Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mesaj fals despre obligativitatea certificatului COVID-19. Peste 200.000 de români au căzut în capcană

Publicat

Peste 200.000 de persoane au intrat în ultimele 24 de ore pe platforma certificat-covid.gov.ro pentru a obține un certificat nou. Asta după ce mulți au primit mesaje de genul „Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”. Este un fake news de proporții, spune Andrei Baciu.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu spune vineri, pe Facebook, că multe persoane au primit astfel de mesaje în ultimele zile: „Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00”.

„Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune”, susține Baciu.

El spune că din mesaj se poate foarte ușor înțelege că numai „astăzi” poți prelungi certificatul, deși acestea se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționat de oră sau de zi.

Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de joi până vineri pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul.

„În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment.

Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară.

Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat”, a adăugat secretarul de stat.

Reguli de călătorie în țări din Europa, în care merg românii în vacanță. Unde se cere certificat Covid și alte restricții

În mai multe țări din Europa au fost ridicate restricțiile sau au fost introduse noi recomandări după ce a crescut numărul de cazuri COVID. De asemenea, în unele zone sunt atenționări în contextul caniculei sau incendiilor de vegetație.

Condițiile de călătorie pentru români în statele din Europa sunt actualizate în permanență de MAE. Pentru alte state decât cele prezentate mai jos accesați linkul MAE

 Condiții de călătorie în GRECIA

  • nu trebuie să prezentați dovada vaccinării, test COVID negativ sau un certificat de recuperare după boală
  • turiștii care vor să-şi petreacă concediul în statul elen nu au nevoie de formular de localizare
  • purtarea măștii – în spitale și în mijloacele de transport în comun (metrou, tramvai, trenul urban ISAP, autobuze și troleibuze pentru care nu se eliberează bilete cu locuri numerotate și în interiorul cărora pot fi aglomerări de persoane; în mijloacele de transport public interurban, unde locurile pasagerilor sunt numerotate, respectiv pentru aeronave nu va fi necesară folosirea măștii) / taxi
  • turiștii aflați pe teritoriul Republicii Elene nu mai sunt obligați la efectuarea perioadei obligatorii de 5 zile de carantină, în cazul în care sunt depistați pozitiv în urma unui test PCR sau rapid, acești putând circula liber (inclusiv pot părăsi teritoriul R. Elene) indiferent de mijlocul de transport utilizat. În acest caz este obligatorie purtarea permanentă a unei măști de tip KN-95 sau FFP- 2.

Condiții de călătorie în ITALIA

  • masca FFP2 este obligatorie dacă intrați în țară cu feribotul, trenul sau autocarul
  • nu este necesară pentru zborurile înspre sau dinspre Italia
  • nu trebuie să prezentaţi dovada vaccinării, un test COVID negativ și nici un certificat de recuperare după boală

Condiții de călătorie în PORTUGALIA

  • nu trebuie să prezentaţi dovada vaccinării, un test COVID negativ și nici un certificat de recuperare după boală în Portugalia, continentală, Madeira şi Porto Santo
  • pentru Insulele Azore este obligatorie vaccinarea completă a turiştilor
  • în Portugalia sunt introduse noi restricţii ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, de peste 40 de grade
  • sunt interzise plimbările prin păduri şi drumuri rurale, arderea de deşeuri agricole, defrişarea terenurilor prin ardere sau folosirea artificiilor.

Condiții de călătorie în FRANȚA

La intrarea pe teritoriul francez, se aplică următoarele măsuri pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din România, conform Strategiei de redeschidere a frontierelor:

  • nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru COVID–19 pentru persoanele care sunt vaccinate complet cu un vaccin autorizat de UE.
  • Schema de vaccinare este considerată completă la 28 de zile de la administrarea dozei unice pentru vaccinul Janssen (Johnson&Johnson), la 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze  pentru celelalte vaccinuri recunoscute de Agenția Europeană a Medicamentului (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield) și, pentru persoanele care au efectuat toate dozele necesare dintr-un vaccin autorizat de OMS și nerecunoscut de Agenția Europeană a Medicamentului, la 7 zile de la administrarea unei doze complementare de vaccin cu ARN mesager care beneficiază de o astfel de recunoaștere.

Condiții de călătorie în MALTA

  • Cetățenii români care sosesc în Republica Malta NU au obligația de a prezenta la îmbarcare sau la intrarea pe teritoriul Republicii Malta certificate COVID.

Condiții de călătorie în SPANIA

  • restricţii ca urmare a incendiilor de vegetaţie, în mai multe zone din Spania sunt interzise grătarele sau aveţi nevoie de autorizaţie de la poliţie pentru ele
  • nu trebuie să prezentaţi dovada vaccinării, un test COVID negativ și nici un certificat de recuperare după boală

Condiții de călătorie în CROAȚIA

  • nu este obligatorie prezentarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID sau a rezultatului negativ al testării anti-Covid.

Condiții de călătorie în Turcia

  • Potrivit hotărârii autorităților competente din Republica Turcia, începând cu data de 1 iunie 2022, NU mai este necesară prezentarea certificatului care să ateste vaccinarea împotriva COVID-19, dovada trecerii prin boală sau testarea RT-PCR ori antigen la niciunul din punctele vamale de intrare în această țară (aerian, terestru și naval).
  • De asemenea, a fost eliminată obligativitatea completării formularului PLF la intrarea în Turcia.

Condiții de călătorie în Muntenegru

  • a fost eliminată obligația prezentării certificatelor europene/naționale COVID, a testelor PCR și a testelor rapide, la intrarea în Muntenegru, călătorii fiind obligați să respecte celelalte măsuri epidemiologice de bază;
  • prezentarea adeverinței naționale de vaccinare COVID/a certificatului european COVID nu mai este necesară pentru vizitarea instituțiilor culturale, facilităților de catering, facilităților care organizează jocuri de noroc, facilităților sportive și în aer liber și respectiv, a centrelor de fitness și sălilor de sport, precum și a sălilor de joacă pentru copii și pentru participarea la adunări în locuri publice închise (evenimente publice, întruniri politice și private, sărbători, petreceri, nunți, precum și alte evenimente);
  • vizitele persoanelor nevaccinate la pacientii internați în spitale sunt în continuare interzise. Excepție fac vizitele la pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, fiind admise doar o dată pe săptămână în baza un test PCR negativ, care să nu fie mai vechi de 72 de ore.

se elimină purtarea măștilor în spații închise și deschise, cu anumite excepții:

  • purtarea măștii este obligatorie numai în instituțiile sanitare, în locurile de cazare colective, în transportul public, în aeroporturi, în stațiile de transport public;
  • se recomandă în continuare purtarea măștii în celelalte unități comerciale și instituții publice;

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax