Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Mediului: Paza pădurilor cu suprafețe de până în 30 de hectare va fi plătită din bani publici

Publicat

paduriPădurile private mai mici sau egale cu 30 de hectare vor fi păzite, de anul acesta, din bani publici, 14,5 milioane de lei fiind alocați prin rectificarea bugetară aprobată de Guvern.

Guvernul a alocat, miercuri, în urma rectificării bugetare, la propunerea ministrului Mediului, 14,5 milioane de lei pentru asigurarea pazei și a lucrărilor silvice din pădurile private mai mici sau egale cu 30 de hectare.

„Consider că această decizie este un mare câștig pentru pădurea românească și pentru eforturile pe care le-am depus în acest an pentru a descuraja fenomenul tăierilor ilegale, știindu-se că una dintre țintele principale ale tăierilor ilegale sunt pădurile private care nu sunt păzite.

Deși Codul Silvic prevede încă din 2008 ca statul să asigure fondurile necesare pentru paza și administrarea pădurilor private de până la 30 ha, acestea nu au fost niciodată prinse în bugetul de stat.

În total, aproximativ 587.000 ha la nivelul întregii țări sunt în această situație, respectiv nu au paza asigurată și au fost lăsate în ultimii opt ani în voia sorții, proprietarii neavând resurse proprii pentru a le apăra, întreține și păzi”, a spus ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.

Ministrul transmite că este pentru primă dată în ultimii ani când Ministerul Mediului beneficiază de o rectificare pozitivă a bugetului și, de asemenea, prima oară când un guvern pune în aplicare prevederea Codului Silvic de asigurare a pazei pădurilor mici.

Cele 14,5 milioane de lei vor fi alocate tuturor ocoalelor silvice din țară cu care proprietarii privați de păduri până la 30 de hectare au încheiat contracte de pază și administrare, menționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat.

Ocoalele silvice vor asigura, de la 1 octombrie până la 31 decembrie 2016, paza pădurilor private mici și lucrările de întreținere și conservare a acestora.

„Fac un apel către toți proprietarii privați de păduri mici din România să se adreseze, în perioada următoare, ocoalelor silvice și să încheie până la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finanțate de la bugetul de stat. Pentru a asigura continuitatea acestei măsuri, vom include în propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neîntreruptă a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane lei pe an”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. MORAR IOAN

    miercuri, 14.12.2016 at 19:23

    NU MA POATE OBLIGA NIMENI AS DAU PADUREA IN PAZA.

    • hghg

      miercuri, 14.12.2016 at 21:40

      Asa spui tu.
      Uite ce zice legea silvica
      Art. 10. – (1) Este obligatorie administrarea sau, dupa caz, asigurarea serviciilor silvice pentru intregul fond forestier national, indiferent de forma de proprietate, prin ocoale silvice.
      Art. 51. – (1) Proprietarii de paduri sunt obligati sa asigure paza padurii impotriva taierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor, a degradarilor, a pasunatului si a altor fapte pagubitoare pentru fondul forestier, in conditiile legii.

      • padurar

        joi, 02.02.2017 at 13:05

        Insasi legea 18/1991 te obliga fie sa iti faci ocol silvic privat fie sa inchei contract cu ocolul silvic

  2. MORAR IOAN

    marți, 14.02.2017 at 13:51

    NU MA LASA MINTEA SA DAU PADUREA IN PAZA CELOR CARE O VAND DE 25 DE ANI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax