Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății: Medicii din spitalele publice ar putea câştiga peste 1.000 de euro. Vezi ce opțiuni de salarizare sunt propuse pentru noua lege

Publicat

Salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însă, printr-o nouă lege ce ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Nicolăescu a spus, în emisiunea „După 20 de ani”, că proiectul actului normativ respectiv vizează „excluderea medicului din sistem bugetar”, adică acesta „să nu mai fie funcţionar public şi să trăiască cu grila respectivă”.

„Lucrăm la noul proiect de lege privind plata după performanţă şi competitivitate. Acest proiect este în fază foarte avansată. Astăzi, spunem că un medic lucrează într-un spital public, atât. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de râs. Dacă mai are timp, poate avea şi un cabinet privat sau poate să lucreze la un spital privat, două-trei ore. Dar, din păcate, sunt foarte multe cazuri când un medic din sistemul public stă două ore în spitalul public şi pleacă în două-trei cabinete. Dar problema este că îşi plimbă pacientul din sistemul public către cel privat, în acesta din urmă se rezolvă cazurile simple, iar dacă este de tratat, revine cu el în sistemul public”, a mai spus demnitarul.

Ministrul Sănătăţii a explicat, în acelaşi context, că prin noua lege, medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore şi primesc 3.000 de lei. „Medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore, cât prevede Codul muncii, şi primesc 3.000 de lei. Dar, dacă vrei să fii numai angajatul spitalului public, poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte paturi private sau secţii private şi îţi completezi veniturile”, a adăugat Nicolăescu, precizând că noua reglementare va permite medicilor să opteze pentru ceea ce doresc.

Astfel, noua lege va prevede, potrivit lui Nicolăescu, şi opţiunea ca medicul să lucreze cu jumătate de normă în sistemul public şi cu jumătate în cel privat. ” Dar cei care vor lucra în privat nu vor mai avea voie să plimbe pacienţii între spitalul public şi privat, iar în acest sens va fi nevoie de un sistem prin care să fie urmărit bolnavul”, a subliniat ministrul.

Nicolăescu a menţionat şi o a treia variantă pentru care vor putea opta medicii. „Ar fi aceea prin care un anumit chirurg să nu vrea să lucreze angajat, ci să opteze să facă zece operaţii la Cluj, altele la Iaşi, altele în Bucureşti. Atunci, chirurgul îşi negociază tariful. În tot acest context, problema este cum reglementăm ca să nu existe abuzuri”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Eugen Nicolăescu, după aplicarea acestei legi pe criterii la care se adaugă şi cele de competenţă, care pot să aducă şi alţi bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe lună.

Noua lege ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014, a mai spus ministrul.

Modalităţile de salarizare propuse medicilor printr-un nou proiect de lege

 

Medicul care va lucra cu normă întreagă la spitalul de stat nu va mai putea lucra şi la privat. „Vrei să fii un medic respectat, atunci poţi să ai garanţia că stai în spitalul public cu normă întreagă şi munceşti alea şapte ore pe care le prevede Codul Muncii – pentru profesia de medic, pentru că uneori mai intri şi în linia de gardă, mai faci şi contravizită şi aşa mai departe – şi primeşti o leafă de 3.000 de lei (…) Poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte secţii private sau la nişte paturi private pe care le facem în spitalul public şi de acolo îţi completezi venitul. Asta te poate atrage să rămâi, într-adevăr, angajatul exclusiv al spitalului”, a explicat Nicolăescu.

Întrebat dacă va introduce un fel de interdicţie ca medicul să mai mai poată profesa atât la stat, cât şi la privat, ministrul a răspuns: „Nu ştiu dacă interdicţie, e un fel de reglementare care îi dă fiecăruia voie să opteze pentru ceea ce doreşte. E opţiunea fiecăruia. Nu îl obligi. Optează”.

● Cea de-a doua opţiune pe care medicii ar putea să o aleagă de la anul va fi aceea de a lucra cu jumătate de normă la spitalul de stat. „Cealaltă jumătate de normă o va lucra unde vrea în altă parte. Suntem de acord întru totul, numai că nu îţi plimbi pacienţii de la stat la privat sau invers. Pentru asta vom face un sistem prin care vom urmări circulaţia pacienţilor, astfel încât să nu se scurgă banii publici”, a punctat şeful de la Sănătate.

● A treia posibilitate este ca medicul să îşi negocieze salariul cu managerii de spital. „Sunt foarte mulţi chirurgi mari, ultracunoscuţi, care vor spune: ‘eu nu vreau să lucrez nici acolo, nici acolo (nr. nici la stat, nici la privat). Eu vreau să fac zece operaţii la Iaşi, vreau să mai fac cinci operaţii la Târgul- Mureş şi zece operaţii la Bucureşti”. Aceştia vor negocia un tarif. Dacă spitalul respectiv are asemenea cazuri şi poate să spun că suportă. Şi astfel se închide circuitul aici”, a menţionat Nicolăescu.

 

sursa:mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax