Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Maternitatea din Alba, „sperietoare” pentru viitoarele mame

Publicat

Tot mai multe viitoare mămici din judeţul Alba iau în considerare opţiunea de se interna la unităţile spitaliceşti din Cluj Napoca sau alte oraşe mari, pentru a aduce pe lume bebeluşii. Acestea nu au încredere în condiţiile pe care secţia de maternitate a Spitalului Judeţean Alba le oferă, iar temerile sunt şi mai mari în cazul femeilor care sunt nevoite să nască prematur. Pacientele maternităţii din Alba susţin că incubatoarele aflate în dotarea spitalului sunt insuficiente sau nu se află în perfectă stare de funcţionare. „Am o sarcină cu probleme, o să am gemeni, iar, cel mai probabil, unul dintre bebeluşi va muri la naştere, iar celălalt va avea nevoie de supraveghere medicală. O prietenă care a născut, acum câteva luni, un băieţel, prematur, la Alba Iulia m-a sfătuit să mă internez mai bine la Cluj, pentru că bebeluşul ei nu a fost dus la timp în incubator, din cauză că, în acele zile, foarte mulţi copii erau internaţi la terapie intensivă, iar toate incubatoarele erau ocupate. Nu ştiu ce să fac, dacă să am sau nu încredere”, a declarat o viitoare mămică.

În prezent, maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean Alba beneficiază de 19 incubatoare. Dintre acestea, doar 13 funcţionează în totalitate, iar şase dintre ele sunt folosite doar ca sisteme de încălzire a pătuţurilor. Cele şase incubatoare defecte sunt vechi, din 1997 şi pot fi folosite doar în cazul copiilor născuţi prematur, dar care nu necesită terapie intensivă, deoarece sistemul de monitorizare a funcţiilor vitale ale bebeluşilor nu mai poate fi reparat. În ciuda acestor inconvenienţe, conducerea Spitalulul Judeţean Alba susţine că nu au existat cazuri în care un bebeluş să nu beneficieze de terapie din cauza lipsei de incubatoare. „La ora actuală, avem internaţi 23 de nou-născuţi, dintre care 5 născuţi prematur şi 4 care au nevoie de terapie intensivă. Nu ştim să fi existat cazuri de copii netrataţi din cauza incubatoarelor. Acestea sunt suficiente, iar cele 13 incubatoare funcţionale sunt achiziţionate în 2008 şi sunt prevăzute cu sisteme performante de avertizare şi alarmă care se declanşează în caz de orice defecţiune”, a explicat Diana Ciobotea, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax