Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Educației vine în ajutorul elevilor care se vor înscrie la liceu, cu un ghid. Vezi cum se completează fișa de admitere și calendarul înscrierilor

elevi

Publicat

Elevii care se pregătesc de admiterea la liceu vor avea anul acesta un ajutor din partea Ministerul Educaţiei. Pentru a nu mai exista probleme în completarea fișelor de înscriere, Ministerul a pregătit un ghid care să îi ajute pe viitorii boboci. De asemenea, a fost publicat și calendarul înscrierilor care vor avea loc în perioada 13-31 mai.

Ministerul Educației și-a propus anul acesta să vină în ajutorul elevilor de clasa a VIII-a care se vor înscrie la liceu. În acest sens, a creat un ghid care să îi ajute în completarea fișelor de înscriere:

1. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor

2. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc! Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.

3. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

4. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în niciun fel. Oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis! Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru niciuna din opţiunile exprimate. Nu există niciun „număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare că să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă.

5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.

6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii – eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri. Computerul „nu ştie” că un elev a completat codul 115, dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151 sau că media de absolvire nu este 5,75, ci 7,55!

Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită „fişa martor” se transmite la şcoala de provenienţă. În cele câteva zile rămase între introducerea fişei în computer şi data limită, diriginţii sunt cei care convoacă la şcoală toţi elevii însoţiţi de părinţi, care verifică opţiune cu opţiune corespondenţa fişei de martor cu fişa originală, semnând pentru conformitate. Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.

7. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei.

8. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.

9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe lista unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru ca locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul edu.ro și calendarul admiterii la liceu pentru anul şcolar 2013-2014.

Așadar, în perioada 13-31 mai vor avea loc ședințe cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admite și a planului de școlarizare. Înscrierile pentru probele de aptitudini şi de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, în funcţie de profilul liceului, încep din 27 mai, iar înscrierile pentru repartizarea computerizată le vor face secretariatele şcolilor în data de 5 iulie.

Unităţile de învăţământ gimnaziale vor afişa oferta de şcolarizare sau de formare profesională pe 1 mai, când elevii se vor putea informa despre ce profil, ce domenii sau calificări profesionale pot urma în învăţământul liceal sau în cel profesional, se arată în calendar. De asemenea, vor fi tipărite şi broşuri care să cuprindă toate informaţiile admiterii, care va fi valabilă pentru elevi din 7 mai, în aceeaşi zi când inspectoratele vor transmite la şcoli lista cu centrele de înscriere, precum şi a şcolilor arondate fiecărui centru. Tot pe 7 mai, va fi afişat graficul şedinţelor de completare a opţiunilor de către absolvenţii clasei a VIII-a şi părinţii acestora. Rezultatele vor fi afișate în data de 3 iunie, zi în care se vor depune și contestațiile. În 4 iunie se vor afișa rezultatele finale.

Vezi aici CALENDARUL ADMITERII LA LICEU: 2013

sursa: rtv.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: ADMITERE LICEU 2013: Condițiile de înscriere într-o clasă cu regim bilingv. Vezi cum se dau examenele la probele de aptitudini | Alba24

  2. Sorin Alexandrescu

    luni, 13.05.2013 at 13:24

    Intrebare

    Daca trei elevi au cu aceiasi medie au aplicat la aceiasi clasa al aceluiasi liceu, dar pentru fiecare dintre ei optiunea a fost diferita, de exemplu pentru unul a a fost prima optiune, pentru al doilea a adoua si pentru al treilea, a treia optiune, mai intai se selecteaza elevul pentru care aplicatia a insemnat prima optiune?
    Multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement