Actualitate
Manualul de bune practici de intervenție pentru polițiștii de ordine publică. Ce nu au voie să facă aceștia
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APDOR – CH) a obținut, după doi ani de procese cu IGPR, „Manualul de bune practici” al poliției române.
Ținut la secret până acum, pe motiv că modul în care trebuie să se comporte poliția cu cetățenii nu e bine să fie aflat de „elementele criminogene”, manualul era totuși vândut prin librării, sub semnătura unor șefi ai poliției, au transmis reprezentanții APDOR.
Potrivit acestora, în el sunt detaliate toate procedurile pe care polițiștii sunt obligați să le respecte atunci când abordează, legitimează, percheziționează și conduc la secție un cetățean. De asemenea sunt explicate practicile de încătușare, amprentare, folosire a armamentului din dotare și chiar a forței. O lectură utilă pentru orice cetățean pe care-l preocupau până acum întrebările:
- Trebuie să mă legitimez chiar dacă poliţistul nu se legitimează? Da, polițistul se legitimează numai în caz de nevoie. Totuși, polițistul trebuie să se prezinte (pagina 5 din manual)
- Are voie să mă percheziţioneze chiar dacă n-am făcut nimic? Da, dacă refuzați să vă legitimați, polițistul poate să vă percheziționeze (vedeți cum în paginile 8-10 din manual)
- Mă poate duce la secție chiar dacă am buletinul la mine? Da, dacă totuși polițistul nu v-a putut stabili identitatea (pagina 6 din manual)
- Are voie să-mi percheziționeze mașina pe motiv de „control de rutină”? Nu, dar… (paginile 10-11 din manual)
Vezi AICI ce prevede Manualul de bune practici de intervenție pentru polițistul de ordine publică
Acest manual este în vigoare din 2005, lucru recunoscut în sfârșit de IGPR după atâtea procese (deși la un moment dat susținea că nu ne dă manualul pentru că nu mai e în vigoare), și e singurul act care reglementează aceste proceduri momentan.
Totuși, din luna noiembrie 2017 MAI a pus în dezbatere publică un proiect care modifică mai multe legi privitoare la ordinea publică, iar asta va duce și la modificarea manualului în discuție. APADOR-CH a făcut câteva sugestii de modificare a acestor propuneri, întrucât unele dintre ele erau de natură să încalce drepturile civile (inventarea unei noi proceduri de privare de libertate numită „reținere administrativă” și a unei sintagme bizare – „poziția inofensivă” pe care ar trebui s-o adopte orice cetățean atunci când e cercetat de poliție).
În urma discuțiilor MAI a acceptat să renunțe la unele propuneri și chiar a preluat unele sugestii ale APADOR-CH, astfel că noua formă a proiectului arată diferit. De exemplu huiduitul la proteste nu mai este sancționat, de asemenea a fost eliminată „reținerea administrativă” și clarificată „poziția inofensivă” a cetățenilor. Au fost introduse și măsuri de garantare a drepturilor civile ale persoanelor conduse la secție (dreptul de a contacta un avocat, de a fi informate pentru ce sunt conduse la secție, dreptul de a fi consultate de un medic etc).
sursa: apador.org
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cătălin alexandru
joi, 14.12.2017 at 11:03
Drepturile omului.Doua secunde.Cand un polițist a facut vreodată un abuz fata de cetățenii respectabili care nu au încălcat nici o lege???Nici măcar nu intra in discuții cu aceștia.IAR fata de infractori nu s au exercitat abuzuri cel putin de 17 ani cand lucrez n am vazut astfel de asa zise abuzuri(adica ce insinuați „”domnule avocat al poporului”,susțineți ideile stupide ale infractorilor gen: a facut un abuz ca m a legitimat(chiar daca arătam suspect ,ma comportam suspec,iar in urma verificărilor s a stabilit ca am si 4 dosare penale si 10 ani de închisoare ,dar acum n am facut nimic,)sau partea doua(domnul polițist m a lovit si apoi m a încătușat abuziv,deși mai devreme am refuzat sa ascult dispozițiile legale date de acesta,nu m am legitimat,l am scuipat si i am mai dat si un pumn in gura,mai apoi m am opus si acesta nu reușea sa ma încătușeze ,caci e terminat Milițianului dupa atâtea schimburi de noapte si serviciu fara libere,asa ca a recurs la a-mi da un pumn la corp sau la fata da el n are voie ,e abuz
Cătălin alexandru
joi, 14.12.2017 at 11:11
Ar trebui ca fiecare cetățean sa fie obligat sa citească drepturile si obligațiile fata de polițist si sa le si respecte fara comentarii.iar daca nu respecta simpla simpla dispoziție de legitimare fata de polițist si pune întrebări deși polițistul i a explicat motivul ,atunci sa fie reținut timp de 48 ore in arest ca in America,pana își revizuiește comportamentul