Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministrul Agriculturii: România riscă o procedură de infringement, dacă nu modifică proporția de 51% produse românești la raft

supermarket, cumparaturi

Publicat

supermarketRomânia riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, relatează Agerpres.

„Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă”, a afirmat Irimescu.

Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plăteasca România, dacă nu se va alinia legislației europene.
„Nu stiu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, a fost votat de Parlament pe 8 iunie și a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis o lună mai tarziu.

Legea ar urma să intre în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial. Astfel, până la începutul anului viitor, Guvernul ar trebui să pregătească și aprobe prin Hotărâre metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare.

Potrivit proiectului de lege, „lanțul scurt de aprovizionare este un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți”.

Proiectul de lege prevede: „comercianții – persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate