Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Sănătății ar putea elimina sancţiunile pentru managerii spitalelor care raportează infecţii intraspitaliceşti

spital, salon

Publicat

spital, salonMinisterul Sănătății promite că va elimina sancţiunile pentru managerii spitalelor care raportează infecţii intraspitaliceşti. De asemenea, se dorește înființarea unui grup de monitorizare și evaluare a activităților destinate controlului și prevenirii infecțiilor nosocomiale și a rezistenței la antibiotice.

Ministerul Sănătăţii a luat această decizie după ce Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a pubicat raportul privind infecţiile din spitalele unde au fost internaţi răniţii din Colectiv. În urma acestor rezultate, ministrul Sănătății a dispus elaborarea unui Plan Național de actțune, cu obiective clare, pe termen scurt, mediu și lung.

Pe termen scurt, se impune înființarea unui grup de monitorizare și evaluare a activităților destinate controlului și prevenirii IN și a rezistenței la antibiotice, care să evalueze activitățile desfășurate în cadrul programului național de suraveghere și control a IN derulat de MS și care aduce modificări și completări în derularea programului pentru anul 2016.

De asemenea, o prioritate o va constitui implementarea unor măsuri care să încurajeze diagnosticarea și raportarea corectă și în timp util a infecțiior nosocomiale, în vederea instituirii măsurilor de prevenire și control a acestora.

Pe termen mediu, se are în vedere reînființarea specialității de microbiologie medicală, adoptarea curriculei și a documentației necesare formării de specialiști în domeniu și stimularea angajării de medici infecționiști și epidemiologi în spitale de urgență și constituirea echipei complexe pentru controlul infecțiilor (microbiolog, epidemiolog, infecționist).

O primă măsură care ar putea fi luată e eliminarea sancţiunilor pentru raportarea cifrelor reale în privinţa infecţiilor nosocomiale. Acest lucru vine după ce s-a aflat că trei dintre răniţii din Colectiv au murit din cauza acestui gen infecţii.

Potrivit președintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, trebuie încurajată raportarea.

O nouă regulă ar putea fi izolarea pacienţilor deja infectaţi, ceea ce nu s-a întâmplat după incendiul din Colectiv, când spitalele au fost suprasolicitate. Atunci, raportarea infecţiilor a fost, în mare parte, falsă.

Potrivit informaţiilor de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, unitatea sanitară care a raportat cel mai mare grad al infecţiilor nosocomiale, 2,8%, este Spitalul de Arsuri. În celelalte spitale în care au fost internaţi răniţi în incendiul din Colectiv, incidenţa infecţiilor, pentru luna noiembrie, variază între 0 şi 0,8%.

Imposibil, spun cei care au intrat cu o boală în spitalele de la noi şi au ieşit cu alta.

Acest lucru ar putea fi prevenit în primul rând de medicii epidemiologi, care lipsesc în majoritatea spitalelor din România.

„Trebuie găsit un sistem care să încurajeze tinerii să se înscrie şi să rămână în această specialitate, pentru că de multe ori numărul de vieţi pe care-l poate salva un astfel de medic este chiar mai mare decât numărul de vieţi pe care-l pot salva colegi din specialităţi clinice”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Potrivit ultimelor date, în România există aproximativ 400 de epidemiologi. Doar o treime dintre ei lucrează însă în spitale, ceilalţi sunt angajaţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement