Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Mediului a lansat aplicația mobilă „Inspectorul Pădurii” pentru detectarea transporturilor ilegale de lemn

Publicat

inspectorul padurii Noua aplicație „Inspectorul Pădurii”, dedicată celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn, poate fi descărcată începând de miercuri de orice persoană direct pe smarphone-urile cu sistem de operare Android, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, într-o conferință de presă.

„<Inspectorul Pădurii> este o aplicație care poate fi descărcată de către oricine, chiar începând de astăzi, pe telefonul mobil. Aplicația dă posibilitatea oricărui cetățean să se implice în mod activ în monitorizarea transportului de lemne. A fost până acum și va rămâne în continuare aplicația <Radarul Pădurilor> iar aplicația <Inspectorul Pădurilor> vine să completeze prima aplicație și să dea cetățenilor acces direct la baza de date în care sunt stocate datele”, a afirmat ministrul Mediului. 

Aplicația a fost lansată în testare miercuri și poate fi descărcată direct de pe Google Play, pe orice telefon cu Android. Aplicația este în fază de test, valabilă doar pentru utilizatorii de sisteme Android, urmând să fie disponibile și celor IOS din septembrie. În următoarea lună, aceasta se va afla în stadiul pilot iar cei care doresc o vor putea descărca și testa, pentru a vedea dacă funcționează corect.

În ceea ce privește modul de utilizare a noii aplicații, utilizatorul care observă un vehicul ce transportă masă lemnoasă poate accesa aplicația, iar un prim pas este introducerea numărului mașinii respective. Aplicația verifică imediat acest număr în sistemul SUMAL și răspunde automat cu unul dintre cele două răspunsuri standard, respectiv: varianta I — Acest transport are cod valid (transport legal) și varianta II — Acest transport nu are cod valid (transport posibil ilegal).

„Dacă codul este valid, aplicația va afișa data validării, numărul vehiculului, tipul de lemn pe care îl transportă și volumul total de lemn pe care îl transportă”, a explicat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer. Astfel, în situația în care transportul verificat deține un cod validat, utilizatorul va primi mai multe informații despre transport.

În cazul în care transportul nu are cod valid, pasul următor va fi apelarea numărului de urgență 112 pentru a reclama respectivul transport și pentru intervenția rapidă a instituțiilor de control.

Ministrul Mediului a explicat, totodată, că în cazul în care un transportator folosește același cod pentru două transporturi succesive, cu scopul de a păcăli sistemul, iar un cetățean îl sesizează la al doilea transport, utilizatorul aplicației își poate da seama dacă datele nu coincid și poate suna la 112.

Aplicația „Inspectorul Pădurii” va avea noi extensii până în toamna acestui an, iar cea mai importantă se referă la transmiterea automată către utilizator a unei notificări cu detalii privind intervenția în teren, în cazul transportului ilegal reclamat.

În prezent, aplicația MMAP furnizează următoarele informații de interes public referitoare la transporturile de material lemnos:

– existența sau inexistența codului unic generat de Woodtracking în momentul plecării transportului de material lemnos (dacă transportul pleacă din zonă fără semnal, aplicația generează un cod offline ce va fi validat printr-un cod online la momentul intrării transportului în zona online)

– termenul maxim de valabilitate a codului este de 72 de ore, în funcție de distanța de transport

– pentru un transport se pot genera mai multe conduri unice (de exemplu în situația în care un transport are mai mulți benficiari – livrare lemn de foc pentru mai multe persoane fizice utilizând un camion de capacitate mare)

– în cazul consultării unui cod valid, aplicația va returna următoarele informații: data și ora emiterii codului, volumul/specie/sortiment

sursa: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax