cazuri confirmate

Suceava: 701

Mun. București: 505

Brașov: 117

Constanța: 111

Arad: 110

Neamț: 107

Cluj: 105

Hunedoara: 100

Timiș: 98

Galați: 82

Vrancea: 60

Iași: 54

Ilfov: 54

Botoșani: 40

Bihor: 39

Maramureș: 39

Mureș: 38

Ialomița: 37

Covasna: 34

Prahova: 27

Bistrița-Năsăud: 22

Dolj: 22

Sibiu: 22

Bacău: 19

Dâmbovița: 19

Giurgiu: 19

Călărași: 17

Satu Mare: 16

Teleorman: 16

Caraș-Severin: 13

Buzău: 12

Brăila: 11

Argeș: 10

Mehedinți: 10

Alba: 9

Vaslui: 9

Olt: 8

Gorj: 7

Vâlcea: 7

Sălaj: 6

Tulcea: 6

TOTAL: 2.738

Până acum, 94 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna și Mureș, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 278 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 78 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 28.483 teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 847 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.930 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 271 de  dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 555 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.585.135 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 217 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 126 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 25 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Până la data de 1 aprilie 2020, au fost raportate 421.808 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, Poliția a plasat în carantină instituționalizată 1.290 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 50 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. 

Ţara / cazuri confirmate / decedați / vindecaţi

Italia: 105.792 (+4.053) / 12.430 (+839) / 16.847 / (+1.118)

Spania: 94.417 (+9.222) / 8.189 (+849) / 22.647 (+3.388)

Franţa: 52.128 (+7.578) / 3.523 (+418) / 11.055 (+1.533)

Germania: 67.366 (+5.453) / 732 (+149) / 18.700 (+2.600)

Regatul Unit: 25.150 (+3.009) / 1.789 (+381) / 179

Până miercuri, erau înregistrate 2.460 cazuri (215 noi). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 252 erau declarate vindecate și externate (84 la București, 56 la Timiș, 26 la Iași, 21 la Caraș-Severin, 12 la Constanța, 20 la Prahova, 8 la Dolj, 5 la Brașov, 8 la Cluj, 5 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).

Începând cu data de 30 martie, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. Totodată, persoanele care nu respectă condițiile izolării și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune.

Potrivit Ordonanței Militare nr. 6 din 30.03.2020, se instituie pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

În această perioadă, în zona carantinată este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zona carantinată, precum și a aprovizionării populației. De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieșirea, persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tragedie în Spania: 950 de morți în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare număr de decese înregistrate până acum într-o țară

Publicat

coronavirus

Spania a raportat 950 de morți în ultimele 24 de ore, din cauza coronavirus, o adevărată tragedie pentru țară. Este până acum cel mai mare număr de decese confirmate de vreo țară. 

În prezent în Spana sunt confirmate 110.238 de cazuri de infectare, dintre care peste 10.000 doar în ultima zi.

Presa internațională scrie că creșterea numărului a adus sistemul medical în pragul prăbușirii, Spania luptându-se cu lipsa de materiale medicale pentru testare, tratament și protecția lucrătorilor de prim rang, precum și un număr tot mai mare de cazuri în rândul personalului sanitar cu peste 5.400 de persoane infectate.

Pentru a rezolva deficiențele, ministrul Sănătății, Salvador Illa, a declarat că guvernul a semnat un acord cu China.

În valoare de aproximativ 432 de milioane de euro (467 de milioane de dolari), acordul va acoperi 550 de milioane de măști, 5,5 milioane de kituri de testare rapidă, 950 de respiratori și 11 milioane de perechi de mănuși, a spus el într-o conferință de presă televizată.

„Am asigurat lanțuri de producție întregi (în China) care vor lucra numai pentru guvernul spaniol”, a spus el.

Materialele vor fi livrate „în mod eșalonat, în fiecare săptămână, cu prima – o livrare majoră – care va ajunge la sfârșitul acestei săptămâni”, a spus el.

El a mai spus că Spania va continua să producă materiale proprii la nivel național.

Anunțul a venit la o zi după ce forțele armate ale Spaniei au solicitat NATO asistență umanitară pentru a asigura aprovizionări care să contribuie la reducerea răspândirii virusului atât în cadrul armatei, cât și în populația civilă.

Cererea vizează 450.000 de aparate respiratorii, 500.000 de truse de testare rapidă, 500 de ventilatoare și 1,5 milioane de măști chirurgicale.

În ciuda blocajului național impus pe 14 martie, care urmează să fie prelungit până pe 11 aprilie, atât decesele, cât și infecțiile au continuat să crească.

„Ne apropiem de vârf”, a declarat coordonatorul de urgențe al ministerului, Fernando Simon, în anunțarea cifrelor.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Evoluția COVID-19 în România. Care este elementul comun pentru aproape jumătate din cazuri, în prima lună. Analiză INSP

Publicat

Aproape jumătate din totalul cazurilor confirmate de COVID-19 în România au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în țară sau cu contacții acestora. Este una dintre concluziile unei analize realizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) privind evoluția epidemiei în perioada 26 februarie-29 martie.

Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de contact este în creștere în fiecare săptămână. Trendul a devenit ascendent din 10 martie, la două săptămâni după confirmarea primului caz. Media cazurilor a urcat până la 30 și s-a dublat apoi la fiecare trei zile.

Ponderea cazurilor de import (persoane care au revenit din străinătate), în perioada analizata a fost de 21.5%. Este în scădere în fiecare săptămână. Cea mai frecventa țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

Datele INSP:

”În perioada 26 februarie – 29 martie 2020 au fost confirmate 1.950 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, din care 43 decese.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în 26 februarie 2020, în următoarele zile fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie, trendul devine ascendent, media cazurilor urcând până la 30, dublându-se apoi la fiecare trei zile.

Incidența cumulată la 100.000 locuitori

 • Media incidenței cumulate la nivel național este de 8.77 cazuri la 100.000 de locuitori
 • Cea mai ridicată incidență cumulată se înregistrează în județul Suceava

Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă și sex:

 • Raportul M/F este de 0.76.
 • 75% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 40-79 ani.
 • Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.
 • Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66 ani, toate cazurile având boli cronice asociate.

Clasificare cazuri

47.5% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora. Numărul cazurilor de contact este în creștere, în fiecare săptămână.

Din totalul de 1.950 de cazuri confirmate în această perioadă (26 februarie – 29 martie), 420 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 21.5%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.

Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

Personal sanitar

16.2% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar, infectarea în rândul acestei categorii fiind constantă în ultimele două săptămâni.

Observații

 • Scădere abruptă a ponderii cazurilor de import în ultima săptămână
 • Scăderea ponderii cazurilor confirmate în grupele de vârsta 20-39 ani și creșterea ponderii în grupele de vârstă 60-79 ani
 • Deși încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate în rândul personalului medical (în București, Suceava și Hunedoara), modul de organizare a activității și protecția personalului medical în unitățile sanitare nu s-a schimbat semnificativ, înregistrându-se o creștere a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, această creștere ducând la rândul ei la cazuri de infecție în comunitate.
 • În ultima săptămână, focarele apărute în unitățile sanitare au generat un volum mai mare de contacți apropiați ce necesită a fi identificați și monitorizați, acest lucru reflectându-se în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în anchetă (39%)”.

sursă: cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate