Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Medicamente necesare pentru bolnavii de cancer, în continuare absente de pe piaţa din România. Pacienţii se aprovizionează din străinătate

Publicat

medicamente sida

Situaţia crizei de medicamente necesare bolnavilor de cancer este o realitate dureroasă pentru persoanele în cauză şi familiile acestora, în condiţiile în car sunt plătitori de asigurări sociale de sănătate. Ministerul Sănătăţii a formulat un ordin prin care responsabilizează managerii de spitale să procure aceste medicamente, însă, deocamdată, peste 20 de astfel de produse lipsesc de pe piaţa din România. Pacienţii sunt nevoiţi să apeleze la unităţi din străinătate, pentru tratamentul ce le permite să lupte cu boala.

Majoritatea medicamentelor importante în tratamentul pentru cancer, dar şi al celor pentru transplant  – ca Methotrexat, Bleomicină sau Cisplatin – se regăsesc pe  lista celor compensate, însă nu se regăsesc pe piaţa naţională, Astfel că pacienţii sunt nevoiţi să şi le achiziţioneze din străinătate, fără a putea să-şi recupereze banii cheltuiţi în acest sens, după ce au plătit ani buni asigurări sociale de sănătate. Mai mult decât atât, voluntari români din ţară şi de peste hotare au organizat „Reţeaua citostaticelor”, prin care centralizează informaţiile privind disponibilitatea medicamentelor respective în alte ţări. Lista completă cu medicamentele lipsă din România poate fi consultată aici.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un ordin prin care, în termen de maxim 10 zile de la emiterea acestuia, directorii de spitale trebuie să organizeze achiziţii publice pentru procurarea medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare, de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări naţionale de sănătate, pe perioada spitalizării. În caz contrar, managerii riscă să fie schimbaţi din funcţie.

Surse: Hotnews, Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax