Economie
Ministerul Finanțelor lansează programul IMM Factor, în care creditul comercial va fi garantat printr-o schemă de ajutor de stat
Ministerul Finanțelor Publice vrea să lanseze programul IMM Factor – produs de garantare a creditului comercial, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență.
Programul constă în acordarea de garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanțările de tip factoring cu regres, acordate de finanțator, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter revolving, garantat de către stat, în procent de maximum 50% din valoarea finanțării de tip factoring acordată de finanțator beneficiarului eligibil (fără dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finantării garantate) cu posibilitatea prelungirii finanțării de maximum 3 ori, pe perioade de până la 12 luni.
Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5 milioane lei/ beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanții pentru o facilitate de factoring, acordată beneficiarului pentru un debitor cedat este de maximum 750.000 lei.
Suplimentarea plafoanelor de garantare se poate realiza, după consumarea a cel puțin 80% din plafonul alocat inițial beneficiarului, la solicitarea finanțatorului și după obținerea acordului FNGCIMM, fără depășirea limitei maxime de 5 milioane lei/beneficiar.
Pentru facilitățile de factoring, Ministerul Finanţelor Publice acordă un grant care acoperă costurile de garantare (comisionul de risc și comisionul de gestiune) în procent de 100% din bugetul Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale.
Ministerul Finanțelor Publice acordă un grant care acoperă și costurile de finanțare aferente facilităților de factoring în procent de 50% din bugetul de stat.
Costurile aferente finanțărilor de tip factoring, care pot fi acoperite prin grant în procent de 50% din bugetul Ministerului Finanțelor Publice sunt: dobânda aferentă sumelor avansate și comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare și administrare creanțe.
Operaţiunea de Factoring cu Regres este operațiunea prin care beneficiarul programului transferă proprietatea creanțelor sale izvorâte din facturile comerciale către finanțator (factor) în vederea obținerii unei finanțări. În caz de neplată factorul își va recupera sumele neîncasate de la acesta prin exercitarea dreptului de regres, respectiv prin debitarea contului curent al acestuia sau prin valorificarea garanțiilor;
Data până la care se pot acorda garanții este 31 decembrie 2020, iar perioada de efectuare a plăților aferente granturilor care acoperă costurile de garantare și de finanțare este până la 31 octombrie 2021.
Sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News