Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii anunță programul ,,Prima cameră”. Proiect pentru integrarea socio-profesională a tinerilor care ies din sistemul instituționalizat

Publicat

palatul victoria guvern Tinerii care provin din sistemul instituționalizat ar putea beneficia, începând de anul viitor, de un program integrat care presupune, printre altele, plata chiriei pe o perioadă de doi ani, a anunțat, luni, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru, la conferința „Prevenirea și protejarea copiilor de exploatarea sexuală în turism”.

Potrivit ministrului, la acest program se lucrează de câteva luni împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, de unde va fi asigurată finanțarea integrală, prin Programul Capital Uman. Șeful de la Muncă a precizat că a fost pregătită fișa de proiect și că de aceasta vor beneficia tinerii care ies din centrele instituționalizate.

Ministrul spune că proiectul reprezintă o soluţie pentru tinerii care părăsesc, la vârsta de 18 ani, centrele de plasament și orfelinatele și care, după această vârstă, sunt lăsaţi „într-o zonă de lipsă de sprijin, nepregătiţi pentru ceea ce înseamnă societatea şi viaţa independentă”, scrie News.ro.

„Ceea ce avem noi acum şi la ceea ce lucrăm de câteva luni împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, de unde vom avea finanţarea integrală pentru acest proiect, se numeşte proiectul «Prima Cameră». Avem componenta de locuire, care înseamnă să suportăm cheltuielile cu plata chiriei, cheltuielile de întreţinere, pentru o perioadă de doi ani. În general, atunci când locuieşti mult timp în comun cu multă altă lume, îţi scade din individualitate şi noi vorbim aici de responsabilizare a tinerilor pentru acţiunile proprii, de o tranziţie la o viaţă independentă în care să poţi să-ţi asumi un trai pe cont propriu”, a spus Dragoş Pîslaru.

Ministrul a adăugat că, prin acest proiect, tinerii vor fi integraţi inclusiv în învăţământul profesional dual. Totodată, proiectul include şi asistenţă de consiliere pentru tineri.

„Aici vorbim inclusiv de a particulariza o asistenţă specială de consiliere pentru a preîntâmpina abuzurile pe care aceşti copii le pot avea la locul de muncă: muncă neplătită, la negru sau peste program. Dar şi practic lucrul cu angajatorii, care ar putea fi disponibili să ofere servicii de acompaniere pentru aceşti tineri la angajare. În sfârşit, discutăm de asistenţă socială, sprijinul legat de dezvoltarea deprinderilor pentru o viaţă independentă”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

sursa: realitatea.net, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax