Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Comunicațiilor: Vrem să construim un cloud guvernamental care să centralizeze toată infrastructura și aplicațiile IT ale statului

Publicat

palatul victoria guvern Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, propune crearea în parteneriat public-privat a unei infrastructuri de tip cloud care să centralizeze toate serverele și sistemele IT pe care Guvernul le folosește pentru a interacționa cu cetățenii și a furniza servicii publice.

„Problema în momentul de față în administrația publică este că salariile pentru zona IT sunt mici, oamenii sunt foarte puțini, sistemele IT sunt foarte costisitoare și descentralizate – fiecare instituție are serverele și sistemele ei – și atunci costurile de întreținere și operare sunt foarte mari” a declarat marți ministrul Comunicațiilor.

Ministrul a precizat că acest cloud guvernamental ar urma să fie creat de o agenție guvernamentală în parteneriat cu sectorul privat.

„Practic Guvernul nu va mai avea servere și probleme cu infrastructura. Privatul se va ocupa de design, construcție, operare și mentenanță. Statul va avea proprietatea, controlul și va face supervizarea pentru a vedea că standardele de securitate și procedurile de lucru sunt respectate și, bineînteles, că privatul respectă obiectivele și calendarul pe care statul îl impune. Se va face în parteneriat pentru că infrastructura va putea fi folosită și pentru alte aplicații, nu numai pentru cele ale Guvernului”, a precizat ministrul Jianu.

Ce demersuri s-au făcut până acum și ce șanse sunt să apară acest cloud guvernamental?

„În prezent am definit conceptul, avem discuții programate cu reprezentanții Comisiei Europene, vrem să vedem care este forma legală pe care o va îmbraca parteneriatul și cum se va derula. Cu siguranță va dura. Am în minte un calendar pe mai mulți ani. O fază pe termen scurt și una pe termen lung. Pe termen scurt vrem să ne asigurăm că sistemele pe care deja le avem funcționează și sunt în stare bună și vor fi disponibile în această perioadă de tranziție. Faza pe termen lung este de a construi acest cloud, de a face toate aplicațiile sub forma de SaaS (Software as a Service) și că în momentul în care acestea sunt complete și au deja functionalitățile pe care sistemele vechi le îndeplinesc în prezent, acele sistemele vechi să nu mai fie folosite.

Termenul scurt ar fi de 3-5 ani, iar termenul lung de 10-15 ani. Cu siguranță nu voi mai fi ministru, dar vorbim de o strategie și o viziune pentru țara asta pe care trebuie să o implementăm. Dacă nu facem acest parteneriat public privat în perioada în care sunt eu ministru, cu siguranță nu se va intampla nimic, dar dacă îl facem și îl definim destul de clar și eventual îl punem într-o lege, lucrurile se vor desfășura cum trebuie”, a spus ministrul Comunicatiilor.

Ce resurse financiare vor fi alocate?

„Alocarea financiară va fi din fondurile UE. Pe termen scurt nu se vor face alocări. Alocările se vor face când serviciile vor fi disponibile și funcționale. Nu vom mai perpetua un model în care statul plătește hardware și software dar sistemele și serviciile către populație nu se mai livrează. Vom plăti în momentul în care companiile își vor face treaba. Dacă nu, vor suporta costurile până când obiectivul va fi îndeplinit”, a mai spus acesta.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax