Connect with us
Advertisement

Uncategorized

Ministrul Finanțelor, anunț despre concedierile din aparatul bugetar: Cum vor fi eficientizate instituțiile publice

Publicat

Restructurarea și eficientizarea instituțiilor publice, fără a recurge la concedieri masive sunt principalele obiective ale guvernului Ciolacu 2.

După înghețarea salariilor și înjumătățirea voucherelor de vacanță, bugetarii ar putea primi o nouă lovitură anul acesta: concedierile. Din vârf de munte, noul ministru al Finanţelor anunţă provocările din 2025: un aparat bugetar mai mic şi reducerea cheltuielilor.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna a declarat ca în principal se va urmări normalizarea salariilor din sectorul public și eliminarea decalajelor față de sectorul privat. Deciziile din lunile următoare vor influența semnificativ structura și funcționarea administrației publice.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat, într-un interviu acordat exclusiv pentru TVR, că în perioada următoare nu vor exista concedieri în masă în sectorul bugetar. În schimb, vor avea loc evaluări și analize pentru comasarea și restructurarea instituțiilor publice, cu scopul de a le face mai eficiente.

„Un an în care trebuie să luăm măsuri pentru un stat mai suplu, un stat care îşi deserveşte cetăţenii la maxim şi oferă servicii de calitate. Să fim foarte fermi în a reduce costurile statului”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Finanţelor.

Fără concedieri în masă, dar cu evaluări și restructurări

Ministrul a subliniat că deciziile de comasare sau unificare a instituțiilor vor necesita un angajament politic ferm. „Determinarea domnului Bolojan și experiența domnului prim-ministru Ciolacu vor conduce cu siguranță la rezultate pozitive. Acestea vor însemna structuri mai bine organizate și comasări care ar putea genera, în mod natural, plecări din sistemul public”, a precizat Tanczos Barna.

Mediul privat, o oportunitate pentru bugetarii care pleacă

Ministrul Finanțelor a menționat că eventualele plecări din sistemul public ar putea reprezenta o oportunitate pentru mediul privat, care are nevoie de angajați cu experiență.

Referindu-se la nivelul salarial din sectorul public, Tanczos Barna a declarat că salariile angajaților la stat nu ar trebui să fie mai atractive decât cele din mediul privat. „Salariul mediu net din domeniul public nu poate fi întotdeauna mai mare decât cel din sectorul privat. Acest decalaj trebuie eliminat în timp”, a adăugat ministrul.

Accelerarea procesului de comasare

Deciziile privind comasarea instituțiilor vor fi luate în lunile februarie și martie, perioadă în care se vor stabili mecanismele de unificare sau restructurare. Ministrul Finanțelor a subliniat că procesul va presupune inclusiv mutarea unor instituții în alte subordini administrative pentru a elimina redundanțele și a eficientiza activitatea.

Tipuri de instituţii reorganizate

Guvernul vrea să reducă cu 15% numărul agențiilor publice. Potrivit unei analize Observator ar putea fi reorganizate trei tipuri de instituţii: din subordinea ministerelor, din subordinea Secretariatului General al Guvernului şi din subordinea Parlamentului.

ANRE s-ar putea comasa cu ANCOM şi Agenţia Offshore din Marea Neagră, pe modelul Olandei. Iar Avocatul Poporului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Institutul Român pentru Drepturile Omului ar putea deveni o singură instituţie, potrivit surselor Observator.

La Secretariatul General al Guvernului s-ar putea comasa toate instituţiile care vizează relaţiile interetnice. Şi agenţiile din subordinea ministerelor Muncii şi Agriculturii sunt vizate.

„Un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea rating-ului de țară, alungarea investitorilor și împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente și șomaj pentru foarte mulți români”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gerula

    marți, 07.01.2025 at 19:09

    Numai de la Ministerul Culturii si Cultelor dacă s-ar comasa agențiile de mai jos și ar rămâne vreo 3-4 ar fi o economie mare la buget și ar fi multe persoane care ar trebui să-și găsească de muncă în mediul privat și ar contribui la buget . vedeți câte agenții și instituții sunt finanțate de la buget cu bani mulți și ce obiect de activitate aiurea au. Acestea sunt

    Administratia Fondului Cultural National
    ARTEXIM
    Biblioteca Nationala
    Centrul Cultural Sala Palatului
    Centrul Cultural Toplita
    Centrul de Consultanta pentru Programe Culturale Europene
    Centrul de Cultura Arcus
    Centrul de Cultura George Apostu
    Centrul European de Cultura
    Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii
    Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura
    Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale
    Centrul National al Cinematografiei
    Centrul National al Dansului
    Centrul National de Arta Tinerime Romana
    Centrul National de Cultura al Romilor
    Editura Video
    Filarmonica George Enescu
    CIMEC – Institutul de Memorie Culturala
    Institutul National al Monumentelor Istorice
    Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc
    Institutul National de Cercetare in Domeniul Conservarii si Restaurarii
    Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania aElie Wiesela
    Oficiul National al Monumentelor Istorice
    Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor
    Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor aRomaniafilma
    Studioul de Creatie Cinematografica

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement